foto: szilard kovač
REZERVAT PRIRODE "GORNJE PODUNAVLJE": Siva čaplja

Saradnja Coca-Cola sistema i WWF-a >

Obnavljanje područja Evopskog Amazona

Partnerstvo između Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Coca-Cola sistema donelo je višestruke koristi prirodi Srbije i pet okolnih država koje Dunav spaja

Poslije obnavljanja bara Semenjače i Šarkanj i revitalizacije 37 hektara površine koje one zahvataju, Svetski fond za prirodu WWF u saradnji sa Coca-Cola sistemom planira nastavak obnove prirodnih staništa na području Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje". Ovo zaštićeno područje predstavlja izuzetnu ritsko-močvarnu celinu i kao takvo jedno je od najvažnijih zaštićenih područja u lokalnom, regionalnom i evropskom kontekstu zaštite prirode. Projekat je započeo 2007. godine i deo je šire inicijative za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava u šest evropskih zemalja. Nakon obnavljanja funkcija pomenutih bara, prošle godine započeta je i revitalizacija trećeg vlažnog područja, Široki rit.

Potreba za projektom ovog tipa pojavila se nakon što je regulacijom rečnog vodotoka za potrebe rečne plovidbe, poljoprivrede, eksploatacije šljunka i izgradnje brana u poslednjih 150 godina uništeno 80 odsto prirodnih vlažnih područja, kao biološki najproduktivnijih staništa. Posledice su ubrzo postale vidljive kroz smanjenje populacija riba, narušavanje staništa koja naseljavaju brojne vrste biljaka i životinja, pogoršanje kvaliteta voda, kao i smanjenje površina vlažnih staništa koje su prirodni rezervoari i značajno ublažavaju uticaj poplavnih voda. Smatra se da bi nedavne poplave imale mnogo manje posledice da su plavna područja uz reku bile u punom kapacitetu.

Nakon skupog i zahtevnog procesa revitalizacije pomenutih lokaliteta, biljno-životinjski svet je ponovo izuzetno bogat, a uključuje i retke vrste poput orla belorepana i crne rode. Nekoliko vrsta ptica koje su na vlažnom području živele pre njegovog nestanka, vratile su se posle više decenija. Osim kao centar biološke raznovrsnosti, rezervat je izuzetno važan i za lokalno stanovništvo koje živi na njegovim obodima jer su aktivnosti projekta usmerene i na dobrobit lokalnih zajednica, pre svega kroz razvoj ekoturizma.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST