Dragoljub Zarkovic

zoom >

Guščarica u magli srpske politike – Prvi izlazak premijerke na politički teren završio se tako što svi sada traže da Vučić objasni šta je ona htela da kaže

Glavni Vučićevi koalicioni partneri zagrcnuli su se posle Brnabićkine izjave. Oni su od ekvidistance, tobožnje podjednake bliskosti s Briselom i Moskvom, napravili karijere i kakvu-takvu političku reputaciju, a eto, ova sad došla da im kvari sreću

Gotovo u danu kada je, navodno, Aleksandar Vučić pred Federiku Mogerini tresnuo, bupnuo i izleteo sa zahtevom da Srbiju Evropska unija ne može više da drži kao "guske u magli" (kao da Mogerini poseduje moć da razveje maglu i izvede nas na pravi put), oglasila se i premijerka Ana Brnabić intervjuom za američki "Blumberg" i utvrdila da ona zna ishodište puta kroz tu maglu.

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji.

Brnabićeva je rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat. "EU je tamo gde mi idemo – to je jasno", rekla je Brnabićeva. "Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere", navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika. Prema njenim rečima, ova osećanja se ne mogu zanemariti, "ali naš strateški put je EU". Podsećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, "Blumberg" navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

Prvi izlazak premijerke na politički teren završio se tako što svi sada traže da Vučić objasni šta je ona htela da kaže.

Svi nešto cokću, zgražavaju se i, rekao bih, prave se ludi. Međutim, makar i površna analiza pokazala bi da ova izjava premijerke ne odstupa od politike svih srpskih vlada od petooktobarskih promena, pa ni one Koštuničine.

Rusija je ona daleka plava zvezda iz Seoba Miloša Crnjanskog, a Evropska unija diktira uslove političkog poslovanja u Srbiji, neki put mekše a drugi put tvrđe.

Čak su se i glavni Vučićevi koalicioni partneri zagrcnuli posle Brnabićkine izjave. Oni su od ekvidistance, tobožnje podjednake bliskosti s Briselom i Moskvom, napravili karijere i kakvu-takvu političku reputaciju, a eto, ova sad došla da im kvari sreću.

Guščarica srpske maglovite politike već, sasvim nezasluženo, biva ćebovana, a samo je rekla jasnije nego drugi šta je suština srpske politike.

Uputstvo i argumentaciju za rusku stranu u sporu već je dao "Sputnjik" nudeći premijerki lak izlaz. Oni, naime, pišu: "Premijerka bi morala da objasni da li je ‘Blumberg’ autentično preneo njen stav da će Srbija, ukoliko bude primorana da bira između EU i Rusije, izabrati ovo prvo. I da saopšti – da li je to promena suštinske državne politike."

Da li je Ana Brnabić pet dana pošto je položila zakletvu u parlamentu i preuzela funkciju premijera Srbije – srušila državnu politiku koja se gradila godinama?

Pitanja, nastavlja ruski glasnik, koja se nameću su sledeća:

Da li je reči Ane Brnabić zloupotrebio i lažirao "Blumberg" kako bi došao do odgovora koji je po volji Vašingtona? Ako jeste, premijerka bi svoju poruku kojom je razbudila političku čaršiju u Srbiji hitno morala da demantuje ili razjasni.

Ukoliko pak Brnabićeva sa obe noge stoji iza svojih reči, da li je došlo do suštinske promene državne politike koja je diplomatski vešto i filigranski odmereno formulisana prethodnih godina? Jer i predsednik države Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su nebrojeno puta potpuno otvoreno i na svim svetskim meridijanima, na Zapadu i Istoku, izgovorili rečenicu: "Srbija želi da bude u EU, ali Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji."

Kako Ana Brnabić, pod uslovom da je saglasna sa "Blumbergovim" naslovom, namerava da, kako je obećala, nastavi kontinuitet Vučićeve vlade kada je Ivica Dačić pre samo nekoliko meseci poručio Briselu: "Nemojte nas primoravati da biramo između EU i Rusije, jer se zna šta bi smo odabrali – Rusiju"?

Da zaključimo, možda je intervju koji je Ana Brnabić dala "Blumbergu" plod njene nedovoljne političke prevejanosti i skromnog diplomatskog iskustva.

Nije isključeno da je upravo na ovakva njena "proklizavanja" mislio i predsednik Aleksandar Vučić kada je naveo da će se političkim pitanjima u Vladi baviti više Dačić, a ekonomskim Brnabićeva.

Ne odbacujemo ni opciju da je nova premijerka želela da svesno američkoj agenciji, iz nekakvih taktičkih razloga koje sada ne vidimo, saopšti baš ono što bi oni preko Atlantika voleli da čuju.

Ali uvereni smo da bi građani Srbije voleli jasno i glasno da čuju, a ne da im se to servira iz evroatlantskih medijskih laboratorija – hoće li naša država uvesti sankcije Rusiji ako je na to, zarad učlanjenja u EU, primora Brisel.

I još smo nešto, sudeći po "Blumbergovim" formulacijama, saznali – da EU ima mehanizam da primorava i ucenjuje zemlje da krše svoju suverenu politiku kako bi se pridružile njihovoj "porodici".

Na kraju, pošto je "Sputnjik" proteklog vikenda radio ekskluzivni intervju sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, i od njega smo dobili nedvosmislen odgovor: "Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i ne samo da neće promeniti odnos prema Moskvi nego će dalje da ga razvija" – državna politika nam je jasna.

Zato je, da ne bude zabune i konfuzije, nužan brz odgovor celokupnoj domaćoj, ali i svetskoj javnosti – šta je tačno rekla, a na šta je tačno mislila Ana Brnabić, zaključuje "Sputnjik".

Ovo baš nije, rekao bih, ultimatum, ali liči...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST