Autor

24.5.2017. >

Ispaštanje Bate Gašića

Dobili smo s Najvišeg Mesta novog direktora Bezbednosno informativne agencije BIA. Usmenim ukazom Premijer i Predsednik imenovao je na to mesto Bratislava Batu Gašića, keramičara iz Kruševca i ktitora jedne tamošnje crkve gde je u tom svom ktitorskom svojstvu i uredno živopisan. Pritom nije objašnjeno šta je falilo dosadašnjem direktoru Aleksandru Đorđeviću; on je barem u civilstvu bio advokat.

Naravno da je sasvim svejedno ko će biti direktor BIA: u ovoj državi postoji samo jedan Direktor. Mogao je da bude i Marijan Rističević ili mentalni i fizički Zoran Babić ili onaj Martinović; sasvim svejedno. Premijer i Predsednik obrazložio je to imenovanje okolnošću da je Bata Gašić dve godine bio ministar odbrane, pa se samim tim kvalifikuje i za ovaj posao, pošto je savladao tu, je li, bezbednosnu problematiku. Nije baš sasvim tako: Ministarstvo odbrane i BIA dva su različita zanata. Državna bezbednost je zanat specifičan, tu se čak ni iskusni policajci ne snalaze, niti ih tamo mnogo cene; pitajte Radomira Markovića, onog iz Zabele. Tako je oduvek, još od OZNE: policija je jedno, Vojna bezbednost drugo, a Državna bezbednost treće, kao što su drugovi komunisti to shvatili odmah posle rata i podelili OZNU na tri dela, nezavisna međusobno. A spoljna obaveštajna služba je, pak sasvim drugi slučaj, što su oni takođe shvatili, ali ovi naši, od Slobe do danas ne shvataju. U tom smislu obrazloženje da se Bratislav Gašić razume u poslove bezbednosti ne stoji.

Ima, međutim, jedno drugo Vučićevo objašnjenje koje je mnogo značajnije i mnogo zanimljivije. U svom usmenom Previšnjem Ukazu Aleksandar Vučić rekao je i da je Bata Gašić „godinu i po dana bio bez funkcije" (ili „položaja", ne sećam se tačno, ali u tom smislu) i da šta se mi tu sada čudimo. Prevedeno na običan jezik, to bi značilo: eto je zgrešio, pa sam ga (sa određenim zakašnjenjem, koliko da mi se ne zameri da podležem pritiscima ovakav hrabar kakav sam) udaljio sa funkcija, a sada ga vraćam, To podseća na objašnjenje po kojem Mali dr Siniša ne može više da bude gradonačelnik Beograda, jer da je javna hajka na njega tolika da ga ometa u vršenju službe. Nismo nešto primetili da je „javna hajka" na Batu Gašića – zbog, pre svega, pada onog helikoptera i sedam mrtvih, manje zbog seksističkog i prostačkog ispada – nešto značila u vršenju njegove tadašnje službe. Ukratko: ako već ima da najurima Malog, to ste vi krivi, a ne on ili ja ili neka tamo Savamala; vi ste pakosni i na kraj srca, a ne Mali i njegova posla, uključujući i te neke zamračene pare.

Nego, vratimo se mi Bati Gašiću. Bilo bi zaista bezdušno i nehrišćanski ne prepoznati veličinu njegove žrtve: ej, godinu i po dana bez funkcije! Pa to je – koliko vidimo – glavni razlog da postane direktor BIA, jer ostali razlozi pred tom žrtvom i pokajanjem blede (ako ih uopšte ima – osim nesporne lojalnosti Gospodaru). Zamislite tu epitimiju (katolici bi rekli pokoru), to ispaštanje za tako male grehove (jedan prostakluk i jedan helikopter)! Dobro je i prošao: mogao je da zaglavi i neku isposničku keliju, hleb i vodu kao Filaret onomad u Ovčarsko-kablarskoj klisuri! Godinu i po dana bez funkcije; od čega je hranio čeljad i nejač? Je li mu ktitorski posao posrnuo?

Da, sestre slatke i braćo moja u Hristu: Bata Gašić je veliki pokajnik i podvižnik, ali je sada nagrađen Previšnjom Milošću upravo zbog svoje skrušene poniznosti i pokajanja, nezahvalnicima za primer.

To da li – osim skrušenog podvižništva i pokajanja – Bata Gašić ima bilo kakve kvalifikacije za direktora BIA ovde nije bitno: već smo rekli da to može bilo ko, jer je Direktor u Srbiji samo jedan, a ko sedi u kojoj agenciji sasvim je svejedno. Šta o svemu tome misle zaposleni u BIA drugo je pitanje, ali njih ionako niko ništa ne pita već godinama, ali to je jedna druga i duža priča.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST