Upotreba poreske policije u predizborne svrhe

 

Tim predsedničkog kandidata Vuka Jeremića tvdi da Aleksandar Vučić, kao premijer, zloupotrebljava državne resurse u svojoj kampanji

Portparol tima predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, Nikola Jovanović izjavio je 10. marta da se Jeremićeva izborna kampanja finasira iz domaćih izvora u kojima nema tajkuna i da nema veze sa Centrom za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), koji je predmet istrage poreske policije.

- Mi smo za izbornu kampanju prema zakonu otvorili poseban račun i finansiramo se iskljčivo iz domaćih izvora, među kojim nema tajkuna. Ali cela priča o finansiranju kampanje, o finasiranju CIRSD-a služi da prikrije postavljanje ključnog pitanja - zloupotreba medijskih, finansijskih resursa od strane režima u njihove stranačke svrhe i izborne kampanje - rekao je Jovanović.

On je dodao da "Aleksandar Vučić, kao premijer, zloupotrebljava državne resurse u svojoj kampanji", navodeći da koristi državne organe za progon političkih neistomišljenika i predsedničkog kandidata Vuka Jeremića".

Jovanović je kazao da se "brutalna zloupotreba državnih organa protiv političkih neistomišljenika" ogleda u tome što je poreska policija cele prošle godine ispitivala prvo finansije Vuka Jeremića, pa onda CIRSD-a.

- Vuk Jeremić se vratio u Beograd. Tu je registrovao sebe kao konsultanta i tu smo zajednički sa grupom eminentnih bivših i aktuelnih ministara, premijera iz celog sveta, osnovali CIRSD. Kao konsultant i kao centar registrovali smo se u Beogradu... Sav porez smo plaćali i plaćamo Srbiji - rekao je Jovanović.

Portparol Jeremićevog tima pokazao je dokument Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koji kako je rekao, potvrđuje da tužilaštvo posle godinu dana istrage Jeremićevih finansija "nije našlo nikakav osnov za bilo kakvo vođenje postupka".

Jovanović je kazao da priča tu nije mogla da bude završena, zato što je politički pritisak morao da se nastavi.

- Narodni poslanik Marijan Rističević je najavio novu seriju zloupotrebe poreske policije i u Narodnoj skupštinu u decembru prošle godine najavio slanje poreske policije - ovaj put u CIRSD - rekao je Jovanović i dodao da je dve nedelje posle te najave bez pisanog naloga došla u CIRSD gde im je sva dokumentacija stavljena na raspolaganje, kao i svi ugovori i potvrde o plaćenom porezu.

Posle toga, kako je naveo, došlo je do curenja podataka iz Poreske uprave što se videlo iz objave poslanika Rističevića na svom Tviter nalogu, u kojoj je izneo podatke o finansiranju CIRSD-a.

Advokat Vladimir Todorić rekao je da je advokatski Tim CIRSD-a 6. marta podeno krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN lica iz poreske uprave, odnosno poreske policije zbog odavanja službene tajne za koje je zaprećena kazna od jedan do osam godina zatvora.

On je rekao da su na sastanku sa glavnom inspektorom poreske policije Srbije Nadom Novosel ukazali na curenje podataka iz poreske uprave, na šta im je odgovoreno da su potpuno sigurni da podaci nisu procureli iz njihovih redova i da nemaju nameru da pokreću postupke unutrašnje kontrole.

Advokat Vladimir Gajić, koji je i jedan od stalnih članova Republičke izborne komisije, najavio je da će narednih nekoliko dana izaći s pravnim predlozima povodom toga što je većinu članova RIK-a čine ljudi iz koalicije oko SNS-a, što je suprotno članu 29 Zakon o izboru narodnih poslanika prema kojem nijedna politička stranka ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu RIK-a.

( Zloupotreba državnih organa od strane SNS-a protiv Vuka Jeremića,.mc.rs, 10/3/2017)


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST