Vreme
27.3.2017.

Projekcija jedne budućnosti

Ako na izborima pobedi sadašnji premijer, Srbiju čeka sudbina zemalja Trećeg sveta bez vladavine prava, demokratskog i institucionalnog političkog života, normalnog i održivog razvoja
Autor
piše:
Filip
Švarm

Kristalno je jasna namjera Aleksandra Vučića da na predstojećim predsjedničkim izborima cementira cjelokupnu vlast u svojim rukama. Na taj način se hermetično zatvara krug otvoren 2012. i određuje budućnost Srbije za duži niz godina. Što to predstavlja za građane? Slijedi kratka projekcija.

Ukoliko Vučić postane predsjednik države, Vlada se pretvara u nešto nalik Narodnoj skupštini. Ponekad će zasjedati, češće neće. Sasvim je moguće i da se njen rad po potrebi suspendira, zašto da ne? Novi premijer i osvajač prestižne titule poltron godine svako malo će, poput predsjednice parlamenta Maje Gojković, galopirati do Andrićevog venca po sopstveno mišljenje. Tu će ga čekati ministri da se, u čekaonici, uzajamno gledaju ispod oka. S vremena na vrijeme, poneko od njih dobiće dozvolu da nešto nesuvislo izjavi.

Ukoliko Vučić pobjedi, državne institucije – ionako uzdrmane do temelja – tek će postati taoci Srpske napredne stranke. Drugačije je nezamislivo: osim partije i njene parlamentarne većine, predsjednik Srbije nema drugu polugu moći – bar po još važećem Ustavu. U to ime, partiokratiju čeka najveći procvat u novijoj istoriji; u to ime, kao što sada poreznici traže od poduzetnika „siguran glas" tako će aktivisti SNS-a naplaćivati porez; u to ime, članska knjižica će zamjeniti svaku radnu.

Ukoliko Vučić postane novi šef države, tek se ne treba oslanjati na policiju bez obzira na maltetiranja, protuzakonita hapšenja i druge protuprave radnje u izvedbi ortaka, burazera i kumova vezanih za Beograd na vodi ili srodne firme; tko ne vjeruje, neka pita Nebojšu Stefanovića – on je garant.Također, svi sporovi će se rješavati u Vučićevoj kancelariji umjesto u sudnici, a oni „posebne poslovne vrste" pucnjavama na ulici i za kafanskim stolovima. Tužilaštvo ostaje Crna rupa iz koje ništa od onoga što uđe neće moći izići. I još: vokabular rijalitija biće normalan način ophođenja, lažne diplome i plagijati jedina mjera stručne spreme, tabloidno smeće isključivi oblik informirnanja, nevezano od vrste medija...

Ukoliko postane predsjednik Srbije, građani će i dalje nastaviti da žive u paralenoj stvarnosti. Na konferencijama za štampu slušaće o stopama rasta i ekonomskom blagostanju, a realnost će predstavljati daljnje pogoršavanje uvjeta rada, smanjenje zarada i bijeg iole obrazovanog stanovništva; ovo je osnovno zaduženje „ljevičara" Aleksandra Vulina. Osim najprostijih manualnih poslova u subvencioniranim stranim firmama, preslagivanja robe u trgovinskim lancima i konobarisanja, u zemlji neće biti mnogo drugih zanimanja. Zauzvrat, kasta privlegiranih iz okruženja aktualnog premijera nastaviće da enormno stiče i bogati se zahvaljujući povlaštenim poslovima, tajnim ugovorima i novcu poreznih obveznika.

Ali, najvažnije je sljedeće. Ako Vučić pobjedi na izborima, Srbija će se potpuno približiti onim zemljama Trećeg svijeta bez vladavine prava, demokratskog i institucionalnog političkog života, adekavatnog obrazovanja i socijalne sigurnosti, normalnog i održivog razvoja. Građani neće moći uticati na svoju i budućnost svoje djece. Umjesto njih, sve će naći u rukama povezanih i korumpiranih političkih i poslovnih krugova, najgramzivijeg i najbeskrupuloznijeg kapitala, potpuno nekontroliranih i matastaziranih tajnih službi, te prvenstveno, u vlasti jednog jedinog čovjeka – od samog vrha države do posljednje mjesne zajednice.

Navedeno se može desiti, ali i ne mora. Šta će biti zavisi od vas 2. aprila. Na glasačkom listiću ima dosta imena. Posebno obratite pažnju na ono pod rednim brojem jedan – taj čovjek zna kako treba zaštiti građane.