Kampanja za predsedničke izbore tek što je počela, a mi smo već stigli do sadržaja gaća kandidata

Onaj davni i legendarni predizborni slogan Demokratske stranke glasio je „Pošteno." Čekam nekog pametnog predsedničkog knandidata da, među svoje slogane, uvrsti i jedan po uzoru na ovaj. Samo, treba da glasi „Jadno." Kraj ove nedelje u političkom životu Srbije obeležili su penisi predsedničkih kandidata.

Budimo iskreni, počelo je sa testisima pre par godina. Tada je „Informer" objavio naslovnu stranu sa slikom premijera Aleksandra Vučića i naslovom: „Ima muda, Srbi mu to neće oprostiti". Ove nedelje, voditelj Ivan Ivanović „ispalio" je neku pošalicu o mikro penisu Aleksandra Vučića. Kvaka je, dragi moji čitaoci, što ja pojma ne bih imala o toj Ivanovićevoj dosetki da me sledećeg jutra sa svakog bogovetnog kioska nisu zaskočile naslovne strane „Informera" na kojima je VELIKIM SLOVIMA pisalo to „mikro penis".

Ne lezi vraže, takođe ove nedelje, tabloid „Alo" sa naslovne strane, najvećim zamislivim fontom prenosi nam informaciju od životne važnosti: Nenad Čanak, koji je najavio predsedničku kandidatutu, ponekad ima erekciju u gej-klubovima.

Nemam nameru da dižem moralnu temperaturu, niti zazirem od vulgarnog humora, naprotiv. Zabrinutim roditeljima čija deca na kioscima gledaju ove naslovne strane mogu da poručim samo: preokrenite ovo u svoju korist. Iskoristite priliku da objasnite deci šta je penis, ili ko su i šta su gej osobe. Eto šanse da bezbolno obavite ovakve razgovore. E, sad, kako ćete da im objasnite da su te reči stigle na naslovne strane da bi se obesmislio izborni proces – nisam pametna.

Suština je upravo to: dovesti predsedničku kampanju do besmisla. Zaista ne razumem da li je hiperprodukcija govora o penisima predsedničkih kandidata način da budu degradirani ili da se ukaže na nekakvu njihovu supremaciju u odnosu na ostale. Znam samo da je ovo još jedna potvrda onoga na šta davno sumnjamo: predsednička kampanja biće kratka, ali degutantna. „Prljava kampanja" je davno prevaziđen opis za ono što se ovde trenutno dešava.

Ima tu još nekoliko stvari nad kojima bi bilo dobro da se zapitamo. Prvo, ovim mlataranjem penisima šalje nam se poruka da su izbori, a i politika nekakva „muška igra": nemaš pišu – nemaš šta da tražiš u politici. Drugo, ako predsednička kampanja nema čime drugo da počne nego merenjem penisa, mi smo, drugarice i drugovi, zarobljeni u beskonačnoj spirali političkog besmisla. Zato, jedinstvena poruka za sve predsedničke kandidate treba da glasi: da nas se manete sa svojim penisima, patkama, pevcima, labudovima i ostalim spolovilima. Ne vređa građane ono što pričate o svojim i tuđim polnim organima, vređa ih sve ono o čemu ćutite. Vređa ih što pričate o penisima da ne biste pričali o onome što je važno. Vređa ih što im mlatarate pred nosom svojim „budalama" (op.cit. Peđa D Boj) i što su vam izborni spotovi, poput najnovijeg Vučićevog sa hlebom, ništa drug do pokazivanje srednjeg prsta građanima. Vratite to čime mašete u gaće i pokažite nam šta vam je u glavi. Izbori nisu pišanje u dalj, već vrlo ozbiljan proces, najvažniji u svakom demokratskom uređenju. Nekada smo govorili kako je taj proces ovde postao cirus. E, pa više nije ni cirkus, sad najviše liči na tužni pornić u kućnoj izradi. Jadno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST