Foto: Tanjug
Prepolovljeni na šampionat Evrope: Reprezentacija Srbije u košarci

Košarka – Evropsko prvenstvo >

Takmičenje bez "drim tima"

Dodatni pritisak javnosti usled eventualnog neuspeha predstavljao bi veliki problem u budućnosti u vezi sa odazivanjem igrača na pripreme. Timskom duhu koji je Saša Đorđević uspostavio dolaskom na selektorsko mesto i velikim uspesima na prethodnim takmičenjima bio bi dovoljan slabiji rezultat sa ovog prvenstva, pa da iz početka gradimo tim koji nešto znači u evropskim i svetskim okvirima, uz to verovatno i sa novim selektorom

Dok očekujemo početak Evropskog prvenstva u košarci koje se ove godine održava u četiri zemlje (Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj), čini se da je od mečeva u narednim danima važnija tema to što veliki broj najboljih igrača Evrope nećemo ni videti na ovom takmičenju. Ukoliko bi sastavili tim od dvanaest igrača različitih reprezentacija koji ne nastupaju na ovom prvenstvu, taj tim bi svakako, uz Španiju, bio glavni favorit za osvajanje zlatne medalje. Pomenutu ekipu činili bi Miloš Teodosić, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica iz Srbije, Serhio Ljulj, Nikola Mirotić i Serž Ibaka (Španija), Toni Parker i Nikolas Batum (Francuska), Domantas Sabonis (Litvanija), Danilo Galinari (Italija), Ante Žižić (Hrvatska) i najveća mlada zvezda Evrope, Grk Janis Atetokumpo.

Koliko je moćan tim "otpisanih" govori i činjenica da pored 12 nabrojanih igrača na Prvenstvu Evrope nećemo gledati ni Ersana Iljasovu (Turska) i Jana Veselog iz Češke, dok za Litvaniju neće nastupati ni njihova velika mlada nada, plejmejker Lukas Lekavičius.

Razlozi neigranja su ili objektivni (povrede), ili otkazi igrača uglavnom vezani za rizik u s vezi povredama na prvenstvu, nesiguran nastavak karijere usled nepotpisanih ugovora, kao i pritisak NBA klubova i menadžera. Kao veliko upozorenje za budućnost može poslužiti činjenica da osim Serhija Ljulja, koji igra za Real iz Madrida, svi ostali nabrojani igrači nastupaju za NBA timove ili su potpisali ugovore u ovoj godini.

MUKE PO SRBIJU: Što se tiče reprezentacije Srbije, osim navedenih igrača u ekipi zbog povreda neće biti ni Miroslava Raduljice i Marka Simonovića, što se znalo već neko vreme. Dugo je u vazduhu visilo pitanje učešća Nikole Kalinića (povreda leđa) i nedovoljno spremnog Nemanje Nedovića, da bi selektor Aleksandar Đorđević konačno saopštio da ni njih dvojica neće putovati u Tursku. U odnosu na tim koji je prošle godine zauzeo drugo mesto na Olimpijadi u Riju, reprezentacija Srbije je svakako drastično oslabljena.

Nenadoknadiv je gubitak verovatno najboljeg plejmejkera Evrope Miloša Teodosića usled hronične povrede lista na nozi, koju godinama pokušava da zaleči. Glavni igrač i pokretač svih akcija tima, čovek koji sam može da reši utakmicu i preuzima odgovornost u svim kriznim situacijama, prosto nema zamenu. Dovoljno je videti izveštaj iz kladionica u trenutku objavljivanja vesti da propušta evropsko prvenstvo. Pre toga je Srbija sa kvotom 3,5 za osvajanje zlatne medalje bila na drugom mestu, iza Španije. Kvota je sada 6,5, kao i za Francusku. Stefan Jović je odličan plejmejker ali nema taj pregled igre, a svakako nema realizatorske sposobnosti koje ima Teodosić

Otkaz Nikole Jokića, koji je u poslednjih godinu dana u NBA ligi napredovao toliko da bi trebalo da bude glavni igrač reprezetacije u budućnosti, takođe je veliki problem. Centarska linija koju su činili Jokić, Raduljica, Kuzmić i Štimac sada je oslabljena toliko da je najslabiji deo tima. Dolazak Bobana Marjanovića je donekle popravio situaciju, ali problem je način igre sa njim u timu. Osim realizatorskih sposobnosti koje ima, u trenucima kada je on na terenu ekipa je prinuđena da menja plan igre usled problema u brzini i odbrani, koje nam stvara njegova smanjena pokretljivost.

Novi lider tima trebalo bi da bude Bogdan Bogdanović, najbolji strelac evropskog prvaka Fenerbahčea i novog igrača Sakramento Kingsa. U njegove neosporne igračke kvalitete svakako ne spada realizacija ključnih poena i rezonsko preuzimanje odgovornosti. Setimo se samo poslednjeg napada protiv Litvanije u polufinalu prošlog evropskog prvenstva, kada je sam uzeo loptu i bezglavo jurišao sa koša na koš u trenutku kada je do kraja meča ostalo 12 sekundi, a na terenu je bio i Teodosić, koji je nebrojeno puta rešavao takve utakmice. Ukoliko se od njega očekuje da delimično odmeni Teodosića i u organizaciji napada biće mu još teže. Nadajmo se da je najzad sazreo kao igrač i da je ovo takmičenje šansa da uz Jokića postane lider naše reprezentacije u budućnosti.

Uz sve nabrojano, zaključno sa konačnim saznanjem da u ekipi neće biti ni Nikola Kalinić i Nemanja Nedović, reprezentacija Srbije postaje vrlo prosečan tim, a osvajanje medalje koje je postavljeno za cilj posle srebra na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama bio bi veliki uspeh. Iako su u pripremnim utakmicama pobedili u sedam od osam utakmica, reprezentativci Srbije izgubili su od Gruzije, tako da to samo pojačava utisak da tim nije dovoljno dobar za sigurno osvajanje medalje. Ne treba zaboraviti da je reprezentacija Srbije na prošlom prvenstvu Evrope pre dve godine, sa mnogo boljim timom, zauzela četvrto mesto. Takođe, iako selektor Đorđević stalno daje optimističke izjave, samo je njemu poznato koliko je teško sastaviti tim uz ovoliko povreda i odustajanja. Ne bi trebalo da im zamerimo ukoliko ne ispune nerealna očekivanja koja javnost postavlja pred njih.

Dodatni pritisak javnosti usled eventualnog neuspeha predstavljao bi veliki problem u budućnosti u vezi sa odazivanjem igrača na pripreme. Timskom duhu koji je Saša Đorđević uspostavio dolaskom na selektorsko mesto i velikim uspesima na prethodnim takmičenjima bio bi dovoljan slabiji rezultat sa ovog prvenstva, pa da iz početka gradimo tim koji nešto znači u evropskim i svetskim okvirima, uz to verovatno i sa novim selektorom.

FAVORITI ZA TITULU: Na pomenutim kladionicama, koje se trude da najrealnije procene šanse svih ekipa, reprezentacija Španije je sa kvotom 2 ubedljivo najveći favorit. Iako su oslabljeni neigranjem Ljulja, Mirotića i Ibake, imaju svakako najjači tim koji čine Riki Rubio, Serhio Rodrigez, Giljem Vives, Huan Karlos Navaro, Fernando San Emetrio, Aleks Abrines, Žoan Sastre, Huanćo Ernangomez, Pau Gasol, Mark Gasol, Vili Ernangomez i Piere Oriola. Mada su po godinama među najstarijim reprezentacijama, iskustvo koje imaju nosioci ovog tima, koji zajedno igraju više od 15 godina, jeste njihova najveća prednost. Svaki rezultat osim zlatne medalje bio bi veliki neuspeh, pre svega zbog toga što ostali favoriti dolaze bez svojih najboljih igrača.

Litvanija, Hrvatska, Francuska, Srbija i domaćin Turska su reprezentacije koje će međusobno podeliti ostale dve medalje. Ujednačenost timova, uz već više puta pomenut izostanak velikog broja igrača, dovodi nas u situaciju da je moguće da dođe i do nekih velikih iznenađenja. Na kraju, kao što bi rekli naši sportski novinari kada se desi da Gruzija pobedi naš tim u pripremama za takmičenje, "danas svi igraju košarku".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST