Pitam se koliko li je samo imena maloletnih sinova, ćerki ili unučića na onim kovertama. Nismo skapirali pravila, priznajemo, mada ne kapiram zašto maloletnik ne može da dobije mikrotalasnu

Ministar Vujović je pre nekoliko dana na Kopaoniku tokom "srpskog Davosa" poručio prisutnima, ali i građanima Srbije da – probuše novu rupu na kaišu!

Pretpostavljam da je želeo da kaže kako je pored uspeha Vlade na makroekonomskom planu potrebno da se strpimo i štedimo kako bi nam jednog dana bilo baš, baš bolje.

Pomalo je bizarno što se ta rupa na kaišu savetuje grupi od oko hiljadu najuticajnijih ljudi iz oblasti biznisa, ekonomije, politike i diplomatije. Realno bih takvu preporuku mogao da shvatim isključivo kao program dijetalne ishrane zbog povišenog holesterola, pritiska ili nivoa šećera u krvi.

Međutim, ukoliko gledamo tok predizborne kampanje, naročito na televiziji, možemo primetiti da su reči ministra shvaćene ozbiljno.

Vučić je do danas emitovao tri predizborna spota i sva tri se mogu uklopiti u "kopaoničke" smernice. Spotovi su, kako kaže premijer, bili skoro džabe, koštali su samo nekoliko stotina evra. Štedi se – pije se malo pivo u spotu, a kada majka peče lebac familiji, sirota deca ne mogu da iščekaju da bude pečen pa jedu sirovo testo.

Nema s leba – samo lebac i to nepečen!

Ni ostali kandidati se nisu rasipali parama. Spotovi su svedeni, napravljeni od snimaka sa okupljanja (poput Šešeljevog), ili u potpunoj praznini – kao Jankovićev. Ostali kandidati poput Obradovića, Radulovića ili Čanka svoje priloge kao da snimaju mobilnim telefonom, dakle potpuni minimalizam.

Jedina medijska svežina jesu nastupi Ljubiše Preletačevića Belog, jer na duhovit i kreativan način parodira srpski politički populizam. Za mene je trenutak apsurdnosti sistema nastao kada se pojavio zahtev RIK-a da izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli da svoju saglasnost građaninu Luki Maksimoviću. Dakle, u Srbiji bi Supermen morao da dâ punomoć Klarku Kentu – nema bato labavo, ili marš na Kripton!

Posebno je čudno i to je specifikum ovih izbora, što se konačna lista ne zna dve nedelje pred datum glasanja. Mediji su u suštini baratali sa novom floskulom "potencijalni kandidati", koji su posle verifikacije postajali – osobe sa "potvrđenom kandidaturom". Među njima je Vučić dobio titulu "prvopotvrđenog", a ovu krunu dodeljuje RIK. Bizarno je, takođe, što su pre Belog u medijima bili i kandidati koji su, u međuvremenu, odustali od trke. Oni su uredno držali nekakve govore, gospodin Rajčić je čak izreklamirao nekakvog dilera automobila iz Amerike, pa je odustala gospođa Sremac, što se slikala sa prepariranim medvedom i konačno je odustao i gospodin Janjić, koji je dobio nezaboravnu tv-pokrivalicu. On je u maniru običnog građanina prošetao ispred prostorija RIK-a i otišao put Beograđanke utopivši se u masu. Genijalno!

Ali zato je RTS zakazao spektakularno izvlačenje dobitnika u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi". Ogroman zvezdasti bazen sa četiri miliona koverata i garantovani milionski auditorijum. Međutim, RTS je uspeo da u subotu po podne napravi najdosadnije izvlačenje nagradne igre! Mučena voditeljka je morala da šlajfuje i zagovara glumce i sportiste koji su izvlačili dobitnike dok je njen kolega poštarisao i dostavljao koverte komisiji koja je verifikovala dobitnike. I opet ko na izborima – snime vašu kovertu, onda ste potencijalni dobitnik, pa vas komisija prebrojava (proverava datume, cifre, broji račune), pa vas proglase, ali avaj – opet niste 100 posto sigurni, jer ako ste maloletni – onda ćorak!

Pitam se koliko li je samo imena maloletnih sinova, ćerki, ili unučića na onim kovertama. Nismo skapirali pravila, priznajemo, mada ne kapiram zašto maloletnik ne može da dobije mikrotalasnu. Možda se onaj advokat iz Treće Srbije što se žalio na kandidaturu Belog oglasi i ovim povodom.

Nakon izvlačenja tokom kojeg je bilo 30 neispravnih koverata, prenos se nastavio na sajtu RTS-a, čime je prvi put promovisana veb-televizija na nacionalnom nivou. Prvo kolo izvlačenja pregurasmo, koverte će verovatno nastaviti da stižu, a glavna nagrada – još je u izgradnji, famozni stan u "Beogradu na vodi". Tako su i nagrade u procesu verifikacije ko predsednički kandidati, jer su se u stanovima žalili na podzemne vode pa je ministarka slala inspekciju (kao nekakav RIK za gajbe), a glavna nagrada je još samo potencijalna, jer je u najboljem slučaju u sivoj fazi gradnje. Kad bolje razmislim, možda i ne bi bilo prigodno da se u doba krize sirotinje, gde se izvlače računi od hleba i mleka na 100 dinara, pravi glamurozan šou-program. U to ime, odo da bušim rupu na kaišu!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST