Da sam HR tačno znam šta bih pitala potencijalne zaposlene: Marvel ili DC, Star Trek ili Star Wars, Professor X ili Magneto – premda svi znamo da je ovde jedini pravi odgovor "i jedno i drugo"

U idealnoj HR situaciji kandidat ili kandidatkinja se zamisli, pa se pokrene diskusija pro et con i jedne i druge strane, a ako me pita zašto u izbor nisam uvrstila dilemu Captain America ili Iron Man, ajao, prijatelju, pa dobro nam došao, posao je tvoj!

Marija Stošić

Dobro nam došao, čoveče, kojeg često zovu geek, a ponekad i nerd (iako to ipak nije isto), pripadniče fandoma, obožavaoče superheroja i heroja, osobo sklona fantastici svih vrsta i formata… Izvoli, dopiši sam, definicija je kompleksna i promenljiva; najvažniji je osećaj pripadnosti.

Dobro nam došao, elem, ti strastveni čoveče! Jer ti si pre svega fan, energičan pripadnik ovih ili onih, prvi u redu za ponoćnu pretpremijeru najnovijeg filma o Sili, uvek spreman da u lepotu sveta kojem pripadaš uputiš sve neupućene.

Dobro nam došla ti načitana, nagledana, obrazovana ženo! Jer čitaš knjige i stripove, gledaš filmove i serije, istražuješ reference i poreklo stvari, jer ti je važno da si upućena kako bi mogla da diskutuješ, da hvališ i kritikuješ sa pokrićem, jer je svakom stranicom i izgovorenom replikom za nešto predivno i neprocenjivo bogatiji tvoj svet.

Dobro nam došao, prijatelju, sa razvijenim moralnim kompasom! Jer svet superheroja je svet heroja, jer se dobro i loše sukobljavaju oduvek, jer ništa, zapravo, nije potpuno crno ili potpuno belo. Sve je nijansa, za sve postoji razlog, sve je Logan i Deadpool, sve je ulog veliki kao galaksija. Jer je Alan Mur onomad pitao i citirao, kroz čitavo svoje epohalno delo The Watchmen: "Who Watches the Watchmen" ("Ko nadzire nadzirače?"). Jer se u epizodi serije Star Trek na malom ekranu prvi put video poljubac belca i crnkinje. Jer je Darth prvo bio Anakin.

Dobro došao, čoveče, koji više ne provodiš noći u svetlosti ekrana, raspravljajući se po forumima sa raznima koji ne razumeju kako jedan strip (hej, strip, pozdrav za Nila Gejmena!) može da dobije nagradu za književnost. Sada to isto možeš da radiš u po dana, u bašti kafića, jer više nije čudno, više nismo opskurni: fandom je postao mainstream… I kao takav vrlo važan faktor za brendove i one koji njima upravljaju.

Ovo je stvarnost: danas superherojski, naučnofantastični ili samo fantastični filmovi i serije zarađuju milijarde. Stripovi i grafičke novele se prodaju u ogromnim tiražima i u ozbiljnim knjižarama, o njima se na studijama pišu studije, karte za comic conove, ta okupljanja fanova raznih naslova i serijala rasprodaju se u roku od nekoliko minuta. Na ova okupljanja dolaze najveći i najpoznatiji autori i umetnici današnjice, a oni koji ih gledaju i slušaju na brojnim panelima vrlo dobro razumeju i Pesme leda i vatre i Otela. Stereotip o bubuljičavom sakupljaču figurica Supermena odavno više ne važi. Fanovi, ta šarmantna geek skupina, raspolaže i novcem i velikom voljom da novac i potroši. Ima ih svuda – među fudbalskim navijačima, među brend menadžerima, umetnicima, milijarderima osnivačima startapova…

Mnogi su brendovi ovoga svesni, pa se na različite načine pojavljuju u ovoj supkulturi – od onih koji su bukvalno postali filmovi (recimo Lego Batman), preko onih koji učestvuju u proizvodnji figurica, garderobe, igračaka, pa sve do brendova koji uzimaju učešće kroz klasično sponzorstvo. U Srbiji, međutim, gde se još veruje pretežno u klasike i sigurice, nije naodmet zapisati nekoliko manje očiglednih uputstava, jer iz ovog sveta koji je odmah tu, do vas (samo treba da pogledate iza zavese), može svašta da se nauči.

U životu i u filmu važno je imati stav. Kako za heroja tako i za brend: važno je boriti se za nešto, uložiti sebe u ime nečega što je veće od vas. Svaki brend ima potencijal da bude heroj i kao takav da se nadraste. Neki će biti mračni vitezovi, neki drugi komplikovani i genijalni milioneri koji svojim izumima rešavaju probleme čovečanstva (kao, recimo, Tesla Motors i gospodin na čelu ove kompanije), neki će se boriti protiv gladi, neki za prava majki ili onih koje nisu majke, radnika, ugroženih… Poenta je u sledećem: heroji se vole i pamte.

Ne zaboravite: pravi (super)heroj uvek ima pravog protivnika. Bez zla se ne vidi dobro, bez konflikta nema priče, bez priče nema dobre komunikacije, bez dobre komunikacije vaš brend ne dopire ni do koga.

Pogledajte tačku gore, koja je sa ovom tačkom u direktnoj vezi – imanje stava podrazumeva iskrenost, priznavanje realnosti, borbu. Prošle godine je film Deadpool sa malim budžetom oborio sve rekorde; Deadpool nam je doneo heroja koji je malo više "anti", mnogo više bez dlake na jeziku, bezobrazan, iskren i autentičan. Ove godine Logan lomi bioskopske blagajne na vrlo sličan, brutalan način, u okovima borbe protiv prošlosti, sistema i najdostojnijeg protivnika – sebe.

Bez nipodaštavanja: kultura (je) za sve. Maločas spomenuti Logan je remek-delo filmske umetnosti, baš kao što je to bio, pre nekoliko godina, Povratak mračnog viteza. Strip autori zaslužuju nagrade za književnost… Baš kao i pesnici koji svoja dela, eto, pevaju. Svet se promenio, kultura se promenila, danas svako može biti umetnik i SVE može biti umetnost i svako parče komunikacije može i treba da teži razbijanju nekih novih granica.

I na kraju, ali ne i najmanje važno: pomozite nam, pomoći ćemo vam. Uključite se u svet geek obožavanja, uključite se u herojske sage, u priče o Sili ili svemirskom brodu Enterprajz, pročitajte sa nama Harija Potera, pogledajte nas! Jer nama je stvarno važno. Jer je lakše sa onima kojima je važno, jer oni na pravi način razumeju onu čuvenu rečenicu: "Ovaj film (seriju, knjigu, strip, prenos itd.) omogućio vam je taj i taj brend."

Autorka je Senior Creative Planner agencije McCann Beograd


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST