Vreme
VREME 1393, 14. septembar 2017. / EXTRA

Otvoren InterContinental u Ljubljani:
Prva velika investicija Delta Holdinga u EU

Kao i što je obećano još u decembru 2015 godine, 18 meseci od početka radova otvoren je hotel InterContinental u Ljubljani

Delta je investiciju u Ljubljani počela od temelja. Generalni izvođač radova je bio CGP iz Ljubljane. Hotel se nalazi u centru Ljubljane, 400 metara od pešačke zone, i trenutno je najviša zgrada u Ljubljani.

Hotel ima 165 soba, od kojih su 14 apartmani, dve banket sale i restoran "B – Alfredo Russo" na 20. spratu sa najlepšim pogledom na grad i okolinu. U hotelu se nalazi i predsednički apartman ukupne površine od 160 kvadrata.

Kao takav, hotel InterContinental je prvi internacionalni hotel sa pet zvezdica u Ljubljani i predstavlja najvišu hotelsku ponudu u gradu koji u poslednjih 10 godina ima povećanje broja turističkih poseta od 200 odsto dok je samo prošle godine povećanje iznosilo 12 odsto.

Hotel InterContinental je pre svega namenjen poslovnim ljudima, ali postoji i mogućnost razvoja kongresnog turizma. Sala Enmon, kapaciteta 300 ljudi, ima najsavremeniju opremu za različite poslovne i društvene događaje. Dve sale se nalaze na 19. spratu i pružaju mogućnost za seminare i manje skupove.

Na 18. spratu je smešten spa-centar sa tri vrste sauna, sobama za masažu, kozmetičkim tretmanima i fitnes centrom. Predivan pogled na park Tivoli i Alpe samo doprinosi opuštanju i relaksaciji.

Spa-centar je predviđen za ugođaj gostiju hotela, ali je takođe otvoren i za sve žitelje Ljubljane.

U izgradnju hotela investirano je ukupno 50 miliona evra i to je samo početak regionalnog širenja kompanije Delta Holding u zemlje Evropske unije. Očekuje se da se investicije vrate u periodu od sedam do devet godina.

Sledeća velika investicija je šoping mol površine 110.000 m² u bugarskom gradu Varna, koju Delta Holding gradi sa kompanijom AP Investments iz Sofije. Projekat je vredan 120 miliona evra. Otvaranje šoping mola je planirano u maju 2018. godine.

Što se tiče nastavka investicija u Hrvatskoj i Sloveniji, Delta Holding ima nameru da u Zagrebu investira u kupovinu dva hotela dok tek predstoje razgovori da se u Sloveniji investira u kupovinu još dva hotela.

Posebno se ističe podrška lokalne administracije na koju Delta Holding nailazi pri svakoj od investicija u regionu. Živorad Vasić, regionalni direktor InterContinentala i potpredsednik Delta Holdinga, na konferenciji za medije prilikom otvaranja hotela u Ljubljani imao je samo reči zahvalnosti za gradske vlasti Ljubljane: "Imali smo veliku podršku grada Ljubljane i gradonačelnika Zorana Jankovića. Gospodin Janković je obilazio radove svake nedelje i čak nas je izveštavao o napretku. Sve dozvole su nam izdate u skladu sa predviđenim rokovima. Ono što je bilo fascinantno i za lokacijsku i za građevinsku dozvolu, za protivpožarnu, za kategorizaciju, jeste da je sve što piše bilo tako i mi smo samo pratili, kao svi drugi koji prave investicije. Nismo imali čak ni pravni tim koji je stajao iza toga.

Na pitanje novinara o investicijama u Beogradu koje već duže vreme čekaju građevinske dozvole, gospodin Vasić je dao sledeći odgovor: "Naša kompanija bi bila mnogo srećna da smo prvi hotel InterContinental otvorili u Beogradu a ne u Ljubljani. Iskreno se nadamo da ćemo posle ove investicije u Ljubljani dobiti dozvole od grada Beograda da izgradimo još jedan reprezentativan hotel za koji već imamo planove, novac i lokaciju, kao i da nam se omogući da na Autokomandi, na lokaciji koju smo platili 35 miliona evra, investiramo ukupno 200 miliona evra u izgradnju šoping mola Delta Planet."

A. Aleksić