foto: irena herak

Intervju – Aleksandar Ružević, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija >

Najbolji na tri kontinenta

Nagrada Andrew David kup dodeljuje se više od 10 godina u čast jednog od vlasnika Coca-Cola franšize i suosnivača kompanije Coca-Cola HBC, a Coca-Cola HBC Srbija ju je nedavno osvojila drugi put zaredom – treći put ukupno

Sa Aleksandrom Ruževićem, generalnim direktorom Coca-Cola HBC Srbija, razgovaramo o Andrew David kup nagradi koju je kompanija nedavno osvojila, o planovima kompanije i okruženju u kome posluju.

"VREME": Šta je Andrew David kup nagrada?

ALEKSANDAR RUŽEVIĆ: Andrew David kup je najprestižnija nagrada koja se dodeljuje u Coca-Cola HBC grupi i dobija je lokalna operacija koja postigne najbolje rezultate na godišnjem nivou. Mi smo uspeli da dobijemo ovu nagradu čak tri puta, i to dva puta zaredom, što je izuzetan rezultat jer je konkurencija ogromna! Kompanije iz 28 zemalja se nadmeću za ovo priznanje, a kada znate da se među njima nalaze kolege iz mnogo razvijenijih delova sveta, onda priznanje dodatno dobija na značaju.

A šta je Coca-Cola HBC Srbija postigla da bi dobila ovo priznanje?

Da biste dobili nagradu, pa čak i ušli u uži izbor, morate da budete najbolji u veoma jasnim i strogim kriterijumima, koji se kreću od realizovanih ciljeva postavljenih u biznis planu, preko stepena zadovoljstva zaposlenih i doprinosa zajednici u kojoj se posluje. Ispunili smo sve ciljeve iz biznis plana uprkos teškoćama koje prate naše tržište. U Srbiji smo ostvarili rekordno tržišno učešće od čak 30,6 odsto, ostali smo među prve tri zemlje po indeksu privrženosti zaposlenih, smanjili broj povreda na radu, zadržali najviši kvalitet proizvoda i osvojili brojna priznanja za podršku lokalnoj zajednici. Da ponos bude još veći, naša operacija prepoznata je i u domenu građenja odnosa sa kupcima, za šta smo dobili Customer Preference Award – nagradu za najbolji odnos sa kupcima. Coca-Cola HBC Srbija je godinama od strane mladih i studenata pozicionirana kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Praktično, kada mladi ljudi traže prvi posao, kao omiljenu "destinaciju" gde bi se usavršavali i radili biraju našu kompaniju.

Šta je bilo ključno za dobijanje ove nagrade?

Svi ovi rezultati koje sam nabrojao ne bi bili mogući bez sjajnog tima Coca-Cola HBC Srbija. Nas 1000 svakodnevno ulaže veliku energiju i entuzijazam u sve što radimo, uvek tragajući za inovacijama. Upravo ta ambicija nas izdvaja i čini da budemo najbolji na tri kontinenta gde Coca-Cola HBC grupacija posluje.

Kakvi su dalji planovi kompanije?

Nastojaćemo da ostvarimo rekord i osvojimo Andrew David kup nagradu treći put zaredom. To je veoma ambiciozan cilj, ali ja čvrsto verujem da možemo to da postignemo. Siguran sam da će naše poslovanje nastaviti da raste i da ćemo zahvaljujući velikim prošlogodišnjim ulaganjima u izgradnju Centra za sokove i u proširenje kapaciteta imati još bolje rezultate. Veliku pažnju posvetićemo unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice, sa posebnim akcentom na programe podrške mladima. Planiramo pokretanje nacionalnog projekta kojim želimo da podržimo mlade u potrazi za poslom, osnažimo ih kroz edukacije i praktične veštine.

Kako ocenjujete uslove za poslovanje u Srbiji?

Makroekonomska situacija daje razloga za optimizam, dok je rešenost Vlade da krene u odlučnu borbu sa sivom ekonomijom vrlo ohrabrujuća. Za nas je predvidivost poslovanja od presudnog značaja, jer upravo je sigurnost preduslov za ulaganja i ozbiljnije poslovne korake. Vidljivi su rezultati u oblasti ukidanja parafiskalnih nameta, ali prostora za napredak svakako ima.

Mi, sa svojim internacionalnim iskustvom, tu smo da doprinesemo rešavanju brojnih izazova i potpuno smo posvećeni unapređenju privrednog ambijenta jer od toga koristi imaju svi – i država i privreda i građani.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST