Autor

3.6.2017. >

Aman, nećete u aps zbog komplimenta

To što će se seksualno uznemiravanje dokazivati na osnovu ličnog utiska žrtve ne znači da idete u zatvor jer je nekog uznemirilo kad ste mu rekli da lepo izgleda. To samo znači da će žrtvama biti nemoguće da dokažu uznemiravanje

Nova tura, nova avantura... Kad god dođe do nekih zakonskih promena koje bi, eto, nekoga mogle od nečega da zaštite, javi se čudo božje zabrinutih nad „besmislenim zakonima". Prvog juna stupile su na snagu dve važne stvari: Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika, kojima su uvedena dva nova krivična dela – seksualno uznemiravanje i proganjanje. Živi bili, ako je suditi po društvenim mrežama, pola Srbije misli da će završiti u zatvoru ako kaže koleginici da joj lepo stoji nova bluza. Ostatak ili besni jer su „sve to izmislile lezbejke i žene za kojima se nikad niko nije okrenuo na ulici" ili vrti glavom u neverici zbog svega što ljudi lupaju u vezi sa zakonskim promenama.

Krivim medije. U proteklih nedelju dana, gotovo svaki medij u Srbiji imao je naslove koji su bili varijacija na temu „Zbog komplimenta u zatvor". Najvažniju stvar, da su stupile na snagu hitne mere kojima se nasilnik udaljava iz stana u kom živi sa žrtvom, čak i ako je vlasnik nekretnine i kojima mu se izriče zabrana prilaska žrtvi, jedva da je neko pominjao u danima uoči stupanja zakona na snagu. A to jeste najbitnije, jer do sada, žrtva je samo mogla da pokupi pinkle i decu, te da se gura po sigurnim kućama, ako ima mesta. Za to vreme, onaj ko je pretukao, širi se sam u toplini doma. „Nema žene da ti sere, nema dece da se deru" – sećate se te rečenice Dragana Maksimovića iz „Mi nismo anđeli". Milina.

Ni o proganjanju se nije baš mnogo pričalo. Uglavnom svi pene i divljaju zbog uznemiravanja. Zamislite, molim vas, ne smete da zviždite za ženama na ulici! Pa kako ćemo se sada muvati, kako se ženama udvarati? Ako kažeš ženi da je lepa – šest meseci ćorke, da se pušiš!

Prosto se nosim mišlju da ovakve prestanem da demantujem. Mislim, ako je neko toliko glup da misli kako će zbog komplimenta da zaglavi šest meseci zatvora, da li iko želi da mu takav som komplimentira? Neka ga, bolje nek misli da će u zatvor, nego da ide okolo i govori ženama: „Odlična ti je sisurda!" Ovo sam svojim očima videla na Tviteru.

Nego, sestre, a naročito braćo, otkud vama ideja da će izmene Krivičnog zakonika da se primenjuju samo na muškarce? Zakonski akti su rodno neutralni, odnose se jednako na žene i muškarce. Osim toga, može vas seksualno uznemiravati i osoba istog pola.

Kako to mislite, žene retko, gotovo nikad ne zvižde za muškarcima na ulici? Žene retko, takoreći nikad ne sabiju muškarca uza zid očekujući poljubac? Žene preko društvenih mreža ne šalju iz čista mira fotografije svojih polnih organa? Žene ne šalju na stotine poruka o tome kako bi nekog „odvalile, rasturile, nategle", „nabile mu ga u dupe"... Da, znam, ima žena koje to ili nešto slično rade. Ali ih ima zanemarljivo malo u odnosu na muškarce koji ovo rade.

Seksualno uznemiravanje postoji i događa se svakodnevno. Pitajte bilo koju konobaricu, maserku, promoterku... Kad smo radili „Vreme protiv nasilja", objavili smo ispovest žene koja radi kao maserka, isključivo kod kuće i isključivo sa ženskom klijentelom, jer, dok je radila u salonu za masažu, muškarci su joj svakodnevno pokazivali genitalije, očekivali seksualne usluge, a jedan je i masturbirao pred njom. Vlasnik salona joj je samo rekao da treba da očvrsne.

Najveća se frka podigla oko objašnjenja da će se ovo krivično delo goniti na osnovu ličnog doživljaja žrtve. Ne bojte se, to ne znači da ćete u zatvor zato što je nekog uznemirio vaš kompliment. To samo znači da će žrtvama koje neko svakodnevno opseda, dodiruje, govori gadosti – biti ekstremno teško da dokažu seksualno uznemiravanje. Znači, od svega novog u našem zakonodavstvu, larma se podigla oko jedine stvari u kojoj će žrtve verovatno ostati nezaštićene.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST