Vreme
TV manijak

Samo sise i gola dupeta

Levi je pokazao da još uvek ima potrebu da Srbe, kao kolektivitet, leči od nacionalizma, da ne kažem fašizma, čiji je torta krunski dokaz. Uvek me prođu žmarci od tih usrećitelja koji bi da menjaju narod
Autor
piše:
Dragan
Ilić

Protekla nedelja je zaista obilovala spektaklima, koji su hrana za televiziju.

Počelo je na mestu gde se skandal najmanje očekivao. Na promociji filma o pešmergama, borcima protiv ISIL-a, pojavio se Bernar Levi, jedan od autora i kako se to ovde kaže – francuski intelektualac. Oni koji su pratili njegovo "držanje" i agitaciju tokom NATO bombardovanja tvrde da je bio jedan od zagovornika intervencije. Levi se pojavio kao gost Vesti B92, ali je nedugo zatim popio tortu u lice pred projekciju filma tokom Beldoks festivala. Naravno da nasilje ne može biti prihvaćeno kao oblik diskusije, ali se torta u facu, kao komentar u slučaju Levija, pojavljivala već nekoliko puta širom sveta. Akteri ove sabotaže bili su mladi pripadnici SKOJ-a, dakle angažovani antiimperijalisti, dok su nemi svedoci bili Goran Marković i prevodilac. Pitam se da li te torta u facu natera da još strasnije zagovaraš svoje stavove ili te bar na sekund pokoleba u ubeđenju da si revolucionarni mislilac koji želi da menja svet praveći usput kojekakve kompromise. Mogao bih da se izvinim Leviju zbog neprijatnosti koju je doživeo, ali sam bio zatečen njegovom reakcijom. Pokazao je da još uvek ima potrebu da Srbe, kao kolektivitet, leči od nacionalizma, da ne kažem fašizma, čiji je torta krunski dokaz. Uvek me prođu žmarci od tih usrećitelja koji bi da menjaju narod.

Posle torte je usledila još jedna poslastica. Beldoks je ponovo došao u centar pažnje zbog gostovanja Ćićoline povodom projekcije filma o njenom životu. Akcenat nije na porno-industriji, gde je ostala zapisana kao inovatorka, već njenom političkom i društvenom aktivizmu. Zamalo je mogla da postane Jugoslovenka, jer je sa majkom prebegla iz Mađarske, da bi se kasnije pridružile ocu u Italiji. Njeno zalaganje za ravnopravnost polova, prava životinja i zatvorenika (kojima je omogućen sex kao nagrada za uzorno ponašanje) ostalo je u senci poziranja pred kamerama, jer Ćićolina voli da pokaže gole sise. To je ponovila i tokom gostovanja na Happy televiziji u jutarnjem programu, gde su Marić i Irina mogli iz neposredne blizine da provere kakve su joj ćićone, što bi rekli Italijani. Eto predloga našim političarima, koji su vazda željni publiciteta – sise će progurati svaku inicijativu u Skupštini!

A gole grudi su se očigledno dopale i REM-u, koji je ćutao i uživao, jer zaboga ne budimo malograđanski licemeri. Kad se već pije, kreše i možda siluje u srpskim rijaliti programima, šta tu par sisa manje ili više menja na stvari?

Kultura je cvetala i u Skupštini gde su radikali besplatno delili primerke knjige Kako sam gazio Tomu i Vučića, sabranih govora Aleksandra Martinovića iz radikalskih dana. Nešto kao mladi Marks. Knjiga sadrži i elemente burleske jer je na koricama deformisano lice autora, očigledno u nameri da se prikaže još klempavijim. Tu je svakako pređena granica pristojnosti, jer je apsolutno dovoljno da se javnost podseti na žestoke stavove ovog Aleksandra, ali ne bi bilo zgoreg da nas isti izdavač podseti i na slične zapaljive stavove mnogo važnijeg Aleksandra, samo se bojim da Šešelj još ne želi da objavi tu knjigu. Možda je bivši radikali, a sada naprednjaci kao jeres kradom čitaju poput monaha u knjizi Ime ruže Umberta Eka.

Na kraju je došla muzika. Posle debakla naše predstavnice u Kijevu, tokom finala smo gledali mlaku limunadu kopija aktuelnih dance MTV hitova. Količina asocijacija na LGBT simboliku je pojela smisao zezanja, a samo je Duška pokušavala da smrtnom ozbiljnošću prenosu dâ nekakav akademski ton.

Stvar je pukla kada se na binu tokom revijalnog nastupa Jamile, prošlogodišnje pobednice, popeo momak ogrnut australijskom zastavom i skinuo gaće! Duška je zanemela, Jamila je pevala, kobajagi nema veze, a obezbeđenje je skembalo gologuzana koji se natrtio pred 200 miliona gledalaca i punom salom gejeva. Tokom glasanja, tri voditelja – u zemlji koja je najveći svetski izvoznik lepotica, uz političke poruke "Slava Ukrajini" koje za jednog Rusa zvuče kao za nas "Za dom spremni". Međutim, Rusa ionako nije ni bilo jer su bojkotovali takmičenje, pa nije bilo ni komšijskog čašćavanja sa 12 poena.

Pobedio je potpuno neočekivano, ali ubedljivo momak iz Portugala sa antipop pesmicom više nalik na operetsku ariju. Međutim, pred očima svih nas ipak će lebdeti torta na Levijevom licu, Ćićolinine sise, Martinovićeve uši i dupe bezimenog evrovizijskog fana. To je moć televizije!