foto: aleksandar anđić

  >

Prekršaj zbog Tesle

Zašto je aktivista Inicijative "Odbranimo Teslu" iznenada dobio prekršajnu prijavu

Aktivista Inicijative "Odbranimo Teslu" Marko Marjanović, dobio je, uoči uskršnjih praznika, poziv da se u utorak, 18. aprila, javi Prekršajnom sudu u Beogradu zbog navodnog remećenja javnog reda i mira. U sudu je Marjanović saznao da je, prema tvrdnjama policije, organizator neprijavljenog skupa, zbog čega, po njihovoj oceni, treba da prekršajno odgovara. S obzirom na to da nema ni prekršajnu ni kriminalnu istoriju, Marjanović je, malo je reći, bio zbunjen.

Istina, Inicijativa "Odbranimo Teslu" organizovala je 8. marta 2014. godine protest ispred Muzeja Nikole Tesle. Razlog je bio sporazum o prenošenju Tesline urne u portu Hrama Svetog Save, koji su sklopili Vlada Srbije, Grad Beograd i Srpska pravoslavna crkva. Međutim, taj protest je bio uredno prijavljen MUP-u Vračar, organizatori su imali redarsku službu i sve što spada, a na protestu je bila prisutna i policija koja nije imala veće primedbe na ponašanje organizatora i okupljenih. Zbunjujuće je, međutim, to što se na protestu 2014. Marko Marjanović pojavio samo u svojstvu govornika. Teška prehlada sprečila ga je da se angažuje više od toga. Ostatak ekipe koja je organizovala protest, ipak, smatrala je da on treba da bude jedan od govornika zato što Marjanovićev Tviter nalog @good_neighbor prati više od 22.000 ljudi.

U svakom slučaju, Marjanovićevo ime ni podaci nisu tada mogli da dospeju do policije jer nije bio u grupi ljudi koja je prijavila skup policiji i ostavila svoje podatke. Takođe, ništa što se na tom protestu desilo ne može da se podvede pod narušavanje javnog reda i mira (videti "Vreme" br. 1210, "Kako smo odbranili Teslu").

Ne lezi vraže, kad je Marjanović otišao u Prekršajni sud, saznao je da cela stvar ima veze sa Teslom, ali ne sa skupom iz marta 2014.

Prošlog leta, 10. jula 2016, u porti Hrama Svetog Save, predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je otkrio spomenik Nikoli Tesli. Otkrivanju je prisustvovao veliki broj građana, dan je bio lep i sve je bilo besprekorno. Bar se tada tako činilo. Sada, ispada da nije. Vođeni stavom da je otkrivanje spomenika Tesli zapravo priprema terena za premeštanje urne, aktivisti, njih desetak, zaputili su se ka Hramu u nameri da istaknu transparent na kom piše "Tesla pripada svima". Dok su drugi građani bez smetnji prilazili hramu, ovu grupu ljudi, koja nije imala nikakva obeležja, policija je nekoliko puta zaustavljala u Katanićevoj ulici, te insistirala da se raziđu. Jedini Marjanovićev greh je što je baš njemu zapalo da nosi transparent. Da ga nije poneo on, poneo bi ga neko drugi. Snimak razgovora između Marjanovića i policajaca u Katanićevoj ulici uredno stoji na Jutjubu. Uglavnom, sad ispada da je Marjanović hteo da organizuje nekakav skup, a nije ga prijavio.

Neće biti. Marko Marjanović i još nekoliko aktivista nisu organizovali ništa. Oni su se, kao i svi ostali građani koji su tog dana bili na tom mestu, zaputili na svečano otkrivanje spomenika Nikoli Tesli. Tačnije, krenuli su na skup koji su organizovale institucije države Srbije. Kojim magijama je Marjanović ispao organizator nekakvog fantomskog skupa za koji ni on nije znao, jasno je valjda samo policajcima koji su napisali prekršajnu prijavu protiv njega.

Čemu sad sve ovo? Kad se zbroje dva i dva, sve postaje jasno: u Beogradu se već više od dve nedelje održavaju masovni ulični, a najbitnije – neprijavljeni studentski protesti. Vlastodršci su namestili blagonaklone osmehe, mantraju o demonstracijama kao "prazniku demokratije" i poručuju demonstrantima da mogu da šetaju još sto godina. Sa druge strane, likovi sa periferije režima idu od televizije do televizije, mlataraju nekakvim fotografijama navodnih organizatora, lupaju o "obojenim revolucijama" kao sredstvu za destabilizaciju inače, kad bi se zezali, sasvim uređenih i razvijenih zemalja. Marjanovićev slučaj je zapravo samo tužni pokušaj pokazne vežbe kako bi mogli da prođu studenti koji ovih dana šetaju Srbijom. Sreća pa imamo kamere i mobilne telefone, te znamo zakone svoje zemlje, inače bi nas možda nabedili i da smo krivi za aprilske mrazeve i štetu koju ovih dana trpi voće.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST