fotografije: ap
UŽAS NA KONCERTU: Ukazivanje pomoći žrtvama;...

Teroristički napad u Mančester Areni >

Bomba među ružičastim balonima

Napad bombaša samoubice na koncertu Arijane Grande u Mančesteru usmrtio je 22 ljudi, šezdesetak je povređeno. U publici su prevashodno bile tinejdžerke sa zečjim ušima na glavama, zaštitnim znakom američke pop senzacije. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država. Borba protiv islamskog terorizma ponovo je na Zapadu izbila u prvi plan

Koncert Arijane Grande 22. maja trebalo je da bude pop senzacija u Mančesteru. U Britaniji je mlada pevačica najavljena kao prvi izvođač posle Majkla Džeksona koji ima u isto vreme tri hita u top šest na Bilbord listi singlova. Koncert je održan u Mančester Areni koja prima dvadeset jednu hiljadu gledalaca. Njeni britanski fanovi onlajn su podizali temperaturu na stranicama poput Ariana Grande Update. Snimak koji je kružio cele večeri po društvenim mrežama prenosi dirljivo izvođenje poslednje pesme One last time. Scena je bila sva u ljubičastim i plavim svetlima. U poluzamračenoj dvorani dominirala je Arijana obučena u belo koja blješti na video-bimu sa svojim čuvenim konjskim repom. Njen još čuveniji glas vodio je publiku koja je pevala u horu. Na kraju pesme ružičasti baloni padali su po publici.

U spotu ove pesme Arijana Grande u električnoj katastrofi traži svog voljenog koji je poginuo. U spotu odiše atmosfera opšte uzbune. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će ta naivna fantazija uskoro postati stvarnost. Niti da će ova pesma ubuduće zloslutno podsećati na jedan od najvećih terorističkih napada u skorijoj istoriji Velike Britanije.

EKSPLOZIJA: Ubrzo nakon što je pesma završena u 22.30 časova, kada je publika počela polako da se razilazi, začuo se prasak. U hali je zavlada panika. Čulo se vrištanje preplašenih tinejdžera. Nastao je stampedo ka izlazima. U terorističkom napadu bombaša samoubice usmrćene su dvadeset dve osobe i povređeno pedeset devet. Bomba nije detonirana u samoj Areni, već u predvorju kojim se masa uputila ka izlazu. Metalne navlake i šrafovi kojima je bila napunjena eksplozivna naprava pomešali su se sa rasutim šljokicama i zečjim ušima koje je nosio jedan deo publike. Prema rečima dvadesetogodišnjeg Erina Mekdugala, nešto udaljeniji očevici pomislili su da je bljesak praska deo muzičkog spektakla. U prvi mah mnogi su pomislili da pucaju ružičasti baloni.

...poginula osmogodišnja Safi Rouz Rusos;...

Tviter na kojem su fanovi do tada razneženo prenosili stihove Arijaninih najpoznatijih pesama i ljubičastoplave kadrove sa koncerta, odjednom je preplavljen pozivima za pomoć. Za vreme koncerta ushićeni fanovi postali su usplahireni, preplašeni i očajni. "Masa je pevala One last time tako silno. Žao mi je da je to zaista bio one last time", kružilo je Tviterom. Cele noći objavljivane su molbe za potrebnim krvnim grupama i brojevima telefona nestalih. Na slikama nestalih koje se i dalje masovno retvituju sa pozivima u pomoć, vide se mlada lica tinejdžerki i tinejdžera, uglavnom slike sa Snepčeta. Neke devojčice neobično liče na Arijanu Grande. Mnoge su filterima sebi stavile njene čuvene zečje uši. Njeni obožavaoci sebe nazivaju Arianators.

U tekstu za "Gardijan" novinarka Eli Hant kaže da su u ovom napadu najviše stradale mlade devojke i devojčice. Među njima je i Džordžina Betani Kolander, 18-godišnjakinja koja je onlajn postavila svoju sliku sa Arijanom Grande iz 2015. godine. Upravo ona će biti prva identifikovana žrtva. Druga je osmogodišnja Sofi-Rouz Rusos.

ARIANATORS: Arijana Grande se od svojih početaka pokazala kao izuzetan pop izum. Rođena je 1993. na Floridi. Od glumačkih početaka na Brodveju u mjuziklu Trinaest, preko uloga na TV mreži Nikelodeon u serijama Victorious i Sam and Cat, ona je okupljala oko sebe masu obožavalaca.

Arijanin glas u rasponu od četiri oktave kritičari upoređuju sa glasom Maraje Keri, a njen debitantski album Yours trouly dostigao je prvo mesto na US listi Bilbord 200. Poslednji album Dangerous woman iz 2016. godine najozbiljniji je do sada i čini se da je njime Arijana konačno dala vredan doprinos pop muzici. Od prošle godine ona je na trećoj po redu turneji kojom promoviše istoimeni album.

U početku je armija njenih producenata negovala Arijanin imidž dobre devojke iz komšiluka koji joj je dobro stajao zbog prirodne lepote, krupnih očiju i punih usana. Tako je postala i idol Snepčet generaciji – tinejdžerima rođenim od dvehiljaditih nadalje. Međutim, sa poslednjim studijskim albumom Dangerous woman ona se, po modelu Britni Spirs, od dobre devojke iz kraja transformisala u opasnu zavodnicu.

...pevačica Arijana Grande

Njen značaj raste i "Tajms" ju je uvrstio na svoju listu sto najuticajnijih ličnosti za 2016. godinu. Sa popularnošću raste i uticaj koji ima na tinejdžerke i tinejdžere širom sveta. Kolika je baza obožavalaca Arijane Grande vidi se i na društvenim mrežama: ona je druga najpraćenija osoba na Instagramu. Obeležila je modu koja je ovih dana prisutna u svim školama. MTV je njen stil i glas opisao kao zeitgeist pop kulture. "Slatke" uši, Miki Maus ili one koje zloslutno podsećaju na Plejboj zečice, ostaju njen zaštitni znak. Često je kritikovana zbog "duplih standarda" svojih javnih nastupa – oskudno odevanje i feministički pokušaji. Iako ništa od ovoga na njoj ne izgleda vulgarno, sa promenom imidža dobija fetišističku primenu. Zamerano joj je i da ne daje baš najbolji primer devojčicama.

Od prethodnog detinjeg imidža ostala joj je razmaženost. U julu 2015. snimljena je u poslastičarnici kako liže krofne ostavljene za mušterije i potom ih vraća na mesto, a potom govori kako mrzi Ameriku i Amerikance. Posle gostovanja u radio-emisiji u Njujorku slikala se s fanovima koji su je čekali ispred, a zatim je, kada je ušla u lift, rekla da se nada da će svi oni umreti. Iako je ovakvo ponašanje gotovo poželjno za jednu divu, treba se setiti da je Arijana još kao 13-godišnjakinja počela svoju karijeru. Uvek pod budnim okom javnosti, menadžera i obožavalaca, teško da novi imidž zavodnice znači i odrastanje.

DAN POSLE: Preko Tvitera dan posle terorističkog napada i dalje se dele slike prijatelja, dece i rođaka koji se vode kao nestali. Sama Arijana Grande je ubrzo posle napada, iako nepovređena, odvedena u bolnicu u stanju šoka. Izjavila je da želi da završi svoju karijeru i da krivi sebe. Na svom zvaničnom Tviter nalogu napisala je: "Slomljena. Iz dubine svog srca, žao mi je. Nemam reči." Otkazala je ostatak turneje.

SIMBOL DOGAĐAJA: Nada u bolje dane, kreacija fanova Arijane Grande

Zajednica njenih fanova uspostavila je haštegove na Tviteru #PrayForManchester, #RIPManchesterArianators i #WeStandTogether. Na društvenim mrežama bilo je i pokušaja da se obesmisli čitav događaj, čak i opaskama kao što je "svako bi umro da sluša Arijanu Grande". S druge strane, mnogi nisu propustili priliku da upute novu kritiku deci koja poklonički prate neprimernu pop ikonu. Jedan od najpopularnijih tvitova feministkinje Džil Filipovic poentirao je: "Znate li za šta sad nije vreme? Nije vreme za tvoje mišljenje o Arijani Grande i tinejdžerskoj kulturi." U isto vreme, pojavio se i simbol koji sumira događaj: ružičasta traka sa zečjim ušima i Arijaninim stihovima: Hoping for better days.

Nezaobilazne islamofobične poruke takođe kruže internetom. Najveći gnev na sebe je navukla britanska kolumnistkinja Kejti Hopkins pozivajući na "finalno rešenje". Mnogi su ovo razumeli kao poziv na etničko čišćenje. Paniku dodatno podstiče računica koja se svuda ponavlja: napad u Mančester Areni najveći je teroristički čin u Britaniji posle 2005, kada je u londonskom metrou ubijeno pedeset šestoro, a ranjeno sedamsto ljudi; pre samo dva meseca desio se i napad na Vestminsterskom mostu, kada je napadač automobilom uleteo među pešake a potom ubio policajca ispred Britanskog parlamenta; ovo je i drugi put da se popularna kultura susrela sa islamističkom terorističkom agresijom – prethodni napad se desio decembra 2015. na koncertu grupe Eagles of death metal u Parizu.

OSUDE POLITIČARA: Posle bombaškog napada premijerka Tereza Mej istakla je kukavičluk terorističkog čina na mlade ljude, tinejdžere i decu, ali i hrabrost svih onih koji su pružili pomoć i dokazali da "pravi britanski duh ni kroz godine sukoba i terorizma nikad nije bio slomljen, niti će biti". Kraljica Elizabeta nazvala je ovaj napad "varvarskim činom". Vođa laburista Džeremi Korbin takođe je izrazio saosećanje prema žrtvama. On i Tereza Mej složili su se da obustave predizbornu kampanju za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 8. jun. Donald Tramp je iz Izraela, gde je boravio, napadače nazvao "zlim gubitnicima". On je ponudio američku pomoć u istrazi i istakao da su "Amerikanci uz narod Ujedinjenog Kraljevstva".

U utorak uveče, kada ovaj članak nastaje, Tereza Mej je potvrdila da je policija otkrila identitet napadača. Reč je o 22-godišnjem Libijcu Salmanu Abediju koji je rođen u Mančesteru. Policija je potvrdila da se bombaš samoubica razneo bombom ručne izrade, iako još nije jasno da li je imao pomagače. Uhapšen je i 23-godišnji momak koji je osumnjičen za povezanost sa zločinom. Islamska država preuzela je odgovornost za napad.


 

Islamistički teroristički napadi

Prošlog meseca u Parizu jedan policajac je ubijen u pucnjavi na Jelisejskim poljima, a jedan napadač usmrćen u razmeni vatre

U napadu 22. marta ove godine jedan napadač je automobilom uleteo među pešake na Vestminsterskom mostu, a potom ubio policajca ispred Britanskog parlamenta. Poginule su četiri osobe

U novogodišnjoj noći u Istanbulu jedan pripadnik islamske države ubio je 39 osoba u noćnom klubu

Pripadnik islamske države pregazio je kamionom 12 osoba na božićnom sajmu u Berlinu u decembru prošle godine. Napadač je bio dvadesetčetvorogodišnji Tunišanin koji je ubijen u Milanu nekoliko dana kasnije

U julu 2016. pripadnik islamske države uleteo je kamionom na šetalište u Nici i ubio 86 osoba

U martu 2016. 32 osobe su ubijene u napadu grupe džihadista na aerodromu i stanici metroa u Briselu

U januaru prošle godine bombaš samoubica i pripadnik islamske države razneo se među grupom nemačkih turista ispred Aja Sofije i Plave džamije u Istanbulu i ubio 12 osoba

U nekoliko napada na više lokacija u Parizu u novembru 2015. ubijeno je 130 osoba

U februaru 2015. napadač star 22 godine ubio je dve osobe u Kopenhagenu, jednu u kafiću, drugu ispred sinagoge. Policija je kasnije ubila napadača

U napadu na redakciju Šarli Ebdo u Parizu ubijeno je 17 osoba, odgovornost je preuzela Al Kaida

U julu 2005. četiri britanska muslimana izvela su bombaške napade u londonskom gradskom prevozu i ubila 56, a ranili oko 700 ljudi u julu 2005.

U martu 2004. u napadima na vozove madridske podzemne železnice ubijena je 191 osoba, a ranjeno 1500

A. Spasojević


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST