foto: Marija Đoković /FoNet

"Osvajanje slobode" >

Tamara Skrozza dobitnica nagrade

 

"Za mene kao feministkinju, posebna je čast što dobijam baš ovu nagradu – nagradu koja nosi ime Maje Maršićević-Tasić i koju su do sada dobile žene koje su svojom hrabrošću, pameću i aktivizmom pozitivno uticale na naše društvo"

Novinarka "Vremena" Tamara Skrozza ovogodišnja je dobitnica Nagrade "Osvajanje slobode" koju dodeljuje Fond "Maja Maršićević-Tasić" za ženski doprinos principima ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu. Nagrada se simbolično uručuje 24. septembra, na dan izbora 2000. godine, posle kojih je pao režim Slobodana Miloševića.

Skrozza je ovu nagradu dobila u jednom od najtežih trenutaka za slobodu medija u Srbiji.

"Za mene kao feministkinju, posebna je čast što dobijam baš ovu nagradu – nagradu koja nosi ime Maje Maršićević-Tasić i koju su do sada dobile žene koje su svojom hrabrošću, pameću i aktivizmom pozitivno uticale na naše društvo. S druge strane, moram da se pridružim onim dobitnicama koje su isticale da Nagradu ‘Osvajanje slobode’ dobijaju za nešto što zapravo nismo osvojile, na neki način za sopstvene poraze. I ja se bar delimično tako osećam. Kako drugačije, kad u ovom trenutku nestaju slobodni mediji; kad novinari moraju da štrajkuju glađu radi odbrane svojih osnovnih prava; kad su lopovluk, bezobrazluk i primitivizam postali deo društvene klime, kad je pravi izazov reći, napisati, misliti, pa i biti", rekla je Skrozza i dodala: "Više sam nego ponosna što dalje idem u toj hrabroj i neokaljanoj koloni žena koje nikada nisu pognule glavu."

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice ove nagrade: Ljiljana Spasić, izvršna direktorka organizacije građanskog društva Građanska akcija Pančevo, Danica Vučenić, novinarka, Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta, Brankica Stanković, novinarka i autorka emisije "Insajder", Dubravka Stojanović, istoričarka i vanredna profesorka na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije URBAN-IN, Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu, Mirjana Karanović, glumica, Lila Radonjić, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža, Hedvig Morvai-Horváth, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Borka Pavićević, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, dramaturškinja, Goranka Matić, fotografkinja, i Olja Bećković, novinarka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST