Vreme
19.5.2017.

Ološijada


Autor
piše:
Dragoljub
Žarković

Američki ambasador u Beogradu probao je da sažme ono u šta veruje da sav normalan svet misli. Dragan J. Vučićević se ozbiljno naljutio i rešio da mu pljune pod prozor. Saveznici koji bi da brane „Informer" potvrđuju pomalo modifikovanu narodnu izreku – za koga si onakav si.

Evo pregleda izjava, dostupnih do trenutka pisanja ovog teksta, izgovorenih u cilju odbrane lika i dela „informera":

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević pozvao je američkog ambasadora Kajla Skota da se izvini ovom tabloidu i najavio da će ga, u suprotnom, tužiti nadležnim sudovima u Srbiji, ali i u SAD. Vučićević smatra da je Skot "bez ikakvog razloga i ničim izazvan prostački izvređao Informer".

"On je tako uvredio i napao i sve naše čitaoce", ocenio je Vučićević, koji misli da bi na ovo bi morala da reaguju sva strukovna udruženja i sve druge redakcije. Napad američkog ambasadora, prema stavu Vučićevića, nije samo napad na Informer, već na sve slobodne medije i novinare u Srbiji. On je naglasio da ipak nema iluziju da će se novinari i urednici u Srbiji većinski solidarisati sa Informerom.

Ivica Dačić: Neprihvatljiv odnos ambasadora prema novinarima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, povodom izjave američkog ambasadora Kajla Skata da je Informer ološ, ocenio je da je to neprihvatljiv odnos prema novinarima i najavio reagovanje njegovog ministarstva.

"Niko nema prava da se tako odnosi prema medijima, a najmanje strane diplomate! To neće proći tek tako i Ministarstvo spoljnih poslova će svakako reagovati ovim povodom", rekao je Dačić za Informer.

Aleksandar Vulin: SAD mora da se ogradi

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin oštro je osudio ispad američkog ambasadora Kajla Skota i njegov brutalni napad na Informer!

- Reći mediju da je ološ zato što vam se ne dopada pitanje je sramotno a posebno je neprihvatljivo kada dolazi od ambasadora velike i moćne zemlje. Šta bi se desilo da naš ambasador u Vašingtonu kaze da je Vašington post ološ, koliko dugo bi ostao u zemlji domaćinu? Koliko puta smo slušali kritike upućene Vučiću baš od pretstavnika SAD po pitanju medijskih sloboda i komunikacije sa neistomišljenicima, a kada se premijer ili bilo koji član Vlade Srbije poneo prema mediju kao što je to danas prema Informeru učinio Skot? - rekao je Vulin i dodao:

- Da se bilo ko iz Vlade poneo kao ambasador Skot Vučić bi ga smenio i zamolio za izvinjenje. A da li će Skot da se izvini Informeru, najtiražnijoj dnevnoj novini u Srbiji i njenim čitaocima? Ukoliko se SAD ne ograde od sramnog ponašanja svog ambasadora kako će SAD više ikada imati autoritet da u Srbiji ili bilo gde drugde dele lekcije o poštovanju medijskih sloboda i dijalogu sa neistomišljenicima? Skot bi morao da se izvini čitaocima Informera i javnosti Srbije koju je ponizio i uvredio. Diplomatski status nije predviđen da bi se iz njegove sigurnosti vređalo i ponižavalo, ni mediji ni građani naše zemlje. Očekujem od ministarstva spoljnih poslova Srbije da od ambasadora Skota i njegovih pretpostavljenih zatraži objašnjenje i izvinjenje. Srbija to zaslužuje baš kao što Informer i njegovi čitaoci ne zaslužuju da u svojoj zemlji budu vređani - kazao je Vulin.

Miloš Jovanović: Ovakvo ponašanje nedopustivo

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, kaže za Informer da je ovakvo ponašanje nedopustivo!

- Ovo je apsolutno nediplomatsko ponašanje predstavnika jedne strane zemlje koje je za svaku osudu! Ono pokazuje svu oholost jednog od predstavnika najvećih svetskih sila, iste one zemlje koja je izvršila agresiju 1999. godine i koja aktivno učestvuje u otimanju dela državne teritorije Srbije, našeg Kosova - kaže Jovanović.

Miroslav Parović: Strašna izjava diplomate

Miroslav Parović, lider NSP, smatra da je strašno kad ovakve izjave dolaze od predstavnika države koja počiva na slobodi medija:

- Nedopustivo je da se bilo koji strani diplomata ponaša primitivno u državi domaćinu i da daje sebi za pravo da se bavi uređivačkom politikom medija. Posebno je strašno kada se radi o ambasadoru SAD, države koja počiva na slobodi govora i medija!

Ljiljana Smajlović:Skot kao da je zaboravio da predstavlja SAD

Ljiljana Smajlović, novinarka i doskorašnji predsednik udruženja novinara Srbije, takođe je šokirana izjavama Kajla Skota:

- Ambasador Skot predstavlja Sjedinjene Države. Iznenađena sam što zvuči kao da je to zaboravio. Diplomata se ne obraća tabloidu kao da i sam predstavlja tabloid, umesto najmoćnije nacije sveta - rekla je Smajlović.

Dejan Vuk Stanković: Gest Kajla Skota za svaku osudu

Dejan Vuk Stanković, analitičar, saglasan je da je gest Kajla Skota za svaku osudu:

- To je za svaku osudu! Ovo je gest koji pokazuje ljutnju američkog ambasadora. Skot je isuviše lično odreagovao, što nije preporuka za diplomatskog predstavnika, koji mora da bude objektivan i nepristrasan!

Stefan Stamenkovski: Informer nije mogao da dobije veći kompliment

Stefan Stamenkovski, predsednik Zavetnika, smatra da Informer nije mogao da dobije veći kompliment:

- Za vašu redakciju je veliko priznanje kada se na ovakav način američki ambasador ophodi prema vama. To je najbolji pokazatelj da je način vašeg izveštavanja u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije. Ponašanje Skota pokazuje da nisu uspeli da ispune zadatke svojih nalogodavaca, pa je kod njega primetna izvesna nervoza.

Vladimir Đukanović: Kao divljak vreća one koje narod hoće da čita

Vladimir Đukanović, poslanik SNS se zapitao kako bi reagovale SAD kada bi naš ambasador u Vašingtonu rekao da je CNN ološ:

- Ovo je najbolji pokazatelj da dotična ličnost nije nikakav diplomata, već agitator pojedinih političkih opcija i finansijer iz senke navodnih nezavisnih medija. Nervozan zato što su mu investicije propale, našao je kao divljak da vredja one koje narod hoće da čita. Naša država bi trebalo prema dotičnom da postupi jednako kao što bi SAD reagovale kada bi ne daj Bože naš ambasador u Vašingtonu rekao da je CNN ološ.

Dragi čitaoci, ne sumnjam da nastavak sledi.