<< VESTI | | 15.06.2017 22:23


 

Mandatarka Ana Brnabić

 

Obavestila je Predsednika Srbije da može da obezbedi većinu poslanika u Skupštini Srbije za izbor vlade koju predlaže

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 15. juna 2017. da je mandat za sastav nove Vlade Republike Srbije poverio Ani Brnabić koja je do sada obavljala funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Tanjug Vučić je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom rekao da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu člana 112, stav 1, tačka 127 Ustava Republike Srbije, nakon saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

Predsednik je objasnio da odluku nije bilo lako doneti ali da je on to učinio u skladu sa interesima Republike Srbije i proklamovanim ciljevima da se radom i energijom donose dobri rezultati za građane Srbije.

On je, naglasivši da budući premijer mora da obezbedi dalje jačanje ugleda zemlje i nastavak započetih reformi, ukazao na to da ga je Ana Brnabić obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u Skupštini Srbije za izbor vlade koju predlaže.

Ana Brnabić poseduje stručne i lične kvalitete, naglasio je Vučić, izrazivši uverenje da će ona pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu zemlju.

Predsednik je ukazao na to da je izuzetno važno da se u narednom periodu obezbedi jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i na istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim i drugim zemljama.

Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i to da njeni građani budu još ponosniji, podvukao je on.

Takođe, kako je dodao, pred Srbijom je dalje jačanje fiskalne stabilnosti, očuvanje pune discipline u trošenju novca, ali i to da građani više osete do sada postignute rezultate i uspehe.

Predsednik je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, i podsetio na to da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

Nakon saopštavanja imena novog mandatara, sledi procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, gde će novi mandatar, na posebnoj sednici, predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze sa ciljevima i programom Vlade.

( Ana Brnabić dobila mandat za sastav Vlade Srbije, Sajt Vlade Srbije, 15. jun 2017. godine – )

Kandidat za premijera Srbije Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i istakla da joj je čast, ali i da je svesna odgovrnosti koju preuzima.

"Želim da zahvalim Predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvecenošcu i snagom", rekla je Brnabić u prvoj izjavi za javnost nakon što je predsednik Srbije predložio za mandatara...

Verujem da će za tri četiri dana sve ovo izbledeti i da neću biti poznata kao gej ministarka, rekla je Brnabić američkoj agenciji AP, koja je ranije izvestila da će ona biti prva žena i prva pripadnica LGBT populacije na čelu vlade u Srbiji, ali i na Balkanu.

Brnabić je u međuvremenu izjavila da je svesna odgovornosti koju preuzima, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života...

Poslednjih mesec dana, kada se u javnosti spekulisalo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla: "Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška"...

Mandatarka nove vlade Ana Brnabić u narednim danima razgovaraće sa političkim akterima o sastavu nove vlade, ali je već sada izvesno da će, sudeći po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji joj je danas poverio mandat, da će njen kabinet imati dva resora više.

Vlada, koju će voditi prva žena premijer u Srbiji i prva premijerka na Balkanu, trebalo bi da bude izglasana pre 23. juna, odnosno inauguracije predsednika Republike, a za to je potrebno da većina od 250 poslanika svoj glas da Ani Brnabić i njenom kabinetu.

( Ana Brnabić: Čast i odgovornost voditi vladu, za tri, četiri dana u fokusu- rad, Tanjug 15. juna 2017. )

Region:Balkan dobio prvu gej premijerku,inače eksperta

Mediji u regionu javljaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio mandat za sastav nove vlade ministarki Ani Brnabić navodeći da je Balkan dobio prvu gej premijerku, koja je svojevremeno dobila podršku stručne javnosti kao ministarka.

Hrvatski mediji uz to ističu i da je Brnabićeva poreklom iz Hrvatske.

"Priznaje da je homoseksualka, poreklom je iz Hrvatske", piše Jutarnji list uz napomenu da je reč o jednoj od najuspešnijih ministarki u godinu dana staroj Vučićevoj vladi koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.

Brnabić je, kako se navodi, posebna po nekoliko aspekata jer, kao prvo, nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ,već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Po oceni Jutarnjeg, Vučić se na to odlučio i da bi onemogućio bilo kakvu borbu za nasleđe u stranci.

"Kao drugo, ona je homoseksualka i to nije krila. Srpska pravoslavna crkva (SPC) se nekako pomirila s time da bude u vladi kao ministarka, ali da preuzme mjesto prvog ministra, to SPC-u nikako nije išlo pod kožu".

I konačno, Brnabić je poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na o Krku gđe se njena porodica porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine, navodi list i dodaje da je Brnabić ipak rođena u Beogradu a da se školovala u SAD.

Index.hr. navodi da je Branabić, aktuelna ministarka državne uprave široj javnosti poznata kao prva srpska ministarka koja je javno priznala da je gej i podseća da ju je aktuelni premijer Vučić hvalio još prošle godine, rekavši da ona ima izvanrednu energiju.

I Hina navodi da je Brnabićeva postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka ličnost i da je Vučić dosada više puta pohvalio njezine rezultate, napominjući da je da je poreklom sa Krka a rođena u Beogradu.

Hrvatski N1 javlja da su sve stranke vladajuce koalicije najavile su da ce u Skupštini Srbije podžati Vucicev prijedlog i da će Brnabić biti prva žena i prva deklarsana LGBT osoba na čelu srpske vlade.

Reč je o ministarki javne uprave koja ima dugogodišnje iskustvo u rukovodenju projektima i koja je radila na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji, podseća hrvatski N1

"Brnabić je prva balkanska gej premijerka", javio je RTCG uz napomenu da je ona 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Crnogorska televizija dodaje da je Vučić najavio da je u narednom periodu važno obezbediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom...

Crnogorska televizija citira i Brnabićevu koja je istakla je "svesna sam odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života".

Crnogorski portal CDM podseća da je još kada je Brnabićevu Vučić predložio za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u prvi plan izbila je njena seksualna orijentacija, pa su čak i svetski mediji javili da je to "apsolutna novina u konzervativnoj balkanskoj zemlji".

"Njen izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istovremeno, prema ocenama brojnih svjetskih medija, pokazao privrženost Srbije evropskim vrijednostima kada je riječ o položaju LGBT zajednice", navodi portal.

RTRS javlja da je Brnabićeva zahvalila predsedniku na ukazanom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom i podseća da važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Klix.ba javlja da je Ana Brnabić nova premijerka Republike Srbije, odnosno jedini kandidat za tu poziciju pred Skupštinom Srbije, a da je reč o aktuelnoj ministarki državne uprave i prvoj homoseksualno orijentisanoj ministarki.

"Vučić presekao - Ana Brnabić novi srpski premijer", javila je MiA, pozivajući se na srpske medije.

( Ana Brnabić mandatar nove Vlade Srbije, rtv.rs )

Biogafija Ane Brnabić

Ana Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia - CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija. Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja „Biznis dama godine" u kategoriji „Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu.

Brnabić je ušla u vladu 2016. godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

( Ana Brnabić, Vlada Srbije, potpredsednici i ministri 2016. )

***

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije. Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. tokom afere "Lidija Udovički", kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre nekadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Continental Wind Serbia, ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun Continental Wind Serbia tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo DŽozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu "deliveri junita" u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija "deliveri juniti" nisu nikada zaživeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali. Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridš studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina. U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona oberučke prihvatila. ( ONA ĆE ŠEFOVATI NEMANJINOM 11 - ROĐENA BEOGRAĐANKA, EKSPERT ZA MARKETING: Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade! , kurir.rs 15.06.2017. 18:02h )


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Reagovanja

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozdravila je imenovanje Ane Brnabić za mandatara. Zorana Mihajlović je ocenila da je izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara Vlade predloži Anu Brnabić u najboljem interesu Srbije i izrazila uverenje da će Brnabićeva Srbiju voditi putem saradnje sa svetom i daljeg ekonomskog razvoja i reformi.

"Očekujem da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vođa tima koji će Srbiju i dalje voditi ka EU i da u naše društvo uvodi toliko potrebne evropske standarde. U ostvarivanju tih ciljeva imaće moju punu podršku", poručila je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Ministarstva građevine.

Lider SPS-a Ivica Dačić, koji je, prema pisanju medija, do samog kraja bio u najužem izboru, u prvoj izjavi kaže da nije razočaran i da se nije ni nadmetao. Smatra da je saradnja SNS-a i njegove stranke sada još čvršća, kao i sada očekuje veće učešće SPS-a u vladi.

Potpredsednik SPS-a Branko Ružić izjavio je da predlog predsednika predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

Srpski pokret obnove pozdravio je Vučićevu odluku. Njen izbor je, navode u SPO-u, jasan pokazatelj da će Srbija nastaviti put evropskih integracija i da je odlučna u sprovođenju reformi.

Međusobni odnosi Liberalno-demokratske partije i buduće premijerke Ane Brnabić zavisiće od njene politike, a ne od njene ličnosti, poručio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović. U saopštenju je naveo da odnos te stranke prema mandatarki zavisi od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje.

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac kaže da je informacija o imenu mandatara za sastav nove vlade potpuno nebitna, jer Aleksandar Vučić jedini odlučuje o sudbini naroda.

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje da je očigledno da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić nego u bilo kog drugog iz SNS-a ili njihovog koalicionog partnera.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da je izbor Ane Brnabić ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti.

"Prvi put u istoriji, Srbija će dobiti premijerku, što predstavlja stvarni i ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti. Iako su i do sada žene na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti pokazale stručnost, sposobnost i profesionalizam, ovim činom princip jednakosti žena i muškaraca i politika jednakih mogućnosti za Srbiju postaju realnost", ocenjuje poverenica Janković, navodi se u saopštenju.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da je odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić važna za strateško opredeljenje članstva Srbije u EU, te da se raduje što je ta važna i odgovorna uloga ponuđena jednoj ženi.

LGBT organizacija "Da se zna" smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imenovanjem Ane Brnabić za mandatara, ispisao novu stranicu u istoriji srpske demokratije.

(Izvor: Reagovanja povodom imenovanja Ane Brnabić za mandatara,RTS, TANJUG, ČETVRTAK, 15. JUN 2017, 19:21 -> 22:38)

Izjava predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca

Informacija o imenu koje će preuzeti kancelariju premijera potpuno je nebitna jer već pet godina i funkciju premijera i predsednika i vrhovnog komandanta i koordinatora službi i spasitelja iz poplava i vozača kamiona kroz tunele obavlja samo jedan čovek koji jedini odlučuje o sudbini ovog naroda. U našoj zemlji se uspostavlja sultanat u kome postoji jedan sultan i mnogo vezira, među kojima je i Ana Brnabić. Informacija o imenu je samo informacija ko će preuzeti odgovornost za sva Vučićeva nerealizovana obećanja.

Nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, predsednik je odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio. To govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija nauštrb svih građana koji u Srbiji svakoga dana žive sve lošije.

Novi premijer će imati autoritet samo ukoliko u prvoj nedelji uhapsi odgovorne za Savamalu i batinaše koji su napali novinare i građane na dan polaganja Vučićeve zakletve. U suprotnom, imaćemo Vladu u kojoj će šef biti isti kao i do sada, samo sa druge pozicije.

( Šutanovac: Srbija postala sultanatds.org.rs 15. juna 2017.

Šest poslanika Jedinstvene Srbije čiji je lider Dragan Marković Palma neće glasati za izbor Ane Brnabić na mesto premijera, saznaje "Blic". Marković je ranije za portal Blica kratko prokomentarisao da "Ana Brnabić neće biti njegov premijer".

Kako "Blic" saznaje u SNS, ni u trenutno najjačoj partiji nema jedinstva oko izbora Brnabićeve. Lom je potpuni u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši poslanici podići ruku za Brnabićevu - navodi izvor "Blica" iz vrha SNS. Vučić bi vrlo lako mogao da dođe u veoma neprijatnu situaciju. Kako skupštinska većina koju predvodi SNS broji oko 160 poslanika, izbor nove premijerke mogao bi da dođe pod znak pitanja.

SNS ima samostalno 102 poslanika, trećina sigurno nije zadovoljna Vučićevom odlukom - kaže naš sagovornik. Ako zaista dođe do scenarija u kojem 30 poslanika SNS, pored njih šest iz Jedinstvene Srbije otkaže poslušnost Vučiću, izbor Ane Brnabić mogao bi da bude doveden u pitanje.

(Izvor: PALMA I SNS RUŠE VUČIĆEVU ODLUKU Velika drama oko izbora Ane Brnabić za premijerku!blic.rs 15. 06. 2017 - 21:24h)