Vreme
6.4.2017.

Monodrama


Autor
piše:
Dejan
Anastasijević

Predsednica raspuštene Narodne skupštine Srbije Maja Gojković otkrila nam je ovih dana satnicu prema kojoj će se odvijati izmeštanje Aleksandra Vučića iz premijerske u predsedničku fotelju. Prema izjavi koju je dala za Radio Televiziju Srbije, Vučić će 31. maja dati ostavku na funkciju predsednika vlade i položiti predsedničku zakletvu.

"Tim danom predstaje njegov mandat kao predsednika vlade. Potrebno je da da ostavku i time počinje da teče rok od trideset dana za njegov predlog parlamentu Srbije i davanje mandata novom mandataru", objasnila je ona.

Vučić će, dakle, još gotovo dva meseca istovremeno biti odlazeći premijer i izabrani predsednik. Od 31. maja do 1. juna, pak, biće istovremeno predsednik Srbije i premijer u ostavci. Tek nakon toga, ako sve prođe glatko, stvari će leći na svoje mesto.

Nejasno je da li će aktuelni predsednik Tomislav Nikolić, trenutno u statusu koji se u američkom političkom žargonu zove "ćopava patka", tokom interregnuma uopšte dolaziti na posao. Izgleda prilično izvesno da neće, a i zašto bi? Vučić je ionako najavio da će predsednički kabinet biti preseljen na Novi Beograd,u zgradu nekadašnjeg SIV, pa bi se moglo desiti da Nikolić, ako se uopšte pojavi na Andrićevom vencu, u kancelariji zatekne samo gole zidove i majstore koji tovare poslednje kutije u kombi. Bolje mu je da do kraja mandata sedi u Bajčetini, pije čajeve i leči onu prehladu zbog koje nije mogao da dođe na proslavu Vučićeve izborne pobede.

Živo me zanima kako će izgledati te konsultacije o novom mandataru koje će Vučić voditi sa stranačkim liderima. Hoće li prvi razgovor na tu temu voditi sam sa sobom, pred ogledalom? "Gospodine Vučiću, vi tvrdite da imate dovoljno mandata za skupštinsku većinu. Možete li to da dokažete?", upitaće Vučić, pomalo strogo, samog sebe. "Mogu, gospodine predsedniče, evo potpisa", odgovoriće Vučić ustreptalim glasom, ostajući u stavu "mirno" dok predsednik Vučić bude brojao potpise. "Hmmm… 125, 126, 127… Nema potrebe dalje da brojim, izgleda da je sve u redu", reći će Vučić preko naočara. "Čestitam. Hoćete li nešto da popijete?" Može nešto na brzinu, žurim da sastavim vladu i imenujem novog premijera." "Jeste li već odlučili ko bi to mogao biti?", upitaće predsednik, otvarajući prašnjavu flašu "Čivasa" koju je našao u donjoj fioci predsedničkog radnog stola, donetog sa Andrićevog venca. "Imam neke ideje ali da budem iskren, još nisam sasvim siguran. Treba mi neko iskusan, ozbiljan, a opet mlad i energičan… Živeli!". "Neka je sa srećom!", kucnuće Vučić čašu o ogledalo. "Ali nemojte predugo da razmišljate, Srbija ne može da čeka."

Sve u svemu, u ovoj državi bar do 1. juna neće normalno funkcionisati ni jedna od tri grane vlasti: ni izvršna, ni zakonodavna ni sudska (Ustavni sud je već dugo u dubokoj hibernaciji. Imaćemo ono što smo imali do sada: beskrajnu monodramu u kojoj jedan te isti glumac uskače iz kostima u kostim, iz uloge u ulogu i šmira, šmira, šmira, ne obazirući se na sve glasnije proteste iz partera. I tako dok svi do jednog, odistinski, ne popadamo u nesvest.