Autor

14.5.2017. >

Brže, jače, bolje

Za manje od tri sata vozom od Beograda na vodi do Budimpešte i do članstva u EU preko Pekinga, Moskve Budimpešte i Ankare

Lepe nam vesti stižu iz Kine, sa foruma „Pojas i put za međunarodnu saradnju". Naš predsednik+premijer poručio nam je da treba da smo ponosni što njega na jednom tako značajnom skupu tretiraju ravnopravno, ako ne i malo ravnopravnije, nego recimo Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, a da ne pominjemo ostalu boraniju. Na osnovu izveštavanja srpskih medija stiče se utisak da je Srbija, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, postala jedan od ključnih faktora u realizaciji „vekovnog projekta Kine", obnavljanju drevnog „Puta svile", trgovinskog koridora između Azije, Afrike i Evrope.

Obaška sve one silne najavljene kineske investivcije u Srbiji u milijardama dolara, dobro, ne baš investicije, nego krediti pod nama nepoznatim uslovima, premijer+predsednik nam je rekao da će za „dve i po do tri godine" da krene onaj voz na relaciji Beograd – Budimpešta, kojim će se od Beograda na vodi do glavnog grada Mađarske stizati za „manje od tri sata".

Premijer+predsednik govorio je i o silnim kineskim milijardama dolara koje će u Srbiji biti uložene u sve i svašta.

Kamo sreće, samo napred brže, jače i bolje, dobro je što Srbija pokušava nešto da ućari na skupu kome prisustvuju predstavnici stotinak zemalja, među kojima su i 29 šefova država i vlada.

Nešto drugo, međutim, kao iobično, nije u redu kada je pitanju srpski premijer+predsednik. Prvo, on je sam sebe stavio u društvo sa Putinom, Erdoganom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pa tako na jednom velikom međunarodnom skupu demonstrirao bliskost Srbije sa državama koje praktikuju političke sisteme koji su u suprotnosti sa standardima i vrednostima Evropke unije, čiji bi član Srbija proklamativno htela da postane. Drugo, na pitanje da li očekuje odobrenje Evropske komisije za poslove sa Kinom on je rekao da vidi da Eurofer ponovo pravi određene probleme sa svojim inicijativama oko Železare i: "Šta da radite. Razumem i ljude u Evropi. Ne možete da pobedite kinesku snagu i onda vam ne preostaje ponekad ništa drugo nego da se osmehujete. Vidite kako oni koji su se zalagali za liberalizam i tržište, beže od liberalizma i tržišta kada dođe jači igrač, neko snažniji i kada dođe neko ko je u stanju da napravi ovakvo čudo".

Svašta je tu premijer+predsednik uz onaj svoj cinično-sveznajuće-slavodobitan kez pobrkao, trebalo bi posle Maksa Vebera da pročita nešto malo o modelu „socijalne tržišne privrede" koji razlikuje Evropu od SAD i još ponešto o principima na kojima počiva EU.

Naš premijer+predsednik je, međutim, propustio da nam objasni zašto su predstavnici država EU na forumu u Kini imali problem da potpišu zajedničku izjavu o trgovinksim pitanjima koju je predložila Kina. Kako navodi nemačka državna informativna agencija DPA, Kina nije bila spremna da usvoji primedbe predstavnika EU po pitanju transparentnosti, uslovima raspisivanja javnih tendera kao i socijalnih standarda i standarda za očuvanje životne sredine.

Logično da to nije spominjao. Ta pitanja su za Aleksandra Vučića irelevantna. Samo da je brže, jače i bolje i da svi mi poverujemo da je Srbija na pravom putu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST