Vreme
TV manijak

Prizivanje đavola

Umesto Happyja, upao je Grand 2 – znači splavovi do daske ili, kako to reče jedan muzički mogul, "klupska muzika". Da ne bude zabune, ove stilizovane batice i silikonske lepotice cepaju narodnjake
Autor
piše:
Dragan
Ilić

Letnje vreme je kod nas rezervisano ne samo za godišnje odmore, već i za eskalaciju različitih sukoba. Početak avgusta i obeležavanje "Oluje" uvek je povod za mini carinski rat između Srbije i Hrvatske. Po pravilu, Hrvatski carinici počinju da maltretiraju kamiondžije, stvore se kilometarski redovi i roba počinje da propada. Ove godine, tome je dodat nonsens sa dramatičnim povećanjem cene inspekcije robe iz Srbije, i eto ti napetosti!

Istini za volju, proslave u Hrvatskoj, naročito ona u Kninu, bile su malo tiše, bez Marka Perkovića Tompsona, jeftine pive i pečenja, pa se i domoljubni duh preselio u Slunj gde je koncert održan. U Kninu su policajci privodili uspaljene Hrvate koji su klicali "Za dom spremni", a u Slunju nisu – počev od ovog kvazigotik-džibera na bini. Postoji i onaj upeglani nacionalizam, lepše ukrojen kao Kolindine haljinice ili proeuropski izgled Premijera Plenkovića; u muzičkom smislu je to Prljavo kazalište, koje nastupa i u Beogradu i na proslavi "Oluje". Ipak je njihova "Ruža Hrvatska" nezvanična himna devedesetih u Hrvata.

Rat je počeo i između televizija Prva, B92, Happy i kablovskog sistema Radijus vektor. Prema raspoloživim saopštenjima, prvo su televizije zapretile Radijusu, pa su tražile pare za reemitovanje signala, koji inače gledaoci mogu besplatno da dobiju posle digitalizacije u Srbiji. U toj igri nerava, gotovo pokeraškom blefiranju, kolateralna šteta smo mi, korisnici, pa nam sad puštaju Grand 1 i Grand 2. Što se mene tiče, i ovde se nekakva svađa vodi uz glupu muziku. Nije baš kao Tompsonove "Čavoglave", ali je neverovatna količina produkcije kiča kojom sam iznenada bombardovan. Zanimljivo je što su ovi surogati simbolično podeljeni, pa umesto B92, imaše toliko obzira da puste N1, to im valjda zvučalo najsličnije, informativni program, ima dosta novinara sa devedesetdvojke, a pomalo su kritični prema aktuelnoj vlasti. Valjda ove dve televizije i dalje kapiraju kao "američke plaćenike".

Ali, umesto TV Prva, emituje se Grand sa iscrpnom satnicom gostovanja naših zvezda i zvezdica širom Evrope. Umesto Happyja, upao je Grand2 – znači splavovi do daske ili, kako to reče jedan muzički mogul, "klupska muzika". Da ne bude zabune, nije to klub u kojem ćete slušati nekakav subverzivan i žestok zvuk, iako se u spotovima pojavljuju kožne jakne, motori, gitare i bubnjevi. Ove stilizovane batice i silikonske lepotice cepaju narodnjake. Valjda je to Happy estetika, jer su zvezde rijalitija "Parovi" i bile sojke sa splavova. Posle ponoći pornić i eto ti programske šeme. Ne znam kako će se rešiti ovaj spor, ali mogao sam da vidim koliko je tanka barijera kojom se branimo od poplave neukusa.

Na kraju – omiljena tema svih medija bila je letnja vrućina. Činjenica da je početkom avgusta temperatura bila oko 40 stepeni izazvala je neverovatan talas inspiracije. Toplotni udar je dobio ime "Lucifer", a temperaturna katastrofa je i zvanično dobila biblijske razmere. Kad je na par dana zahladilo, tabloidi su dobili priliku da odvale naslov "Lucifer se vraća", jer je, gle čuda, opet ogrejalo sunce.

Mediji su se poigrali i bojama, jer se neko davno u Americi setio da bojom definiše stepen opasnosti. Ova društvena psihoza je primenjena u Americi nakon 11. septembra, a danas je popularna u Srbiji kao "crveni meteo-alarm" što se potpuno poklapa sa bojom Lucifera u crtaćima. Ovo upozorenje ne znači ništa, jer država mora da proglasi vanredno stanje, za šta bi po trenutnoj proceduri bilo potrebno par meseci, taman do prvih jesenjih kiša. Tada će crvena boja meteo-alarma ionako da se spere sama. Ne treba potcenjivati ni meteorološko delovanje Svetog Ilije Gromovnika, posle kojeg narod veruje da je "sunce milije".

Ovaj neprirodni skok temperature u avgustu inspirisao me je da dam svoj doprinos teorijama zavere. Tabloidi naširoko pišu o pripremama koje Željko Mitrović vrši za novu sezonu rijalitija "Zadruga". Kupljena su supermoderna HD reportažna kola, biće dostupna aplikacija, a mene je posebno fascinirala vest o uređajima koji prave holograme i menjaju vremenske prilike na Farmi! Mitrović će u Lisoviću po želji moći da menja klimu i cepa kišu, sunce, maglu pa čak i sneg!

Znači, moći ćete da gledate sise, dupeta i mazanje kakicom u svim meteo-uslovima, a Mitrović će moći da zeza svoje konkurente i rivale furajući im hologramske montaže. Auuu, zamislite u vestima hologramske montaže Aleksandra Rodića, jer ovaj rat između "Kurira" i Pinka baš traje.

Zato, molim nadležne u Pinku da tokom testiranja mašine za menjanje vremenskih prilika na Farmi u Lisoviću ne utiču na vreme i luciferske vrućine na Balkanu. Dovoljno je što utiču na muzički ukus, i to je đavolja rabota.