fotografije: ap
SVI SREĆNI: Navijači PSŽ-a sa svojim novim miljenikom;...

Fudbal – Prelazak Nejmara da Silve Santosa u PSŽ >

Transfer svih transfera

Prelazak Nejmara iz Barselone u Pari Sen Žermen iznosio je apsurdnih 222 miliona evra. Pored politike, biznisa i marketinških strategija, sportski razlozi imali su posve sporednu ulogu

"Opušteni smo što se Nejmara tiče", rekao je 19. jula predsednik Barselone Đosep Ma­rija Bartomeu odgovarajući na pitanje novinara da li dvadesetpetogodišnji brazilski napadač Nejmar da Silva Santos junior planira da napusti katalonski klub. "On nije na tržištu", dodao je kratko Bartomeu, ohrabren činjenicom da je Nejmar tek prošlog oktobra potpisao novi petogodišnji ugovor sa "Barsom" i otkupnu klauzulu vrednu astronomskih 222 miliona evra, koja je trebalo da obeshrabri sve potencijalne kupce.

A onda je došao i vreli 3. avgust. Kao bomba je odjeknula vest da je u transferu vrednom ta 222 miliona evra Nejmar zvanično postao novi član francuskog kluba Pari Sen Žermena i ubedljivo oborio svetski rekord u visini jednog transfera (dvostruko veći od dosadašnjeg rekorda Pola Pogbe, koji je iz Juventusa prešao u Mančester junajted za 105 miliona evra). Uz basnoslovna primanja koja će imati u novom klubu, Brazilac je postao najskuplji fudbaler u istoriji.

U SENCI MESIJA: U šturom saopštenju na zvaničnom sajtu popularna "Blaugrana" je potvrdila da su "Nejmarovi pravni zastupnici posetili klupske kancelarije i platili 222 miliona evra u njegovo ime, što predstavlja jednostrani prekid ugovora". Klub će proslediti sve detalje UEFA kako bi oni utvrdili disciplinske odgovornosti koje bi mogle da se pojave u ovom slučaju, navodi se u saopštenju.

Tako se u samo tri nedelje svet predsednika Barse okrenuo naglavačke, a Nejmar je posle nedavne izjave koliko je "srećan na Kamp Nou" shvatio da će ipak biti srećniji na "Parku prinčeva" kao najveće pojačanje Pari Sen Žermena.

O fudbalskim aspektima čitave ove priče već uveliko se raspravlja u stručnim fudbalskim krugovima. Kao ključni argument Nejmarovog prelaska u PSŽ navodi se njegovo tinjajuće nezadovoljstvo statusom "druge violine" u Barseloni, jer na Kamp Nou sve počinje i završava se sa ključnom figurom tima, Argentincem Lionelom Mesijem.

Insajderske informacije britanskog "Skaj sport njuza" navode da je uprkos tome što Nejmar "poštuje i voli" Mesija, on želeo da postane "vodeći igrač" u klubu, da je hteo da "izađe iz Mesijeve senke", kako bi povećao šanse da osvoji i Zlatnu loptu, trofej koji se dodeljuje najboljem fudbaleru sveta. U Parizu će Nejmar, sva je prilika, postati neprikosnoveni lider ekipe, oko kojeg će se bazirati igra čitavog tima.

PLATA OD 45 MILIONA: Još jedan značajan razlog koji je potpomogao da brazilska fudbalska zvezda promeni mišljenje svakako je i novac. Osim rekordnog transfera, koji teško da će u dogledno vreme biti oboren, Nejmar će postati i najplaćeniji fudbaler na svetu sa godišnjom platom u iznosu od 45 miliona evra. U Barseloni je, poređenja radi, sa sve bonusima zarađivao nešto preko 12 miliona. Dugoročno se obezbeđujući, Nejmar je sa "Svecima" potpisao petogodišnji ugovor i u klubu će nositi dres sa cenjenim brojem 10.

Mediji navode da će, ako se realizovanom transferu dodaju i plate i bonusi za Nejmara da Silvu, ukupan "ceh" koji će PSŽ platiti iznositi skoro 430 miliona evra.

...Naser al Kelaifi, vlasnik PSŽ-a sa Nejmarom da Silvom Santosom, najplaćenijim igračem svih vremena

Koliko je fudbal postao "lud biznis" u kojem se vrte do apsurda dovedene cifre, govori i činjenica da je predsednik PSŽ Naser al Kelaifi rekao da će klub iz Pariza svakako više zaraditi od marketinško-prodajnih aktivnosti vezanih za Nejmara nego što će potrošiti za njegov dolazak. On je dodao da je sam potpis brazilske fudbalske zvezde uvećao ukupnu vrednost kluba za nekih 500 miliona dolara.

Nejmar već sada spada među sportiste sa najvećim marketinškim potencijalom. Sportska ostvarenja i rezultati čine vrhunske šampione komercijalno atraktivnim za velike korporacije, pa zato Brazilac reklamira velike brendove kao što su Najki, Žilet, Panasonik i mnoge druge, od kojih godišnje dobija više nego što je zarađivao u Barsi (skoro 19 miliona evra). Zbog toga je, sa svojih 25 godina, Nejmar i sâm već postao uspešan tržišni brend. A brendovi su, poznato je iz marketinške teorije i prakse, nešto što donosi novac, prestiž i dugoročnu lojalnost potrošača. Toga su vlasnici "Svetaca" i te kako svesni i razumljivo je da svoj novi "brend" žele još više da eksploatišu.

POLITIKA, BIZNIS I MARKETING: Prema računici francuskog "Figaroa" Nejmarov transfer u Pari Sen Žermen dugoročno će se isplatiti i državi u kojoj će igrati fudbal. Francuska bi, naime, od ovog igrača mogla da prihoduje čak 300 miliona evra u narednih pet godina, od čega 27 miliona od poreza na dohodak fudbalera, a 10,5 miliona evra godišnje od drugih socijalnih doprinosa.

Treći važan faktor koji je omogućio dovođenje brazilske zvezde u PSŽ je politika. Naime, već sedam godina vlasnik fudbalskog kluba iz Pariza je Qatar Sports Investments, organizacija bliska vladajućoj porodici u toj, naftom bogatoj, zalivskoj zemlji. Katar je, međutim, već nekoliko meseci pod sankcijama šest arapskih zemalja, koje su prekinule diplomatske odnose i obustavile sav kopneni, vodeni i vazdušni saobraćaj. One zvaničnu Dohu optužuju da podržava ekstremizam i terorizam u regionu.

Uprkos sankcijama i krizi na Arapskom poluostrvu, spektakularno dovođenje jednog od najprepoznatljivijih svetskih sportista u "katarski" klub iz Francuske, moglo bi predstavljati još jednu demonstraciju državne (i marketinške) snage ove zemlje. U prethodnom periodu upravo je masivno investiranje u sport i sportske događaje bilo među najvažnijim "alatkama" Katara u međunarodnim odnosima. Ta zemlja već je uložila milijarde dolara u organizaciju svetskog prvenstva u fudbalu koje će biti održano 2022. godine, a Katar je bio i domaćin Azijskih igara 2006. i Kupa Azije u fudbalu 2011. godine. U glavnom gradu Dohi svake godine održavaju se i moto GP trke, kao i ATP turnir u tenisu. Magazin "Forbs" spekuliše da je upravo Qatar Sports Investments ponudio 350 miliona dolara brazilskoj fudbalskoj zvezdi da bude sportski ambasador za predstojeći Mundijal u Kataru. "Sumnjivi umovi upitali su se", navodi američki magazin, da li je možda baš od tog novca Brazilac platio "svoju klauzulu za otkup kako bi sačuvao PSŽ od finansijske odgovornosti".

Menadžer Mančester junajteda Žoze Mourinjo u svom stilu je izjavio da prelazak Nejmara da Silve u Pari Sen Žermen "nije preskup transfer", ali da je "‘skupa’ činjenica da će biti sve više igrača koji vrede sto miliona funti". Njegov kolega iz Liverpula, Jirgen Klop, zabrinuto je komentarisao Nejmarov dolazak u PSŽ, koji se, po njemu, kosi sa pravilima finansijskog fer-pleja (FPP) koje je UEFA donela pre nekoliko godina. UEFA, međutim, do sada nije stopirala Nejmarov transfer, a i Svetska fudbalska federacija (FIFA) kratko je saopštila da je to isključivo stvar između igrača i kluba.

AMBICIJE KLUBA: Mada je Nejmar da Silva bio izuzetno uspešan u bivšem klubu (sa Barsom je osvojio dva puta La Ligu, tri Kupa kralja i po jedan Superkup Evrope, Ligu šampiona i Svetsko klupsko prvenstvo), njegove, ali i ambicije Pari Sen Žermena ove godine, neće biti zadovoljene samo osvajanjem titule u francuskom prvenstvu. Ukoliko žele da konačno uđu u klupsku elitu, "Sveci" sa Nejmarom moraju napraviti vidljiv uspeh i na evropskoj sceni. Prvu utakmicu PSŽ-a u novoj sezoni, zbog problema sa papirologijom, novi fudbaler francuskog kluba proveo je na tribinama, ali je pre toga bio predstavljen navijačima.

A možda i najbolji komentar o daljoj perspektivi Nejmara dao je jedan korisnik na Tviteru. On je napisao da će kroz pet godina Nejmar biti "ili višestruki dobitnik Zlatne lopte" ili će se "baviti trgovinom" u kineskom klubu Guangžu Evergrande. Baš kao i neki drugi bivši veliki igrači, koji svoj talenat, ime i globalnu sportsku prepoznatljivost za velike pare "prodaju" u Kini.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST