Izborna nadmetanja uvek su pomalo ili poviše i nadmetanja u laganju i izmišljanju. Protivniku se pripisuju zle namere (uglavnom, da su željni vlasti; kao da postoje drugi motivi za učešće u izborima).

Postoje, međutim, i opasna preterivanja. Tako je, na primer, Aleksandar Vučić na mitingu u Požarevcu optužio opozicione predsedničke kandidate da hoće da izazovu "makedonski scenario" i nestabilnost u Srbiji, navodeći da koriste "takav rečnik uvreda kakav nikada nije postojao na političkoj sceni Srbije".

Ministar unutrašnjih poslova i funkcioner SNS Nebojša Stefanović, plagirajući tu izjavu, dosolio je u svom stilu. Optužio je opozicione predsedničke kandidate Vuka Jeremića, Sašu Jankovića, Sašu Radulovića i Boška Obradovića da "po svaku cenu hoće vlast i fotelje" kao i da pozivaju građane "na revoluciju".

"Neprestano pozivaju na ukrajinski scenario, nije im važno da li će Srbija ostati stabilna. Po svaku cenu hoće vlast i fotelje, neki od njih kažu da će se u Srbiji pucati kao što se puca u Makedoniji. Poručujem im da se neće paliti naši gradovi, naše je da im kažemo ne razmišljajte o nasilju i sukobima", kazao je Stefanović.

Stefanović je još izjavio da je šokiran reakcijom tužilaštva koje, kako kaže, danima ćuti na otvorene pozive pojedinih političara na sprovođenje "makedonskog scenarija" u Srbiji.

"Kako je moguće da pojedini političari danima pozivaju na nasilje, na obojene revolucije i ubistva građana, a da tužilaštvo ne reaguje", rekao je Stefanović.

Reagujući na ovu ministrovu izjavu predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca Radovan Lazić rekao je da se to može tumačiti kao otvoren pritisak na ovu nezavisnu instituciju.

"Ovako kako je ministar dao izjavu zaista se može tumačiti kao pritisak na tužilaštvo. Tužilaštvo može po službenoj dužnosti da pokreće istrage, a u ovom slučaju nisam upoznat da li jeste ili nije, niti da li ima razloga za to. Međutim, ovakav rečnik ministra se može tumačiti u najmanju ruku kao omalovažavanje", kazao je Lazić.

Stefanović ima pravi pandurski recept: privedeš sve protivkandidate i saslušavaš ih dok prođu izbori.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST