foto: ap photo
NEOČEKIVANA REAKCIJA: Predsednik Miloš Zeman i premijer Bohuslav Sobotka

Politička kriza u Češkoj >

Dobri vojnik Sobotka

Prvo je premijer Bohuslav Sobotka rekao da neće da smeni kontroverznog tajkuna i ministra finansija Andreja Babiša, već će čitava vlada da podnese ostavku. Zatim je predsednik države Miloš Zeman prihvatio ostavku premijera i pre nego što ju je ovaj podneo. Onda se premijer predomislio i povukao svoju ostavku, zatraživši samo smenu svog rivala. I sve se to desilo u samo tri dana, šest meseci uoči redovnih parlamentarnih izbora u Češkoj

Politički događaji koji su se desili ovog praškog proleća kao da su izašli iz farsičnog romana o čuvenom dobrom vojniku Švejku Jaroslava Hašeka. Kriza vlade u Češkoj zadobila je apsurdne razmere: gotovo da se više ne zna ni ko koga smenjuje, niti ko podnosi ostavku, a ko se pak predomišlja. Posledice krize na političke sudbine njenih učesnika tek se naslućuju. Lični animoziteti i tenzije u vladajućoj koaliciji levog centra, uz nezgrapno sadejstvovanje češkog šefa države, mogu, međutim, imati i ozbiljne implikacije na autoritet Češke na regionalnom, pa i evropskom nivou. Zabavljena sopstvenim jadom, Evropska unija nemo je posmatrala događaje u svojoj članici u srcu Evrope, nadajući se da će kriza u Pragu biti rešena, ako ne odmah, onda za pola godine, kada češki birači budu izašli na glasanje.

KO JE UTAJIO POREZ: Sve je krenulo kada je premijer i lider češke Socijaldemokratske stranke (ČSSD) Bohuslav Sobotka optužio prvog potpredsednika vlade, ministra finansija i vođu centrističkog pokreta ANO Andreja Babiša, da je izbegao plaćanje poreza i da za to nije dao adekvatno obrazloženje. Babiš, inače poreklom Slovak rođen u Bratislavi, jedan je od najbogatijih ljudi u Češkoj – magazin "Forbs" nedavno je procenio njegovo bogatstvo na 3,4 milijarde dolara – a pre ulaska u politiku bio je poznat i kao "kontroverzni" tajkun agrohemijske i prehrambene industrije. Vlasnik je i više medija – među kojima su dva uticajna češka dnevna lista "Mlada fronta dnes" i "Lidove novine" – koji mu obezbeđuju popularnost među češkim glasačima. Prema svim anketama, Andrej Babiš najpopularniji je češki političar, a njegova stranka favorit za pobedu na parlamentarnim izborima u oktobru.

Premijer Sobotka kritikovao je Babiša zbog kupovine neoporezovanih obveznica koje je izdao njegov koncern Agrofert, ističući da kao ministar finansija koji treba da se bori protiv utaje poreza ne sme da ima finansijske koristi od poreskih rupa u zakonu. Ministar finansija je u februaru ove godine – kada je uz poteškoće usvojen tzv. Leks Babiš, odnosno Zakon o sukobu interesa kojim je određeno da ministri ne smeju da dobijaju javne nabavke, državne dotacije i poreske olakšice, niti da imaju čak ijedan procenat udela u medijima – bio prinuđen da vlasništvo firme prenese na poverenički fond pod kontrolom njegove porodice.

Zbog nerazjašnjenih poslova svog ministra finansija češki premijer Sobotka neočekivano je prošlog utorka najavio da će on i vlada na čijem je čelu odstupiti sa pozicije, manje od šest meseci pre parlamentarnih izbora. Kada je, međutim, premijer otišao u Praški zamak, sedište češkog predsednika, radi konsultacija o nastaloj situaciji, čekao ga je "hladan tuš".

OSTAVKA ILI NE: Češki predsednik Miloš Zeman naprosto je "šokirao" premijera, prihvatajući njegovu ostavku i pre nego što ju je Sobotka zvanično podneo. Zeman se uživo pred novinarima zahvalio Sobotki na dosadašnjem radu i zatražio da članovi kabineta nastave da obavljaju dužnosti dok ne imenuje novog premijera. Zeman se zatim okrenuo i izašao iz sale, ostavljajući zaprepašćenog premijera da stoji pored još uvek uključenog mikrofona. Kako su prokomentarisali pojedini analitičari u Češkoj, Bohuslava Sobotku poslali su u "lavlju jazbinu", a predsednik vlade stigao je jedino da prokomentariše kako je Zemanova "scena bila nepotrebna".

Svega dan kasnije nastavila se politička rašomonijada, pa je Sobotka povukao odluku da podnosi ostavku rekavši da će umesto toga tražiti smenu i odlazak svog protivnika Andreja Babiša iz vlade. "Neću podneti ostavku. Uskoro ću predložiti predsedniku da opozove ministra finansija", izjavio je novinarima Sobotka. Nakon toga oglasilo se i predsedni-štvo, a portparol šefa države rekao je da predsednik "neće žuriti" sa odgovorom na ovaj zahtev premijera. "Predsednik u programu ima posetu Narodnoj Republici Kini i svoj program neće menjati", navodi se u izjavi portparola, koji je citirao izjavu Miloša Zemana da je podnošenje ostavke premijera bio "čin beznađa". Predsednik države se, inače, iz Kine vraća 18. maja.

Sâm Andrej Babiš zahtev za svoju smenu vidi kao pokušaj političke likvidacije, ali i kao "sramotu koja će naškoditi reputaciji" zemlje. "U inostranstvu izgledamo kao banana-republika", rekao je milijarder u razgovoru za "svoje" "Lidove novine". Zanimljivo je da se sve to događa u trenutku kada Češka Republika beleži rekordno nisku stopu nezaposlenosti i kada iznutra i spolja deluje kao ekonomski stabilna i održiva zemlja. Podaci evropske statističke agencije Eurostat pokazuju da je procenat nezaposlenih u Češkoj u martu iznosio samo 3,4 odsto; prosečna plata u toj zemlji približila se iznosu od skoro 1100 evra, a region oko glavnog grada Praga – u rangiranju evropskih regiona prema BDP-u po glavi stanovnika – šesti je najbogatiji u okviru čitave EU.

KUDA DALJE: Upućeni smatraju da postoje tri izlaza iz nastale političke krize. Vladajuća koalicija u Češkoj, sačinjena od tri stranke, razgovaraće ovih dana o budućnosti vlade. Prema ustavu, predsednik mora da smeni ministra na predlog premijera bez nepotrebnog odlaganja. Vlada može da nastavi sa radom i nakon Babišove smene, a njegov pokret ANO može da predloži novog ministra finansija iz svojih redova. Teorijski je moguće, takođe, da vlada do isteka mandata bude i bez stranačkih lidera, dakle i bez Babiša i Sobotke, ako se takav dogovor postigne u koaliciji. Najgori scenario je da dođe do ustavne krize, u kojoj predsednik Zeman ne bude hteo da smeni kontroverznog ministra. U tom slučaju, premijer, ali i gornji dom češkog parlamenta, Senat, mogli bi da podnesu žalbu na predsednika države Ustavnom sudu te zemlje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Protest protiv korupcije u Slovačkoj

Prošlog meseca nekoliko hiljada demonstranata učestvovalo je u velikoj protestnoj šetnji u centru Bratislave, tražeći ostavku potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka, bliskog saradnika premijera Roberta Fica. Ostavka je tražena zbog njegovih poslovnih veza sa preduzetnikom Ladislavom Bašternakom, koji je zbog svojih poslova sa nekretninama pod istragom zbog utaje poreza.

Ministra Kalinjaka kritičari optužuju da je pre nekoliko godina, po nerealno niskoj ceni, otkupio 17 odsto udela u jednoj od kompanija u Bašternakovom vlasništvu, što je priznao i sam ministar. Iako obojica poriču da su time počinili bilo kakav prestup, opozicija tvrdi da Kalinjakov ostanak na mestu ministra policije sprečava nezavisnu istragu o optužbama protiv Bašternaka za utaju poreza. Kuriozitet je da i premijer Robert Fico stanuje u iznajmljenom stanu u centru Bratislave čiji je vlasnik upravo Ladislav Bašternak. Slovački predsednik Andrej Kiska, politički protivnik predsednika vlade Fica, takođe je zatražio da Kalinjak podnese ostavku.