foto: ap
ODLAZAK NA KRIM KOŠTAO JE NASTUPA: Julija Samojlova

Politizacija Evrovizije >

Ko to tamo ne peva

Ruska pevačica Julija Samojlova neće učestvovati na Evroviziji u Kijevu zato što joj je zabranjen ulazak u Ukrajinu. Obrazloženje: kada je pre dve godine gostovala na Krimu, ušla je na ukrajinsku teritoriju preko nezvaničnog graničnog prelaza koji kontroliše Rusija

Trenutno najprevođeniji savremeni ruski pisac u Srbiji je Zahar Prilepin – nacionalistički nastrojen bivši pripadnik specijalne policije OMON i član nezvanične partije Druga Rusija (ranije: Nacionalna boljševička partija Eduarda Limonova, u Rusiji zabranjena). Prilepin se nije libio ni da kritikuje Vladimira Putina, sve do aneksije Krima 2014. godine, posle čega je sa simpatijama počeo da gleda na ruskog predsednika i postao lojalan Kremlju. Prilepin je u oktobru prošle godine bio gost Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Tom prilikom je ispričao da se paralelno sa beogradskim sajmom održava Sajam knjiga u Krakovu, na koji je takođe bio pozvan, ali da na njemu neće učestvovati. Razlog je, kako je objasnio, što se ukrajinska delegacija izjasnila da ako Prilepin bude jedan od gostiju Sajma, Ukrajina u Poljskoj neće izlagati, te je Prilepin zamoljen da se odustane od učešća. Prilepin je u Beogradu jetko prokomentarisao: "Ukrajinska delegacija se pojavila na Sajmu knjiga u Krakovu i niko od poljskih medija nije to primetio, a ja se nisam pojavio i svi su to primetili." U sličnoj situaciji nalazi se i pevačica Julija Samojlova, koja je trebalo da predstavlja Rusiju na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije, koje se održava 13. maja, u Kijevu. Juliji Samojlovnoj je prošlog meseca izrečena zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od tri godine zbog toga što je 2015. godine nastupala na Krimu na koji je došla preko granice koju Ukrajina ne priznaje za zvaničnu državnu granicu, što po ukrajinskom zakonu predstavlja prekršaj uredbe Vlade. Iako je Samojlova na Krimu pevala još pre dve godine, zbog toga se niko nije uzbuđivao sve do 12. marta ove godine kada je Prvi kanal zvanično objavio ko će predstavljati Rusiju na takmičenju, pa je Samojlovnoj u roku od deset dana izrečena zabrana ulaska u Ukrajinu.

TINJAJUĆE PROVOKACIJE: Na prošlogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije Ukrajinu je predstavljala Džamala, pripadnica tatarske etničke manjine, koju je Staljin za vreme Drugog svetskog rata proterao sa Krima. Tekst Džamaline pesme 1944 odnosi se na period staljinističkih progona. Pravila Evrovizije propisuju da pesma ne sme da ima politički kontekst, ali je bez obzira na rusko negodovanje Džamali prošle godine dozvoljeno da učestvuje na takmičenju. Britanski "Gardijan" u vezi s tim podvlači da je posle pobede Džamala pred svojim fanovima priznala da je kontekst pesme savremen, te da predstavlja insinuaciju na 2014. godinu. Kao odgovor na ovu Džamalinu izjavu predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je na svom Fejsbuk nalogu da Rusija sledeću pesmu treba da posveti sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu uz propratni tekst: Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host ("Asad je proklet, Asad je najgori. Dajte mi nagradu, da budemo domaćini").

Povodom ovogodišnje objave o ruskoj predstavnici na Evroviziji predsednik Ukrajine Viktor Porošenko je za RIA novosti izjavio: "Ukrajina ne odstupa od stava da je ruska aneksija Krima nezakonita, a ukrajinsko zakonodavstvo narušeno. Rusija je za to znala i svesno je odabrala predstavnika da bi provocirala. Ukrajina ne odgovara na takve provokacije, ali onima koji narušavaju ukrajinske zakone neće biti dozvoljen ulazak na teritoriju Ukrajine. Očigledno je da Rusija nije ni želela da učestvuje na Evroviziji, već je samo želela da provocira. Ja sam srećan što je Rusiji stavljeno do znanja da ne može da podmeće takve provokacije."

Sekretar za medije predsedničkog kabineta Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je da su organizatori Evrovizije pokazali da "nisu sposobni da nateraju Ukrajinu da poštuje pravila održavanja takmičenja, što je za žaljenje", prenosi RIA.

Šefica Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltern uputila je na to pismo ukrajinskom premijeru Vladimiru Grojsmanu, u kome navodi da je onemogućavanje ruske predstavnice da učestvuje na takmičenju "neprihvatljivo". Deltern je dodala da bi ukrajniskom javnom servisu UAPBC moglo ubuduće da bude zabranjeno da prenosi Evroviziju.

OSTAVKE, PRITISCI, ODLUKE: U februaru ove godine, članovi organizacionog tima Evrovizije 2017, među kojima su dva izvršna producenta i šef obezbeđenja, podneli su kolektivnu ostavku. Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao 21 član organizacionog tima "rad na pripremama za održavanje takmičenja prekida se jer ga je tokom prethodna dva meseca onemogućio novopostavljeni direktor takmičenja, o čemu je organizacioni tim više puta usmeno i pismeno obavestio upravu Nacionalne televizije Ukrajine (NTKU) i upravu državnog radiodifuznog komiteta Deržkomteleradio. Iz Evropske radiodifuzne unije UAPBC-u je poručeno da se "drži predviđenog tajmlajna".

Pošto je Juliji Samojlovoj izrečena zabrana ulaska u Ukrajinu, organizacioni tim Evrovizije predložio je da Samojlova nastupi iz Rusije u direktnom prenosu Prvog kanala. Ovaj predlog odbili su i Prvi kanal i ukrajinske vlasti.

Zvanična Ukrajina predložila je da Rusija pošalje drugog učesnika, koji se nije oglušio o ukrajinski zakon, na šta je Rusija odgovorila da će Samojlova Rusiju na takmičenju predstavljati sledeće godine, nezavisno od mesta održavanja takmičenja, prenosi RIA.

PODRŠKA SA KRIMA: Premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je za Televiziju Russia Today da posle izrečene zabrane ulaska na teritoriju Ukrajine "rusko učešće na Evroviziji više nema smisla". Aksjonov je još rekao da organizatori takmičenja nisu u stanju da omoguće svim učesnicima da nastupaju pod jednakim uslovima, a da samo takmičenje predstavlja "politički šou, kakav Rusiji nije potreban".

Evropska radiodifuzna unija (ERU) je na zvaničnom sajtu takmičenja objavila da Rusija neće učestvovati na 62. takmičenju za pesmu Evrovizije. "Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da svim zemljama bude omogućeno da učestvuju na takmičenju", navodi ERU.

Predsednik Eurovision Songcontest Reference Group Frenk Diter Frejling osudio je odluku Ukrajine da delegiranoj ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj zabrani ulazak u zemlju.

LOV NA PEVAČICE: Ukrajinske vlasti su 23. aprila izdale trogodišnju zabranu pristupa još jednoj ruskoj pevačici. Lolita Miljavska, koja je 2015. godine nastupala u krimskom gradu Kerč, zaustavljena je na graničnom prelazu sa Ukrajinom iz istih razloga zbog kojih je Juliji Samojlovoj zabranjen ulaz u Ukrajinu. Miljavska je putovala iz Moskve za Kijev, u posetu bolesnoj ćerki.

Na dan održavanja takmičenja za pe­smu Evrovizije Julija Samojlova nastupiće u gradu Perm, najvećem istočnom gradu u evropskom delu Rusije. Pevačica će nastupiti sa ansamblom "Mlada", a spisak pesama još nije poznat. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju ansambla, Samojlova je povodom ovog nastupa izjavila: "Zajedno ćemo dokazati da je umetnost iznad politike, a da permska scena nimalo ne zaostaje za Evrovizijom."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Neostvaren san

Julija Olegovna Samojlova, dvadesetsedmogodišnja pevačica iz Uhte, od detinjstva mašta da nastupi na Evroviziji. Od trinaeste godine vezana je za invalidska kolica. Popularnost je stekla učešćem na takmičenjima talenata, a njenim nastupom zatvorene su Zimske paraolimpijske igre u Sočiju 2014. Britanski "Gardijan" sugeriše da je Rusija izborom Samojlove za predstavnicu na Evroviziji (o predstavnicima odlučuje profesionalni tim ruskog Prvog kanala) namerno želela da isprovocira Ukrajinu i pritom je stavi u nezavidnu situaciju u kojoj devojci sa invaliditetom, koja od detinjstva mašta o nastupu na Evroviziji, zabranjuje da predstavlja svoju zemlju i ostvari svoj san.