foto: draško gagović

Dragoljub Zarkovic

zoom >

Druže Aco, mi ti se kunemo – Kako je Vučićeva politička karijera dovedena do apsurda i koliko to može da traje

Toliko energije, para i laganja uloženo je u Vučićevu predsedničku kampanju da bi on kao drastičan poraz doživeo "drugi krug". Ništa se ovde, međutim, ne prepušta slučaju

Kraj političke karijere za Vojislava Koštunicu, po mišljenju nekih mojih prijatelja, a i mom, nazreo se 2004. godine kada ga je neki marketinški mag naterao da se kezi i cupka na koncertu Cece Ražnatović ispred skupštinskog zdanja u Beogradu. Ali, ono što jednog ubija, Aleksandra Vučića ojača.

Dok se prvi pomenuti, Koštunica, vidljivo osećao nelagodno, kao da je obukao tesno odelo i obuo tesne cipele, Vučić je uživao u Cecinom društvu; što bi narod rekao "prema svecu i tropar."

Njemu, Vučiću, ništa nije strano, samo da je dobra prodaja. Angela, Putin, Ceca... sve mu je isto na putu kojim se, barem u ozbiljnim državama, ređe ide. U ponedeljak uveče videli smo ga na "Pinku" u studiju koji je bio dekorisan s tri slike: Merkelova, Vučić u sredini, a s drugog kraja Vladimir Vladimirovič. Tu je i publika koja tapše na mig Željka Mitrovića, mada su primećene iste face kao u klapi koja je tapšala i na Hepiju, vlasništvu Peconija, onog što mu je neko pucao u noge. Tim koji dobija ne menja se, pa ko je prvi put dobro i žustro tapšao ima da aplaudira najmanje do izborne ćutnje.

Toliko energije, para i laganja uloženo je u Vučićevu predsedničku kampanju da bi on kao drastičan poraz doživeo "drugi krug". Ništa se ovde ne prepušta slučaju.

Sa stranica "Vremena" više puta je napisano šta čeka Srbiju i šta čeka Vučića ako postane predsednik Srbije i na ta, verovatno gorka i otužna predviđanja, podsetićemo čitaoce nakon aprilskih izbora. Ovde će, u nastavku teksta, biti reči o forsiranju jednog kulturnog modela koji dugoročnije zagađuje životni prostor nego politička supremacija čoveka spremnog da pobedi po svaku cenu.


Banalnost kao poruka: "Isuse, daj mu lavlje srce"

Zbirka opštih mesta počinje od ovog trenutka: Predsednički kandidat Aleksandar Vučić obećao je u utorak ženama da će, ako pobedi na izborima, one biti jednako tretirane kao muškarci, da niko neće moći da ih maltretira i da će se svim srcem boriti za njih.

Vučić se u Sportskom centru "Šumice" u Beogradu obratio publici koju su skoro potpuno činile žene, a na ulazu su ih dočekale i crvene ruže. Gosti skupa, na kojem su učesnice iz publike postavljale pitanja, bili su i pevačica Svetlana Ražnatović i njen kolega Željko Samardžić. Lider SNS-a je rekao da žene u životu i politici "biraju po odgovornosti, a ne po lepoti" i da su na osnovu tog kriterijuma prepoznale ko njihovu zemlju vodi na mnogo bolji način.

"Strašno je glupo reći da žene glasaju za nekoga samo zato što je lep", rekao je Vučić.

Kako je naveo, žene uviđaju ozbiljnost situacije, manje su sebične od muškaraca, više gledaju u budućnost i brinu o potomstvu. Prema njegovim rečima, žene više vode računa i o ekonomskoj stabilnosti države, pa ih i više od muškaraca zanima i više cene činjenicu da u martu državna kasa neće imati nikakav minus.

"Imaćemo više sredstava za plate u javnom sektoru i za penzije", rekao je Vučić.

Dodao je da u junu na snagu treba da stupe i propisi koji će sprečiti nasilnike da se, kako je rekao, iživljavaju nad ženama.

Vučić je kritikovao muškarce koji ne plaćaju alimentaciju posle razvoda i rekao da "ne zna da li može da ih nazove muškarcima". Rekao je da deca treba da pripadnu majkama u slučaju razvoda i nagovestio i da je to rekao "jednom svom prijatelju".

"Bar na jednog je to delovalo, pa su deca vraćena majci", rekao je Vučić.

A onda mala šala među prijateljima: U jednom trenutku Vučić je konstatovao da su u publici i gradski menadžer Goran Vesić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i upitao ih "šta će oni među hiljadama žena". Posle aplauza on je konstatovao: "Zato vama ne dodaju ono ‘pederu’ kao meni."

Banalnosti počinju: Žene iz publike pitale su Vučića i da li mu je neka žena bila inspiracija.

"Ja sam samo običan muškarac koji je za žene uvek bio zainteresovan u svakom pogledu, za razliku od tebe Vuline, uvek sam bio fasciniran ženama koje su posvećene svom poslu i marljivo rade", rekao je Vučić.

Vučić je upitan i o omiljenim knjigama i piscima, a odgovorio je da sada češće čita knjige o ekonomskim, pravnim, istorijskim i političkim temama i ima manje vremena za beletristiku. Pevačica Svetlana Ražnatović danas nije pevala, ali je okupljenim ženama rekla da za Aleksandra Vučića glasa zbog toga što ga zna duže od 20 godina, zna njegovu porodicu i zna kakav je čovek.

"On mnogo radi i mnogo toga je učinio i to je čovek kojem treba da budemo vetar u leđa. Da ga podržimo", rekla je Ražnatović i kao poruku uputila stih jedne pesme: "Isuse, daj mu lavlje srce".

I nastavila: "Vučić je zaslužio moj glas borbom za mir u regionu i naš status u Evropi – uvek sam verovala u njega i kao čoveka i kao političara."

Srpska folk diva Svetlana Ceca Ražnatović jedna je od 650 javnih ličnosti koje su podržale Aleksandra Vučića, lidera Srpske napredne stranke, u trci za predsednika Srbije.

Ona je ekskluzivno za "Alo!" otkrila motive takvog postupka "iako je poznato da ne voli da se bavi politikom".

"Svima je dobro poznato da nikada nisam javno podržala nijednog političara, iako su mi mnogi od njih kućni prijatelji. Nijednog trenutka se nisam dvoumila da ovog puta stanem uz Aleksandra Vučića jer ga poznajem 20 godina i znam da je spreman da uradi mnogo toga da Srbiji i narodu koji živi u mojoj domovini bude bolje. Sve ono što je uradio na poziciji premijera samo je učvrstilo moje mišljenje i veru da je on pravi čovek, koji zaslužuje funkciju lidera Srbije", rekla je Svetlana Ceca Ražnatović.

Nije moja krivica ako ste dobili nagon za povraćanjem. Tako je bilo i to je rečeno. Kao u pismu podrške 650 intelektualaca.


Ovi izbori nisu fer: Krunski protagonista

Aktuelni premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić dominantna je medijska ličnost tekuće kampanje pošto je u centralnim vestima zastupljen 250 minuta više od svih ostalih kandidata, pokazuje predstavljeno istraživanje Biroa za društvena istraživanja.

Istraživač BIRODI Dražen Pavlica predstavljajući rezultate monitoringa televizija RTS 1, Pink, Prva, B92, Hepi i N1 od 3. do 23. marta, naveo je da je Vučić, kao i za vanredne parlamentarne izbore 2016. godine, i u tekućoj kampanji za predsedničke izbore "ključni medijski protagonista".

"O njegovoj sveprisutnosti govori podatak da je 15.000 sekundi više zastupljen od svih ostalih kandidata zajedno. Kao premijer, Vučić je bio prisutan u 31 odsto, a kao predsednički kandidat u 17 odsto ukupnog posmatranog vremena", naveo je Pavlica, dodajući da je prvi sledeći kandidat zastupljen jednocifrenim procentom.

Danas u Srbiji imamo medije koji sputavaju razvoj političke kulture i to su mediji koje mi plaćamo, kazao je Pavlica.

On je ocenio da u velikom broju slučajeva nije bilo "jasno medijski razlučeno" da li Vučić nastupa sa funkcije predsednika Vlade Srbije ili kao predsednički kandidat vladajuće koalicije.

"Kao premijer, bio je prisutan 25.000 sekundi, a kao predsednički kandidat 13.500. Najviše vremena, 20.000 sekundi, Vučiću je posvećeno na Televiziji Pink, u čijim je centralnim informativnim emisijama dnevno zastupljen oko 15 minuta", kaže Pavlica.

Po njegovim rečima, medijski diskurs u aktuelnoj kampanji "iznedrio je neku vrstu političkih neprijatelja".

"U tome je prednjačio Pink, naročito u odnosu na predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, a u manjoj meri i na Sašu Jankovića", rekao je istraživač BIRODI.

Pavlica je ocenio i da je kampanju za predsedničke izbore obeležio manjak kritičkih refleksija medija i društva u celini kao i odsustvo želje medija da "koliko-toliko" pokušaju da artikulišu sopstvenu ulogu u izbornom procesu.

Po rečima istraživača BIRODI Zorana Gavrilovića, stanje u oblasti kampanje u medijima danas je "primetno lošije" u odnosu na rezultate monitoringa medija za kampanju 2012. godine.

"Ključan je nerad Regulatornog tela za elektronske medije koji čuva kulturu autoritarnosti. Danas u Srbiji imamo medije koji sputavaju razvoj političke kulture i to su mediji koje mi plaćamo", kazao je Gavrilović.

Komentarišući rezultate telefonske ankete u kojoj su ispitanici navodili koje medije koriste radi informisanja o političkim zbivanjima, Gavrilović je ocenio da u Srbiji postoje "dve vrste populacije".

"Oko 40 odsto ispitanika, i to je konzervativni deo koji će glasati za Vučića ili Šešelja, dolazi od bitnih informacija preko televizija sa nacionalnom ili regionalnom frekvencijom. Oni su stariji od 45 godina, sa osnovnim ili nižim obrazovanjem, a njih 80 odsto smatra da je Srbiji potreban lider čvrste ruke", naveo je Gavrilović.

On je kazao i da oko 20 odsto ispitanika samostalno traži bitne informacije na internetu.

"Reč je o građanima starim do 29 godina, sa visokim ili višem obrazovanjem, kojima liderstvo nije bitno, socijaldemokratske, konzervativne ili liberalne orijentacije koji će na ovim izborima glasati za Jeremića, Jankovića, Obradovića ili Radulovića", dodao je Gavrilović.


Ideja: Samardžić, predsednik vlade

Svedok sam i izveštač ili komentator svih izbornih kampanja od uvođenja višestranačja u Srbiji. Neke su bile dramatičnije od ovih – bilo je tu pitanje rata ili mira – raspinjani smo bili između ideologija, istoka i zapada, Evrope i/ili Kosova, pogibelji ili sređenog građanskog života, ali nikad kao dosad nismo bili učesnici u izborima koji banalnost propovedaju kao državničku mudrost. Ako se ostvari Vučićev koncept poništavanja elementarne kulture, a posebno u sferi politike, ako se ukine pristojnost zarad izborne pobede, ako pobedi njegov humor (Vesić i Vulin nisu pederi) onda smo verovatno u opasnosti da se produži ova agonija gađenja nad svakim oblikom političkog delovanja. A onda može da vlada večno, zajedno sa, recimo, Željkom Samardžićem.

Usput, više od polovine redakcije sam držao za ruku da ne napišu da će glasati za Sašu Jankovića. U ovom krugu važno je glasati protiv Isusa sa lavljim srcem, koji ceni mir u svetu i voli sve što vole mladi (i žene dovedene u "Šumice").


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST