Vreme
VESTI, / VESTI

Asanž – oslobođen, a zarobljen

Švedska odustaje od istrage protiv Asanža, britanska policija mu preti hapšenjem

Glavni tužilac Švedske Marijane Ni je 19. maja, saopštila da odustaje od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je pre skoro sedam godina sumnjičen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž. Ova odluka je doneta uoči odlučivanja suda u Štokholmu na zahtev Asanžovog advokata da Švedska povuče evropske naloge za hapšenje.


Zahtev da Švedskoj da ukine pritvor protiv Asandža, da bi on mogao da otputuje u Ekvador i koristi pravo na politički azil podneo je Asanžov advokat Per Samjuelson.

Iz Vikiliksa je saopšteno da Ujedinjeno Kraljevstvo nije ni potvrdilo ni negiralo da je stigao američki zahtev za izručenje, a kako prenosi BBC, britanska policija je saopštila da će Asanž biti uhapšen ako napusti ambasadu ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj živi od 2012, nakon što je tu pobegao kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog optužbe za silovanje, koje poriče.

Kako piše list Svenska dagbladet, nakon 2015, odbačene su tri sumnje na račun Asanža, dve zbog navodnog bluda i jedna zbog navodne seksualne prinude, a sada je obustavljena istraga o navodnom silovanju jedne žene. Tužilac nije proglasila Asanža nevinim, već je konstatovala da više nije u mogućnosti da ga goni, odnosno da više nije proporcionalno održavanje odluke o pritvoru Džulijana Asanža u odsustvu i održavanje evropskog naloga za hapšenjeje Asanža, koji je "izbegao sve pokušaje" da bude prebačen u Švedsku, te da trenutno ne postoji razumna mogućnost da mu se sudi u Švedskoj. Ako bi se pojavio u Švedskoj do 2020, postojala bi mogućnost da istraga protiv Asanža bude ponovo pokrenuta.

Vlada Ekvadora je nedavno poslala pismo u švedskoj vladi u kome se izražava zabrinutost zbog "nedostatka napretka" u ovom slučaju i traži se da Švedska garantuje da Asanž neće biti izručen u treću zemlju.

Godine 2016. Radna grupa za arbitrarni pritor Saveta UN za ljudska prava (Human Rights Council Working Group on Arbitrary Detention) objavilaje u decembru 2015. zaključak da je Asanž "proizvoljno pritvoreni" i da stoga ne samo da treba da bude oslobođen već i da ima pravo na naknadu. Tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Filip Hemond odbacio zaključak tog panela UN kao "smešan."

U novembru 2016. Asanž u ambasadi Ekvadora odgovorio na pitanja tužioca, a prevod saslušanje je upućen švedskom istražiteljima sredinom marta 2017. godine.

Posle odustajanja od optužbi protiv Asanža Švedska više nije prepreka da Asanž napusti ambasadu Ekvadora u kojoj je dobio azil, ali, kako javlja BBC Metropoliten policija u Londonu je saopštila da će uhapsiti Džulijana Asanža nakon što on napusti ambasadu Ekvadora, zato što je dužna da izvrši nalog Suda u Vestminsteru za njegovo hapšenje na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Agencije javljaju da je ambasada Ekvadora praktično opkoljena policijom, koja je hapsila pojedine demonstrante koji su se tu okuili da bi zaštitili Asaža.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i 500.000 tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku.

Slučaj Asanž se višestruko povezuje i sa takozvanim "rašagejtom", groznicom koja trese Vašington zbog navodnog ruskog hakerskog mešanja u američke izbore. Slobodni novinar Finian Kaningem, koji je svojevremeno pisao za Ajriš Tajms i Indipendent, a kasnije za Sputnik, piše za sajt ruske RT ( May 21, 2017. 08:35 GMT, rt.com ) o tome da li se nameće se pitanje da li Asanž poseduje eksplozivne informacije vezane sa smrt Seta Riča, bivšeg službenika zaduženog za elektronske komunikacije Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) koji je ubijen u Vašingtonu u julu 2016. godine, dok je išao kući kasno uveče. Jedna od verzija je da su Riča ubili ulični nasilnici, ali tu verziju potkopava činjenica da ga nisu opljačkali, a i da su u vreme njegove smrti počeli da cure fajlovi sa servera DNC. Finian smatra verodostojnim tvrdnje da je 27-godišnji Rič Vikiliksu dostavio 40.000 kompjuterski fajlova e-pošte Hilari Klinton, što je za Foks njuz izjavio i jedan privatni istražitelj, koga LA Times opisuje kao advokata sklonog teorijama zavere . Jedna od verzija, koju povremeno pominju ruski mediji je da je Rič bio u kontaktu Gevinom Mekfadajnom, istraživačkim novinarom koji se pročuo istraživanjima o eksploataciji dece, zagađenju, mučenju političkih zatvorenika, neonacistima u Velikoj Britaniji, kontraškim ubistvima u Nikaragvi, CIA, morskim piratima, izbornim prevarama u Južnoj Americi, stanju u rudnicima u Južnoj Africi. Između ostalog, oni je svojevremeno hapšen kao učesnik antiratnih demonstracija u SAD, kaže se da je hapšen zajedno sa Berni Sandersom, da mu je bio zabranjen ulazak u Južnu Afriku i SSSR: kao i mnogih drugih. Ka advokat, a kasnije i kao bio direktor Centra za istraživačko novinarstvo u Londonu, neki ga nazivaju i direktorom Vikiliksa on je pomagao da se prikupi novac za sudske troškove osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i u počeku bio advokat i Bredlija Meninga. Mekfadin je umro od raka pluća 22. oktobra 2016.

Džulijan Asanž nikada nije potvrdio da je Set Rič bio izvor, a nekoliko nedelja nakon njegovog ubistva, Asanž je ponudio 20.000 dolara kao nagradu za informacije koje bi dovele do rešavanja slučaja.

Ranije ovog meseca, Asanžov advokat Per Samjuelson je u izjavi za agenciju Frans pres citirao komentar novog javnog tužioca SAD Džefa Sešensa da će hapšenje Asanža biti prioritet, da to znači da će SAD ima nameru da protiv Asanža preuzme akciju, mada je na osnovu amnestije koju je potpisao bivši predsednik Barak Obama iz zatvora puštena Čelzi Mening, koja je kao vojnik Bredli Mening, osuđena zbog curenja poverljivih informacija.

( Julian Assange rape inquiry dropped but UK arrest still possible - live , theguardian.com )