Autor

tv manijak >

Predizborna influenca

Da ne budemo preoštri prema doktorki Macuri, jer ako pogledamo objektivno, ona nije uradila ništa što već svakodnevno ne čine svi drugi državni zvaničnici, počev od premijera Vučića. Žena se samo ponašala kao drugi, pa nije valjda da ga ona baš najviše voli – podugačka je tu top-lista

Gafovi na televiziji su deo njene istorije. Uvek ćete pamtiti voditelje Vesti koji se bore sa muvom u kadru ili na licu. Omaške i lapsusi se takođe pamte i postaju večiti izvor zabave na Jutjubu. Posebno je kod nas veselo kada se u "ozbiljnim" emisijama čuje psovka. Tako se proslavio Žika Seljak, kad sočno opsuje misleći da mu je mikrofon isključen ili da je van kadra. Voditelj Vesti, na televiziji koja više ne postoji umesto "Bela kuća", izgovorio je "Bela kurac". Ovakvoj omašci bi se Frojd baš obradovao, jer je osim seksualnosti (manje ili više potisnute) izbila i naša dugoročna politička orijentacija ili dilema – Rusija ili Amerika.

Bilo je gafova i protekle nedelje.

Prvi je nastao u vestima Televizije N1 kada je voditeljka najavila vremensku prognozu. Pošto je u pitanju regionalni tv-kanal, tog jutra je prognoza snimljena u Sarajevu. Zgodna i picnuta voditeljka (što je već pravilo tv-žanra) u elegantnoj haljini, izdeklamovala je prognozu pred virtuelnom meteo kartom. Milion puta viđeno, a onda je nastao prelomni trenutak – kada smo videli tu ljepotcu kako je nervozno opsovala nezadovoljna izvedbom. Dakle, neko nije pregledao snimak, ni u Sarajevu ni u Beogradu i eto nama prodora realnosti u našminkani i montirani matriks televizije. Onda je, u stvari, došao najsmešniji deo, jer se kamera u Beogradu uključila i preko celog ekrana smo videli izbečeni izraz voditeljke vesti. Žena se baš iznenadila, i jednostavno prešla preko psovanja, držeći se starog televizijskog pravila da se greška može desiti, ali se izvinjavanje preskače. Veselje je u tome što je zblanuti izraz lica u stvari izraz nas, gledalaca, pa je time identifikacija još jača. Ima tog blamiranja i zblanutih faca koliko god hoćeš, a psovka je tu najmanji problem.

Ovakvi gafovi osim osmeha, zaista nemaju dublji smisao. Oni tv-programu daju toliko potrebnu vezu sa svakodnevnim životom, odbijaju da se potpuno povinuju kontroli i manipulaciji. Potvrđuju da na televiziji takođe rade živi ljudi koji greše i samo najveći šmekeri i maheri u ovakvim situacijama ulaze u istoriju kratkim duhovitim komentarom posle kojeg se program nastavlja.

Drugi tv-gaf je sasvim drugačije prirode.

U vreme predizborne kampanje virus politike inficira sve aspekte društva, a naročito televiziju. Nada Macura je evidentan primer te influence. Večita portparolka Hitne pomoći imala je potrebu da u dva tv-uključenja (na RTS i Studio B) otvoreno pokaže svoje političko opredeljenje. Govoreći o saobraćajnim udesima prethodne noći Nada je lupala o Ulici gospodara Aleksandra Vučića, ili o Bulevaru kralja Aleksandra Vučića. Nemam blage veze kako je nastao ovaj poremećaj, jer očigledno nije reč o lapsusu. Macura rano ustaje godinama, bilo je manje-više regularno jutro i jedino objašnjenje za ovo lupanje može biti potreba da Nada pokaže koliko voli svog omiljenog kandidata. Nemam ništa protiv kada poznate ličnosti (bilo koje vrste i provinijencije) podrže nekog od političara ili kandidata za predsednika, samo izvolite. Ovde su se za razliku od psovanja u prognozi na N1 pobrkali lončići, jer je u pitanju važan aspekt informisanja građana. Da sve bude još gluplje, foru je "prodala" dva puta, na javnom servisu i na gradskom info kanalu Studiju B.

Ako se Nada umorila, valjda ima neko da je zameni, ali kod predizborne influence neće pomoći ni slojevito oblačenje, ni redovna terapija ni unošenje tečnosti.

Međutim, da ne budemo preoštri prema doktorki Macuri, jer ako pogledamo objektivno, ona nije uradila ništa što već svakodnevno ne čine svi drugi državni zvaničnici, počev od premijera Vučića. Svi ministri, svi direktori, ekonomisti, analitičari, privrednici – na gotovo svim tv-kanalima (osim RTS-a koji se zaista jedini trudi da održi bar iluziju neutralnosti), koriste svoje nastupe na televiziji da pomenu i pohvale Vučića, ili ocrne druge kandidate. Žena se samo ponašala kao drugi, pa nije valjda da ga ona baš najviše voli – podugačka je tu top-lista.

U međuvremenu, mi samo možemo da zblanuto gledamo u ekran i pitamo se koliko traje ova predizborna influenca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST