Vreme
VREME 1384, 13. jul 2017. / VREME

Sukobi na desnici u »najjačem demokratskom centru«:
Za napredniji Čačak

Opozicija se javila za diskusiju u načelu, ali je, predsedatelj – koga u Čačku znaju kao tapetara koji metnut da bude stručnjak, pouzdano se ne zna da li u EPS ili Telekom – iz stava pognute glave, predsednički rek’o: Niko se ne javlja, zaključujem diskusiju, stavljam na glasanje. Većina digla ruke i izglasala Poslovnik u načelu. Onda su nastali rusvaj i ostale replike

Čačak se poslednjih dvadesetak godina poistovećuje sa mr Velimirom Ilićem, koliko je ovaj i bio na vlasti u ovom srbijanskom "centru demokratije". Veljina Nova Srbija je bila i u prethodnoj vlasti, zajedno sa SNS, SPS i DS, ali je posle prošlogodišnjih izbora ispala iz dobitnog bubnja. Tesnu većinu, 38 od 75 odbornika, uz SPS i pupsovi, ima SNS, dok su u opoziciji Dveri, kao najjača grupa, te Nova Srbija i GG "Za napredniji Čačak", bivšeg SNS poverenika Aleksandra Radojevića.

Kako u Skupštini grada ima nula predstavnika demokratskih partija i pokreta, dalo se očekivati da će desne partije u celini i celosti primeniti svoje programe i dati doprinos opštem ubrzanom razvoju. Tako i bilo, vele da se od sveg razvoja najbolje razvija obećanje o otvaranju industrijske zone u Preljini, pored Ibarske magistrale, tamo gde je Velja Ilić pre ihaha godina zabo temeljac za neizgrađenu fabriku duvana. Zato se ne oskudeva ni u "demokratiji", braća sa desnice biju teške i višednevne bitke, što je kulminiralo prošle nedelje, kada je sve prštalo od guranja, zamahivanja pesnicama i ostalim replikama.

LUBENIČAR PRISUTAN: Sednice Skupštine grada – na čijem čelu je gospodin Igor Trifunović, u Čačku poznat kao tapetar, u čijoj biografiji stoji da je "strukovni inženjer elektrotehnike" – vele, traju i po sedam dana. Pre svega i zato što opozicija maksimalno upotrebljava poslovnik. To mu se, između ostalog, svodi na to da i kad su uzdržani, po Poslovniku, imaju pravo da objasne zašto su uzdržani, tako da samo usvajanje dnevnog reda zna da traje i pretraje.

Kako SNS ima tesnu većinu, opozicija lovi kad nemaju kvorum, i čim primete da jedan otiš’o do toaleta, takav Poslovnik, izlaze napolje i traže glasanje o kvorumu. Takva demokratija, gde nisu mogli ni na pišanje, a da opozicija ne potegne pitanje kvoruma, presela je SNS većini, i odluče se za promenu Poslovnika.

Iako je inicijativa za promenu Poslovnika iz prošle godine, sve nedavno ubrzano, Nacrt opravljen za tri dana, glavna promena da se uvodi Dan za glasanje, to odbornicima podeljeno dva dana pred sednicu. Iako kratka sa vreme, opozicija podnela 1111 amandmana. Za sednicu, prošli utorak, 4. jul, Dan borca, pokazalo se, bili spremni i jedni i drugi. Opozicija se odmah javila po Poslovniku, ali, predsednik Skupštine je odmah i iskusno podelio nekoliko opomena i isključenja. Otvorio je diskusiju o Poslovniku, u načelu, i sageo glavu. Opozicija se javila za diskusiju u načelu, ali je, predsedatelj – koji kao tapetar sa diplomom metnut bude stručnjak, pouzdano se ne zna da li u EPS ili Telekom – iz stava pognute glave, predsednički rek’o: Niko se ne javlja, zaključujem diskusiju, stavljam na glasanje. Većina digla ruke i izglasala Poslovnik u načelu. Prisutni SNS narodni poslanik, koji i SNS poverenik, gospodin Marko Perezanović, koji je, vele, pre aktivnog bavljenja politikom aktivno prodavao lubenice, klimnuo je glavom.

Image
...tuča,...

Na to je opozicija u punom sastavu krenula ka stolu predsedavajućeg, nastalo je guranje uz podrazumevajuće psovanje, Šef odborničke grupe Dveri, Aleksandar Tanasković, bacio je skupštinski materijal, sa svi amandmani, prema predsedatelju. Predsednik se digao, bez naočara, koje spale, objavio pauzu, stigla je Hitna pomoć, Gospodin Trifunović, bez vidljivih povreda, u prisustvu kamera, ispraćen je u bolnicu. Javljeno da ima povredu oka, da povrede nisu opasne po život.

Akteri odmah demokratski reagovali, šef SNS odbornika javio da je većina izglasala Poslovnik u načelu, i to je to. Dveri saopštile da je uprkos javno izraženoj želji za normalizacijom rada Skupštine, čačanska vlast odbila sve predloge opozicije, nastavili su sa kažnjavanjem i isključenjima, predsednik Trifunović je zabranio odbornicima opozicije da govore, to je bila kap koja je prelila čašu, krenuli su na opoziciju i fizičkim napadima, vlast je od početka želela incidente kako bi optužila Dveri i bacila u drugi plan pravno nasilje... Javila se i Nova Srbija, Ovo ne priliči našem gradu koji je poznat po demokratiji, nismo mogli da dobijemo reč ni po jednom osnovu, ne plašimo se nikoga, neka krenu batinaši iz Beograda, branićemo grad, zbog naše dece... Nova Srbija još poručila, gde su vam obećane investicije, ništa od toga, samo lopovluk i zapošljavanje stranačkih botova, treba vam novi poslovnik da onemogućite opoziciju u postavljanju pitanja...

ŠLJAM I BRLOG: Onda se na lice mesta vratio gospodin i predsednik Trifunović, živ, i sa belim flasterom iznad desnog oka. Sednica nastavljena, reč dobio odbornik Dveri, isključenje, kako se nije hteo makne sa govornice, u salu doneta još jedna govornica. Za nju je stao odbornik Nove Srbije, i on isključen, ni on nije hteo napusti položaj, predsednik dao pauzu. Posle pauze predsedavajući astal zauzele odbornice opozicije. Predsednik objavio nemogućnost rada. Svi prešli u malu salu Doma kulture, tamo bilo neuslovno i zagušljivo, opet prekid i odlaganje.

Image
...navodno povređeni SNS predsednik skupštine grada Trifunović...

U međuvremenu, pred kamere stali gradonačelnik Milun Todorović i predsednik Skupštine, sa flaster iznad desno oko, Trifunović. Todorović, diplomac Veljinog Tehničkog fakulteta, koji pre funkcije bio direktor u "Auto Čačak", kod čuveni Bata Kole, osudio napad na predsednika Trifunovića, ponašanje opozicije ocenio kao siledžijsko, puno mržnje i banditizma. Boška Obradovića, Dveri, optužio da za deset godina nije doneo Čačku ništa sem ružne reklame, "da dođu na vlast, vešali bi nas na bandere", ali, sila i divljaštvo u Čačku neće proći, nema uzmicanja, sa svojim saradnicima i dalje će raditi na boljitku. Gospodin Trifunović, sa beli flaster iznad desno oko, sve je vreme bio presamićen i na ivici velike tuge i bola. Tek uspeo da kaže, Možemo oprostiti, ali zaboraviti ne možemo... Izlaz je da se Skupština vrati u normalu, poštuju izrečene mere...

Pre nego što se Skupština vratila u normalu, u Gradsku kuću stig’o i izdominir’o Velja Ilić lično, Mi smo se za demokratiju borili 20 godina, da Čačak postane najjači demokratski centar. Poručujem da ćemo stečeno braniti, imao sam stotine poziva građana koji hoće na ulice, poručio sam im da sačekaju, valjda će se SNS urazumiti, shvatiti da nemaju kadrove, da ne znaju da se organizuju, da imaju predsednika Skupštine koji ne zaslužuje da vodi mesnu zajednicu... Ne može tapetar da izbaci sa sednice profesora univerziteta, na vlast su došli najgori, i žele da sakriju to što rade... Na vlasti su lubeničari, limari, tapetari, konobari i ostali. Svaka čast svakom zanimanju, ali zna se gde treba oni da rade. Elita se tera iz Čačka, a ostaju šljam i brlog, Trifunović nije dostojan da uđe na vrata Parlamenta...

Image
...i suočavanje sa Dveri Boškom Obradovićem

Trećeg dana zasedanja, u četvrtak, 6. jul, predsednik Trifunović je, još sa belim flasterom iznad desnog oka, nastavio sa predsedavanjem. Na vratima sale je bilo obezbeđenje koje nije dozvolilo ulaz prethodno isključenim odbornicima. Sednicu su, iz protesta, napustili svi odbornici opozicije. SNS većina je, bez diskusije, izglasala novi Poslovnik. Boško Obradović saopštio da je vlast prostom većinom, na silu, uz isključenja opozicije, donela novi Poslovnik, koji ograničava prava opozicije. Pride izrazio nadu da su događaji u Čačku vesnici bunta u Srbiji!

Novinar, zbog ta pravila službe, okrene telefon gospodina Igora Trifunovića, čuje, jali sve ‘vako bilo. S druge strane stiže g. Trifunovića glas: Trenutno nisam dostupan, ostavite poruku. Novinar se legitimiše, ostavi poruku, no, ne bilo avaza od Trifunović gospodina. Tako su novinar, i ta javnost, ostali uskraćeni i za podatak da li je Trifunović gospodin, koji predsednik Skupštine i SNS poverenik, u Čačku poznat kao tapetar – kome u biografiji ima da "strukovni inženjer elektrotehnike", da "bio član Tima za izradu lokalnog akcionog plana za mlade" – kao što se po Čačak priča, metnut da bude stručnjak u EPS-u, ili je, pak, odlučeno da razvija Telekom.

Dragan Todorović