Autor

12.3.2017. >

Makedonski scenario

Aleksandar Vučić plaši građane Srbije „makedonskim scenariom". Na koji li, od dva, makedonska scenarija misli?

Svako malo Premijer, koji bi sada malo da bude Predsednik, i raznorazni Vulini i Stefanovići zastrašuju građane Srbije „makedonskim scenariom" koji bi tobože krvožedni Saša Janković ili Vuk Jeremić u ime svojih nalogodavaca hteli da primene u Srbiji.

Pa hajde da vidimo šta je to zapravo „makedonski scenario" kojim Esenesovci besno mašu.

Taj „makedonski scenario", na koji oni misle, samo što besomučno lažu kada o njemu govore, odvijao se otprilike ovako: građani Makedonije, i Makedonci i Albanci, predvođeni opozicijom, izašli su na ulice da protestuju protiv režima premijera Nikole Gruevskog i njegove VMRO-DPMNE zbog svekolike uzurpacije vlasti, partijske kontrole policije i pravosudnih organa, prisluškivanja na desetine hiljada građana, pritisaka na malobrojne kritičke medije i kontrole većine medija koji vode hajku protiv neistomišljenika, manipulacije izbornim spiskovima, sveopšte korupcije i otimačine, megalomanskog projekta Skoplja na vodi, to jest Vardaru... Demonstranti su bili uporni, protesti nisu jenjavali, pa je Gruevski pod pritiskom Zapada bio primoran da raspiše prevremene parlamentarne izbore. Rezultat tih izbora: iako uprkos svemu tek za dlaku najjača, VMRO-DPMNE nije uspela da pronađe neophodne koalicione partnere, pa je to učinio lider socijaldemokrata Zoran Zaev – sa predstavnicima albanskih partija ima većinu u parlamentu za formiranje vlade.

Osim što je spektakularno glupo, ovo plašenja naroda u Srbiji narodnom pobunom protiv autokratske i partokratske vlasti u Makedoniji pokazuje podstvestan strah onih, koji su svesni da i sami uzurpiraju vlast na svaki mogući način i da to tako u nedogled prosto neće moći. Jer, zašto bi se građani Srbije plašili scenarija u kojem građani protestuju na ulicama protiv bahatosti vlasti, a za prava koja im pripadaju. To je scenario koga se plaši vlast.

E sada, scenario od koga se zaista treba pribojavati je drugi nastavak makedonskog blokbastera. Jer, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da da mandat Zaevu za formiranje vlade, optužujući ga da dogovorom sa albanskim partijama ugrožava integritet, stabilnost i mir Makedonije, jer bi albanski trebalo da, uz makedonski, postane zvaničan jezik u republici.

Znači: iako kao rezultat izbora postoji većina za formiranje vlade, Ivanov zloupotrebljava svoja ustavna ovlašćenja i to ne dozvoljava. Objašnjenje makedonske opzicije: toliko su se nakrali i toliko su krivičnih dela počinili, da ne smeju da predaju vlast, jer znaju da će da završe po zatvorima kada se pravosudni sistem oslobodi partijske kontrole. Zato sada VMRO-DPMNE izvodi na ulicu nacionalistički nahuškane ljude spremne da silom brane vlast Nikole Gruevskog. Pitanje je kako će da reaguju vojska i policija.

Na nekom od nedavnih predizbornih skupova A. Vučić je rekao da ti što se kandiduju protiv njega (osim valjda Šešelja) hoće da ugroze „stabilnost i mir u Srbiji", da hoće da „pucaju i vešaju po banderama".

Kada nas plaši „makedonskim scenarijem", da li Premijer u suštini preti da će primeniti silu, ne bi li sprečio „sile mraka i zla" da dođu na vlast, da će izazvati haos u Srbiji ako ne postane Predsednik?

Kada ovaj naš Premijer koji bi sada malo da bude Predsednik viče „makedonski scenario", onda je to u stvari scenario prema kome „vlast ne da vlast". I toga se zaista valja plašiti, jer se čini da su spremni na sve.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST