O staroj temi ponovo. U senci dijagnoze ruskog ambasadora pri EU, Vladimira Čižova, da je „Balkan zarazna bolest" i da postoji i alternativa evroatlantskim integracijama, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će naredne nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Dačić je za izdanje Politike od petka kazao da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog centra u Nišu "na čekanju" od avgusta 2014. godine.

"Već treću godinu ovo izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu, Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status. Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti", rekao je Dačić.

On je rekao da slične formulacije postoje i u sporazumu članica NATO i ostalih država članica programa Partnerstvo za mir, koji je potvrdjen u Skupštini Srbije 2015. godine.

"Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom. U predlogu sporazuma stoji da članovi stalnog ruskog osoblja centra uživaju privilegije i imunitete koji se u Srbiji dodeljuju administrativno-tehničkom osoblju ambasade Rusije u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", kazao je Dačić.

On je rekao da "svi dobro znaju" da centar u Nišu nije vojna ni špijunska baza, niti je globalni mehanizam civlne zaštite više zemalja koji bi smetao sistemu EU.

"Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima i sa Rusijom jer kako neko može opravdati da ruski spasilac iz centra u Nišu ne može da dobije status vozača u nekoj zapadnoj ambasadi", dodao je Dačić.

Nesumnjivo ima onih koji već tumače da to Dačić pred predstojeće promene u vladi Srbije igra na kartu „ruskog saveznika" i stavlja Vučića pred svršen čin – ili potpisuj ili gasi.

Ruski scenario nekako uvek liči na onu priču o tamnom vilajetu: ako uzmeš kajaćeš se, a kajaćeš se i ako ne uzmeš.

Čorbu dosoljava predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je, u istom danu kad se Dačić založio da se to reši, optirao za zatvaranje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i ponovo zatražio od vlasti u Srbiji da javnosti saopšte o kakvoj je ustanovi zapravo reč.

"Ukidanje ruskog tzv. Humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja medjunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji. Takodje, pozivamo predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi ove misteriozne ustanove", naveo je Čanak u saopštenju.

On je podsetio da su se do sada mogle čuti razne analize i interpretacije: od toga da je reč o obaveštajnom centru druge države na teritoriji Srbije, do toga da je reč o kamufliranoj ruskoj vojnoj bazi.

"Nakon krupnih političkih promena koje će se narednih nedelja desiti u Makedoniji, kao i punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u, pitanje ukidanja ruskog obaveštajnog punkta u Nišu postaviće se kao prioritetan problem u izmenjenim regionalnim okolnostima. Sve države u našem okruženju će od juna ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive tog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložiti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja", naveo je Čanak.

Tu se nešto zahukatva i to u danu kada je srpska vlada poslala pismo nadležnima u EU sa gotovo ultimativnim zahtevom da se osudi projekt tzv Velike Albanije.

Osnovna osobina svih zaraznih bolesti je da se nekotrolisano šire.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST