Vreme
VREME 1393, 14. septembar 2017. / EXTRA

Coca-Cola HBC:
Ponovo globalni lider

Globalni lider u sektoru pića po indeksu održivosti Dau Džons (DJSI)

Kompanija Coca-Cola HBC, vodeća punionica kompanije Coca-Cola, proglašena je za lidera u oblasti održivosti u sektoru pića po Dau Džons indeksu održivosti četvrtu godinu zaredom. Nakon izvanrednih rezultata u održivosti u 2016. godini, posebno u oblasti odnosa prema zaposlenima, strategije za nova tržišta, kao i ekologije, kompanija je osvojila ukupno 90 poena, što je 38 poena više od industrijskog proseka.

Tokom godine, Coca-Cola HBC je nastavila da insistira na maksimalnom smanjenju svog ekološkog uticaja i uvođenju pozitivnih promena u saradnji sa partnerima kroz razvoj održivog lanca vrednosti i podršku zajednicama u cilju unapređenja njihove opšte dobrobiti.

Nastavljajući sa poboljšanjima ostvarenim prethodnih godina, količina vode upotrebljena za proizvodnju po litru napitka je smanjena za 3 odsto u 2016. godini. Odnos korišćenja energije je takođe smanjen za 5 odsto, što znači da je kompaniji potrebno manje energije za proizvodnju po litru napitka. Od ukupne količine ambalaže upotrebljene na tržištu, 37 odsto je izdvojeno za reciklažu u protekloj godini.

Coca-Cola HBC opslužuje oko 600 miliona potrošača na 28 razvijenih tržišta, tržišta u razvoju i novih tržišta na tri kontinenta. Tokom 2016. godine, kompanija je uložila 7,3 miliona evra – 1,6 odsto svoje dobiti pre oporezivanja – u brojne inicijative u cilju poboljšanja dobrobiti zajednice, sa posebnim akcentom na ekologiju, upravljanje vodom i razvoj mladih, u partnerstvu sa preko 294 nevladine organizacije.

Ključni rezultati u oblasti održivosti u 2016. godini:

– 31.083 zaposlena

– 35.000 dobavljača u lancu vrednosti

– 3,1 milijarda evra potrošena na dobavljače

– 281 milion evra ukupno plaćenih poreza

– 6% smanjenja emisije CO2 u odnosu na prethodnu godinu

– otpad po litru proizvedenog napitka smanjen za 33% u odnosu na 2015.

– 88 odsto održivog angažovanja zaposlenih

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija je kao deo Coca-Cola HBC Grupe svojim održivim poslovanjem doprinela ovim rezultatima koje je nedavno predstavila u lokalnom Izveštaju o održivom poslovanju za 2016. godinu. Samo protekle godine uloženo je više od 38 miliona dinara i 500 volonterskih sati u razvoj zajednice, smanjena je upotreba vode za 52 odsto po litru proizvoda od 2007. do 2016. godine i reciklirano je čak 97,70 odsto otpada u proizvodnji.