Vreme
17.3.2017.

Rečnik demagogije


Autor
piše:
Dragoljub
Žarković

Tačnije bi bilo da je ovaj prilog nadnaslovljen kao „Umesto komentara dana." Radi se, naime, o tome da hoću da podsetim na nešto što je „Vreme" objavilo pre pet godina. Reč je o „Popul(ar)ističkom rečniku demagogije", svojevrsnom vodiču za snalaženje u govorima političara pred izbore 2012. godine.

Za ovu priliku odabrao sam odrednicu broj 8. (od ukupno 17 odrednica rečnika) s naslovom „Svaka ptica svome jatu...

Odrednica glasi:

„Podela između ’nas’ i ’njih’ jedno je od ključnih mesta u političkoj borbi, a ujedno i bitna karakteristika populizma i demagogije. ’Mi’ se obično krije iza uopštenog, podrazumevanog identiteta, koji se gradi na osnovu postojećih podela u društvu (etničkih, rasnih, klasnih, ideoloških, ali i rodnih i profesionalnih). Govor demagoga je govor u ime grupe, njegovi stavovi su stavovi grupe, on staje u zaštitu njenih interesa, obznanjuje strahove grupe i obaveštava nas o njenim namerama. Utemeljena argumentacija, raspravljanje o iznetim stavovima ili njihovo opravdavanje često izostaju i svode se na puku pripadnost grupi. Polarizacijom društva pristup određenoj temi svodi se na dve suprotstavljene pozicije, a kao ispravan se nameće samo jedan stav – govornikov.

Cilj stvaranja i produbljivanja podela je pridobijanje podrške onih koji se osećaju kao deo grupe, ali i poruka ili upozorenje onima koji nisu njen deo. Stoga je to neretko i govor u kom se druga grupa označava kao neprijateljska. Neprijatelj je sve ono što mi nismo, a uz to nas sprečava da budemo ono što jesmo ili da postanemo ono što smo namerili da budemo. U najradikalnijoj formi, konstruisani Drugi služi kao žrtveno jagnje koje se može okriviti za sve nedaće i zlodela, a jezik prerasta u govor mržnje. Kada je za pripadnost grupi vezan značajni emotivni naboj i osećaj ugroženosti, govornik priziva organsko jedinstvo grupe želeći time da opravda poziv na akciju. Zato je ovakav govor nezaobilazan deo nacionalističkog, rasističkog i versko-fundamentalističkog govora."

Kompletan rečnik može se pronaći u „Vremenu" broj 1108, od 29. marta 2012. godine.

Toplo ga preporučujem vašoj pažnji u dane ovih izbora.