foto: miloš cvetković
NIJE MU ZABORAVLJENO: Tragedija helikoptera...

Prilozi za biografiju – Bratislav Gašić >

Brižni baštovan na čelu BIA

Na mestu ministra vojnog Gašić je "preživeo" afere oko svojih diploma srednje škole i fakulteta, pokušaj ubacivanja sina u FK Crvena zvezda, kao i pad vojnog helikoptera. Funkcije ga je koštala prostačka, seksistička izjava koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović

Kada je 2014. godine Srpska napredna stranka predložila Bratislava Gašića za ministra odbrane, uz taj predlog dostavila je Narodnoj skupštini i biografiju u kojoj stoji da je Gašić diplomirani ekonomista (Univerzitet u Nišu), a da je srednje obrazovanje stekao u kruševačkoj Gimnaziji. Nešto kasnije, Srpska radikalna stranka objavila je navodnu pristupnicu kojom se Gašić učlanio u SRS. U njoj stoji da Gašić ima stečenu srednju stručnu spremu, zanimanje keramičar. Gašić je ovo više puta demantovao: "Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS-u, čiji član nikada nisam bio. To se vidi i po tome što su mi pogrešno upisali ime oca. Neki opozicioni lideri, veliki naučnici, povezivali su to, jer sam radio u državnoj firmi, Trajalu. Ali, tamo nisam radio kao keramičar, nego kao baštovan, a imao sam zvanje građevinski tehničar", rekao je Gašić u junu 2015. u izjavi za "Nedeljnik". Slično je govorio i dok je bio gradonačelnik Kruševca. U emisiji "Na kafi sa...", koja je emitovana na lokalnoj TV Jefimiji rekao je da je radio kao baštovan i da je tada imao zvanje građevinskog tehničara. Kako se u njegovoj zvaničnoj biografiji našlo da je svršeni gimnazijalac? Tačna formulacija iz biografije glasi: "Srednje obrazovanje stekao je u kruševačkoj Gimnaziji, smer tehničar za visokogradnju." Iz današnje perspektive ovo zvuči nemoguće, ali treba uzeti u obzir da je Gašić rođen 1967, što znači da ga je dokačilo tzv. usmereno obrazovanje, a u tadašnjim "šuvaricama" deljena su svakojaka zvanja po završetku srednje škole.

AFERA "HELIKOPTER": Najveći gnev javnosti bivši ministar odbrane je na sebe navukao u martu 2015. godine kada se okolini Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu srušio vojni helikopter MI-17. U pitanju je bila akcija spasavanja životno ugrožene bebe stare svega nekoliko dana. Zbog loših vremenskih uslova posada nije uspela da bezbedno prizemlji letelicu te je došlo do nesreće u kojoj su poginuli svi članovi posade kao i beba. Dodatno ulje na vatru dolila je lažna vest u nekolicini medija prema kojoj je helikopter uspešno sleteo u toku noći te da se beba nalazi na Institutu za majku i dete. Spekulisalo se da je posadi naloženo da leti na "Teslu" jer se tamo nalaze ministri Gašić i Zlatibor Lončar sa novinarskim ekipama i snimateljima spremni da "pokupe lovorike" zbog izvedene akcije. Sumnju da je reč o pokušaju promocije ministara u Vladi Srbije dodatno je potkrepila i vest koja je objavljena nešto ranije tog dana, da je ministar policije Nebojša Stefanović učestvovao u hvatanju otmičara dvogodišnje devojčice.

Opozicioni poslanici odmah su zatražili ostavke resornih ministara kriveći njih za tragediju. Kako se u to vreme pominjala i potencijalna rekonstrukcija vlade, prvi je izjavu o ovom događaju dao premijer Vučić: "Imamo dokaze kako se tajkunsko--mafijaški lobi, od Zemunskog do Miškovićevog klana, bori da se ništa ne promeni, kako bi mogli da nastave sa pljačkom Srbije. Vidim hajku protiv Gašića i Lončara, koji su hteli da spasu jedno dete. Ja preuzimam odgovornost. Da su me pitali, a nisu, ja bih rekao – spasite dete. Gašića i Lončara neću da dam", kazao je Vučić nakon sednice predsedništva SNS-a, koja je održana nekoliko dana nakon nesreće. Sam Gašić je nesreću javno komentarisao prvi put početkom aprila, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u. "Ja sam doneo odluku da poleti helikopter. Primio sam poziv rukovodstva bolnice u Novom Pazaru koje je zahtevalo angažovanje vojnog helikoptera kako bi se spasila beba. Odmah sam pozvao generala Bandića i dao mu zadatak da sprovede akciju", rekao je Gašić. On je tada naveo da se u trenutku poziva nalazio u svojoj kući u Kruševcu i da je za Beograd krenuo tek oko 22:30 kada je saznao da je helikopter nestao sa radara. "Besmislene su priče o nekom slikanju sa bebom. Ja sam bio u Kruševcu, nisam mogao da se teleprontujem u Beograd", nastavio je. Nekoliko dana nakon emisije, na pitanje novinara da li se stidi zbog gafa sa "teleprontovanjem", Gašić je odgovorio da nije u pitanju lapsus: "Ja sam čovek iz medija. Telepromter je idiot, tako se zove uređaj koji na daljinu prenosi tekst koji vod itelji čitaju. Nije u pitanju lapsus, namerno sam tako rekao."

Zvanična istraga Vojne policije i nadležnog tužilaštva je utvrdila da su nesreću uzrokovali loši vremenski uslovi, ali tu ovoj aferi nije bio kraj. Bratislav Gašić je potom pažnju javnosti skrenuo u avgustu iste, 2015. godine, kada je ministru zdravlja, Zlatiboru Lončaru, doneo maketu helikoptera kao rođendanski poklon. Iako je deo javnosti teškim rečima komentarisao ovaj čin, smatrajući ga za podsmevanje kome ovde ne sme biti mesta, pojedini analitičari su Gašićev gest procenili kao prebacivanje odgovornosti na Lončara za sve što se dogodilo.

foto: fonet...i seksistički ispad

KLEČANJE: Na mestu ministra vojnog Gašić je "preživeo" afere oko svojih diploma srednje škole i fakulteta, pokušaj ubacivanja sina u FK Crvena zvezda kao i pad vojnog helikoptera. Funkcije ga je koštala prostačka, seksistička izjava koju je uputio novinarki B92, Zlatiji Labović, nakon obilaska fabrike Prva petoletka u Trsteniku, početkom decembra 2015. Dok se novinarka sklanjala iz kadra pre početka snimanja priloga, Gašić je dobacio: "Što volim ove novinarke kad ovako lako kleknu." Pošto je ovo rekao pred već uključenim kamerama, događaj se već nakon nekoliko sati našao na Jutjubu. Novinarska udruženja su ekspresno reagovala zahtevajući smenu ministra, počela je serija novinarskih protesta pod nazivom "Novinari ne kleče", a građani su se masovno solidarisali sa novinarkom putem društvenih mreža. Iste večeri oglasio se i premijer: "Šokiran sam time što je danas uradio ministar Gašić. To smatram ne samo neprimerenim već i neodmerenim i nepristojnim ponašanjem i za takvo sramno ponašanje ne postoje reči opravdanja", kazao je on. Gašić je shvatio šefov "mig" i ubrzo uputio izvinjenje Zlatiji Labović i, kako je naveo, celokupnoj javnosti. Međutim, to je bilo nedovoljno za dalji ostanak na funkciji ministra odbrane. Premijer je sutradan rekao da Bratislav Gašić više neće biti ministar odbrane. "Dobro je što se Gašić izvinio i pokajao, ali to nije dovoljno. On je tim komentarom uvredio sve žene u Srbiji i ne može ostati na mestu ministra", kazao je Vučić.

U trenutku nastanka ovog teksta Bratislav Gašić je zamrzao svoje funkcije u SNS-u jer se sprema da preuzme mesto šefa Bezbednosno-informativne agencije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST