foto: ivan šepić

lični stav >

35 godina Istraživačke stanice Petnica

U Petnici se učesnici podstiču da misle slobodno, da razmišljaju logički i kritički i da sarađuju sa kolegama iz različitih kultura i zemalja. U prethodne tri i po decenije kroz blizu 4000 programa (seminara, škola, radionica) prošlo je oko 50.000 učesnika, najviše srednjoškolaca, ali i osnovaca, studenata i nastavnika

U četvrtak, 22. juna, Istraživačka stanica Petnica slavi svoj 35. rođendan, ali to je mnogo više od rođendana jedne institucije, jer je u pitanju godišnjica nastanka jedne ideje, odnosno načina razmišljanja. Ideja je jednostavna – na jednom mestu okupiti one koji nauku vole i žele da uče i njom da se bave, i one koji o nauci dosta znaju i imaju želju da znanje prenesu drugima. Tako je, za mnoge od nas, nastala ova oaza znanja, kreativnosti, entuzijazma, gde vreme drugačije teče, a svi jedni od drugih nešto uče.

Istraživačka stanica Petnica je danas, prema mišljenju evropskih institucija, jedan od najmoderniji obrazovnih centara za dodatno naučno obrazovanje u Evropi. U prethodne tri i po decenije kroz blizu 4000 programa (seminara, škola, radionica) prošlo je oko 50.000 naših učesnika, najviše srednjoškolaca, ali i osnovaca, studenata i nastavnika.

Obrazovne aktivnosti Istraživačke stanice Petnica nisu oslonjene na standardne školske programe niti uobičajene metode nastave. Usmereni smo najviše na učenike uzrasta 14-20 godina, a naši obrazovni programi obuhvataju širok spektar disciplina prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Najvažniji cilj našeg rada je da se učenicima pomogne da razviju veštine posmatranja i zaključivanja, tehnike prikupljanja podataka i činjenica, sposobnost argumentacije i komunikacije, kao i spremnost za neprekidno učenje i obogaćivanje znanja i iskustva. Učesnici naših programa se podstiču da misle slobodno, da razmišljaju logički i kritički i da sarađuju sa kolegama iz različitih kultura i zemalja.

Iako je najveći broj petničkih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, postoji i mnogo aktivnosti namenjenih nastavnicima i studentima. Svake godine preko 2000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici. Ova ustanova je stekla veliki ugled zahvaljujući inovativnim metodama rada, kao i zbog izvanrednih rezultata u otkrivanju mladih talenata i podrške njihovom kvalitetnijem obrazovanju i razvoju.

Krajem maja 2017. godine ugostili smo dvadeset predstavnika organizacija koje se bave dodatnim naučnim obrazovanjem, talentima u nauci, kao i izuzetnošću mladih (Network of Youth Excellence) na godišnjoj konferenciji. Gosti iz Nemačke, Izraela, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Danske, Španije, Italije, Hrvatske i Srbije su diskutovali o unapređenju načina identifikacije talenata i modernim obrazovnim programima za njih. O svom utisku sa konferencije nekadašnji predsednik NYEX mreže Zvi Paltiel kaže: "Organizacija koje se bave mladim talentima i njihovom izuzetnošću nema mnogo u svetu. Zbog toga je važno da se okupljamo i razmenjujemo iskustva i znanja koja imamo. Mladi ljudi koji pokazuju dodatno interesovanje za učenje i istraživanje su vrlo važni za budući razvoj svake nacije i čovečanstva, pa im se moramo posvetiti na pravi način. Petnica je nešto vrlo vredno što sam video. Odlično je što imate ovako uspešan obrazovni eksperiment. Raduje me da Srbija prepoznaje značaj njenog rada."

U Petnici nema ocena, diploma, krute discipline i tipičnih nastavnika, ali ima fleksibilnih inovativnih aktivnosti, interaktivne nastave, zanimljive naučne opreme. Spremnost da se razumeju i podrže ideje učenika i njihovi istraživački projekti, kao i mlada profesionalna ekipa i brojni spoljni saradnici puni entuzijazma učinili su da Petnica postane srce srpskog alternativnog obrazovanja kao i, što je još važnije, vrlo omiljeno mesto okupljanja mladih željnih svežeg znanja i razumevanja.

Prioritetni cilj obrazovnih aktivnosti u Petnici nije proširivanje faktografskog znanja, već unapređivanje racionalnog i logičkog mišljenja, sposobnosti uočavanja i rešavanja problema, planiranja i vođenja projekta, zaključivanja, pronalaženja kvalitetnih izvora informacija, komunikacije sa kolegama itd.

Petničke obrazovne aktivnosti su oslonjene na široku mrežu od preko 800 stručnih saradnika koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova. Oni dolaze sa preko stotinu fakulteta ili naučnih instituta i danas najveći deo njih čine polaznici petničkih programa.

Pored redovnih kurseva, kampova i seminara za učenike, organizujemo i niz specijalizovanih programa i skupova, najčešće namenjenih mladim istraživačima i studentima doktorskih i sličnih studija. U periodu 2013. do 2016. organizovali smo ovakve programe u nizu oblasti – od arheologije, astrofizike, analitičke hemije, biomedicine, psihologije, biologije, pa sve do muzikologije, fotografije, dizajna i 3D štampe.

Raspolažemo sa vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama – za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju... U planu je izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije. Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalni i fleksibilni i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima uz pomoć profesionalne naučne opreme.

Zbog dobrih uslova rada, ali najviše zbog metodologije rada sa našim polaznicima, posećuju nas različite obrazovne institucije iz celog sveta. Prethodnih godina smo ugostili čitave kolektive iz Maribora, Varaždina, Slavonske Požege, Istre, Trebinja, Bitolja, ali i Kopenhagena, Segedina, Getingena, Tel Aviva...

Tokom jedne takve posete direktorka centra HEMDA iz Izraela Tehila Ben Gaj je izjavila: "Ovo je moj drugi dolazak u Petnicu. Posle prvog dolaska, pre nekoliko godina, nisam prestajala svojim zaposlenima da pričam o Petnici i sjajnim ljudima koji ovde rade. Sada sam uspela da obezbedim sredstva da moj najuži tim dovedem ovde kako bi i sami videli da Petnica zaista postoji. Proveli smo dane u razgovoru sa vašim sjajnim naučnim podmlatkom, sa studentima saradnicima na programima u Petnici, sa predavačima i mentorima, i sa upravom. Mnogo toga smo čuli, a sada se nadam da ćemo uspeti da osmislimo kako neke od ideja da iskoristimo za rad sa talentima u Izraelu." HEMDA je centar za dodatno naučno obrazovanje talentovanih srednjoškolaca u Izraelu, i u tesnoj je vezi sa jednim od najpoznatijih naučnih instituta "Vajcman", po kojem je izraelska nauka poznata širom sveta.

Ipak, Petnicu ne čine samo laboratorije, knjige u biblioteci, stručnjaci, studenti vršnjački edukatori. Petnica je jedan ogroman virtuelni oblak koji sada okružuje celu planetu i povezuje ljude. Svima koji u njega uđu on daje mogućnost da uče i lično napreduju, koristeći znanja i iskustva svih onih koji su kroz Petnicu već prošli. Petnica je mesto u kojem se svi osećamo udobno dok istražujemo i preispitujemo svet oko sebe, dok diskutujemo o nauci, umetnosti ili filozofiji. Petnica je mesto gde su svi prihvaćeni, jer su svi drugačiji. U Petnici, bez obzira na uzrast i poziciju, svi imaju mogućnost da uče. I uče bez prestanka.

Autor je programski direktor Istraživačke stanice Petnica


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST