Autor

8.5.2017. >

Raspućin iz kabineta

Nema te prilike u zemlji ili inostranstvu koju ministar Aleksandar Vulin neće iskoristiti da osramoti građane Srbije

Postoje političari čiji je svaki javni istup skandal sam po sebi. Mjesto, vrijeme i prilika nisu bitni da uprskaju sve što se uprskati može, iziritiraju svaku ćeliju zdravog razuma i izazovu onu vrstu odbojnosti kao kad se na čovjeka navrze notorni pijanac i, zaplićući jezikom, sipa otrov na cijeli svijet. Tipičan primjer je Aleksandar Vulin.

Posljednji ispad ovog ministra i sopstvenika fantomske partije, desio se na komemoraciji sedamdeset i druge godišnjice oslobađanja logora Mathauzen u Austriji. Tu je, nakon polaganja vijenca, demonstrativno napustio skup zbog prisustava kosovske delegacije. Poslije je rekao, mrk poput sudije prekog suda da „država Srbija ne može da dozvoli da se preko njenog suveriniteta i preko njenog ponosa na ovako brutalan način gazi". Briselski sporazumi, granični prelazi prema Kosovu i susreti najviših zvaničnika iz Beograda i Prištine, valjda su nešto sasvim drugo. A da sve još bude gore, Vulinovo najnoviji skandal desio se na mjestu patanje i stradanja ogromnog broja ljudi različitih nacionalnosti, na komemoraciji čija je svrha da stalno ukazuje na univerzalne humanističkih vrednosti i upozorava gdje vodi zasljepljenost nacionalizom, šovinizom i totalitarizmom.

Za sve ovo ministra nije briga. Poput Raspućina na dvoru cara Nikolaja II, tako i on u kabinetu Aleksandra Vučića igra ulogu dežurnog teoretičara zavjera, piromana paranoje i skandal-majstora. U svemu tome snalazi se kao riba u vodi; zanat je ionako ispekao u JUL-u i sa Mirom Marković. Naravno, ničeg od toga ne bi bilo a da to ne odgovara Vučiću – ono što on ne može ili ne smije da kaže, izgovara Vulin sljedeći dnevno-političkom ritam paralelne stvarnosti režimskog političkog marketinga.

Kako stvari stoje, obojici odlično ide i tako će ostati u dogledno vrijeme. Građani zato nemaju razlogu za brigu: nema te prilike u zemlji ili inostranstvu koju ministar Aleksandar Vulin neće iskoristiti da ih kao njihov predstavnik osramoti. Njemu ništa nije gadno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST