foto: m. milenković
RADOVI NE SMEJU DA STANU: Ruzveltova ulica u Beogradu

Renoviranje Beograda – Štrajkom do zarada >

Ima li radnika na ulicama

Odavno je poznato da u Srbiji postoji niz firmi kojima se ne može, narodski rečeno, ni "štemajzom izbiti dinar iz džepa". Da li se i preduzeće "Ratko Mitrović – Niskogradnja" učlanilo u taj klub

Deluje neverovatno, ali ovoga puta se niko nije žalio da neka državna institucija nije uplatila novac izvođaču radova. Naime, preduzeće "Ratko Mitrović – Niskogradnja" dobilo je planirana sredstva iz budžeta Skupštine grada Beograda za radove na rekonstrukciji ulica Mije Kovačevića i Ruzveltove, kao i Trga Slavija. Ipak, radnici ovog preduzeća obustavili su radove u četvrtak 13. jula na pomenutim lokacijama s obrazloženjem da im njihova firma nije uplatila zarade za februar i maj ove godine, kao ni naknade za putovanje do posla i nazad za mart, april, maj i jun, a da im ni knjižice od marta nisu overene. Ove informacije medijima je podelio predsednik sindikalne organizacije tog preduzeća Mile Čolić, što je potvrdio i nedeljniku "Vreme". U petak po podne radovi su nastavljeni.

SINDIKAT VS. POSLODAVSTVO: "Prekinut je štrajk", kaže Mile Čolić i dodaje: "Radnicima koji su direktno vezani za gradilišta puštena je majska plata, a režijskom osoblju i radnicima koji su na asfaltnoj bazi na Savskom nasipu nije. I dalje su svim zaposlenima ostali problem februarske plate i naknada za prevoz. U firmi je oko 400 radnika, a tu majsku platu dobilo je oko 60 do 70 odsto zaposlenih." S druge strane, preduzeće "Ratko Mitrović – Niskogradnja" izdalo je saopštenje u kojem generalni direktor Ilija Đorđević tvrdi da je Čolić obmanuo novinare i da se lažno predstavio kao predsednik sindikalne organizacije tog preduzeća. "Čolićeva izjava je netačna, pristrasna, proistekla iz ličnog nezadovoljstva i želje za osvetom bivšem poslodavcu", navodi Đorđević i dodaje: "Njemu je 2013. prestao radni odnos u MBA ‘Ratko Mitrović – Niskogradnja" otkazivanjem ugovora o radu. Osnov za to je bio neopravdan izostanak s posla u martu 2013, a Čolić je posle otkazivanja ugovora o radu pokrenuo sudski spor koji je u toku." Direktor Đorđević je u telefonskom razgovoru za "Vreme" potvrdio ove informacije i rekao: "Nije se desilo ništa. Ko kaže da radnici nisu radili u petak? Vi imate sve pogrešne informacije. Čovek koji je to dao, Mile Čolić, dao je Tanjugu pogrešne informacije, mi smo to demantovali i nema više šta o tome da se priča. Čovek koji je to sve dao nije zaposlen u ‘Ratku Mitroviću’ niti ima bilo kakve veze."

Mile Čolić potvrđuje da je u sudskom sporu sa "Ratkom Mitrovićem" i dodaje: "Međutim, ja sam legalno izabrani predstavnik Sindikata. Imam četiri pravosnažne sudske odluke za vraćanje na posao. Jedina moja krivica je to što sam predsednik Sindikata i zato što ih stalno pritiskam i upozoravam na nepravilnosti koje oni rade." Saša Torlaković, predsednik Sindikata građevinara u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije, čiji je član organizacija pod vođstvom Mileta Čolića, tvrdi da je za njih Čolić i dalje legitimni predstavnik: "Za nas je on kao sindikalac u radnom odnosu, zato što je to iživljavanje poslovodstva. Znači, Ilija (Đorđević) se tu malo pita, pita se (Branko) Miljković, bez obzira što je Ilija generalni direktor. Ako vi, na primer, imate četiri izvršne presude da se vratite u nedeljnik ‘Vreme’, a vaš poslodavac to neće, nego plaća kaznu, u kom ste vi statusu? Naš stav je da na taj način svaki poslodavac može da se iživljava nad predstavnikom Sindikata."

PLATA I ISPLATA: Pomenuti Branko Miljković, koji se više pita, vlasnik je više preduzeća specijalizovanih za visokogradnju i niskogradnju, među kojima je i "Ratko Mitrović – Niskogradnja". Krovna kompanija ovog biznismena sa severa Kosova je MBA "Miljković", koja je angažovana na mnogim poslovima izgradnje i rekonstrukcije puteva i javnih ustanova u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, ali i širom Srbije. U razgovorima sa partnerima, podizvođačima, dobavljačima koji su želeli da ostanu anonimni, "Vreme" je doznalo da je sa Miljkovićem veoma teško raditi jer svi moraju propisno da se potrude da bi naplatili svoja potraživanja, ugovorima obavezana. To je, verovatno, razlog što se niko od njih ne čudi obustavi rada zaposlenih u Miljkovićevoj kompaniji zbog neisplaćenih zarada. Međutim, u pomenutom saopštenju preduzeća "Ratko Mitrović – Niskogradnja" navodi se da je radnicima kompanije "isplaćena zarada za maj, da je prethodne godine isplaćeno 12 plata, a ove, uključujući majsku, ukupno sedam".

Na pitanje kako se desilo da se u 2017. isplati sedam zarada posle samo šest meseci, Mile Čolić s rezigniranim osmehom kaže: "Oni računaju akontaciju, pa ostatak plate kao dve zarade. Moglo je da bude sedam isplata, ali sedam zarada nije moglo da se isplati." Čolić dodaje da je trenutna situacija još uvek neizvesna. Tvrdi da su radnici sto posto solidarni, da im je obećano da će februarska zarada biti isplaćena do ponedeljka, onda je produženo do utorka, a u utorak uveče, kad nastaje ovaj tekst, te potvrde nije bilo. Čolić kaže da firma tvrdi da će naknade za prevoz biti isplaćene u narednih desetak dana.

Za razjašnjenje nedoumice oko sedam zarada u toku 2017, kao i spekulacija da "Ratko Mitrović – Niskogradnja" i njena majka-kompanija MBA "Miljković" ne ispunjavaju prethodno preuzete finansijske obaveze, čitaoci "Vremena" ostaće uskraćeni jer je, do zaključenja ovog broja, generalni direktor "Ratka Mitrovića" Ilija Đorđević prestao da se javlja na telefon.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST