Vreme
30.4.2017.

Srpski scenario

Vučić se zgražava nad tim da se vlast osvaja na ulicama, ali mu je potpuno prirodno da se vlast brani na ulicama
Autor
piše:
Andrej
Ivanji

U makedonskom konfliktu premijer i tek što nije predsednik Aleksandar Vučić jasno je stavio do znanja da je na strani bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog. Nije ni čudo: sluti da bi mogao da se nađe u sličnoj situaciji, da na izborima jednom izgubi neku vlast, i zato stalno unapred pravi sebi alibi zašto je neće tek tako dati, jer bi to tobože bilo pogubno po Srbiju.

Epiteti koje koriste Vučić i Gruevski za političke protivnike su isti: „Strani plaćenici" i „izdajnici" koji zarad sopstevnih, ili nekih mračnih interesa svojih nalogodavaca, podrivaju sopstevnu državu i zato ih u tome po svaku cenu treba sprečiti.

Gruevski je pokazao da može da izvede „narod" da upadne u parlament; Vučić za sada samo preti da mi mogao, samo kada bi hteo, da izvede „100- 150.000" ljudi na ulice ako bi se osetio ugroženim; VMRO-DPMNE je makedonski pandan Esenesu, kleptokratska organizacija koja kontroliše policiju, pravosudni sistem i medije i koja je vlast prenela na jednog čoveka.

Vučić se kao i Gruevski zgražava nad tim da se vlast osvaja na ulicama, ali mu je sasvim normalno da se vlast brani na ulicama.

VMRO-DPMNE jeste iz vanrednih, više puta odlaganih, prevremnih izbora izašao kao najjača stranka, ali potom Gruevski nije uspeo da pronađe većinu za formiranje vlade. To je učinio lider socijaldemokrata Zoran Zaev sa albanskim partijama. Stvar je veoma jednostavna: Zaev ima parlamentarnu većinu da formira vladu, ali mu predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je poslušnik Gruevskog, mesecima ne da mandat da to učini. Sva ona baljezganja o „albanizaciji", „federalizaciji", „cepanju" Makedonije su besmislica – bili su izbori, postoji većina za formiranje Vlade i to je to. Albanci su punopravni građani Makedonije. Ako nova Vlada sa novom parlamentarnom većinom odluči da albanski pored makedonskog bude zvanični jezik na čitavoj teritoriji Makedonije i ako većina građana Makedonije time ne bude zadovoljna, onda će da izgubi vlast na sledećim izborima. VMRO-DPMNE raspirivanjem nacionalizma rizikuje građanski rat ne bi li ostao na vlasti, zbog bojazni Gruevskog i ekipe oko njega da bi zbog silnih zloupotreba vlasti mogli da završe u zatvoru.

TV Pink se u specijalnom programu o Makedoniji sladostrasno naslađivao izveštavajući o „šiptarskom plaćeniku" Zaevu, o „šiptarskoj zaveri", „šiptarskom ratu", o početku sprovođenja scenaria o stvaranju „Velike Albanije",

"Zaev je spreman da im da puno, ne razmišljajući o budućnosti države. Albanski separatizam je dobio krila puštanjem Ramuša Haradinaja na slobodu. Oni su spremni i na rat, a makedonski narod, kao nijedan drugi u svetu, ne želi da gleda kako mu država propada. Ako se dopusti da Albanci lome stvari, slomiće se i Makedonija", zborio je tako analitačar Dragomir Anđelković. A stručnjak za bezbednost Srđan Perišić je rekao da su Albanci krenuli u stvaranje treće albanske države, a imaju podržku Zapada i NATO-a, jer se inače ne bi ni usudili na takav korak.

U trenutnoj situaciji Zapad se zalaže da se poštuje izborna volja građana Makedonije i najoštrije osuđuje Gruevskog. Vučić se malo zaigrao podržavajući ga i tu će ubrzo da usledi korekcija kursa. Jer, kao što su EU i SAD ranije davali podršku Gruevskom zbog nekih drugih razloga, tako će Vučić uprkos svim unutrašnjepolitičkim svinjarijama uživati njihovu podršku sve dok sprovodi regionalnu i ekonomsku politiku prema ukusu Zapada. Dok Vučiću vlast ne bude ugrožena, on se neće zamerati Zapadu. To je srpski scenario.