Komunikacije >

Pedeset godina sa Plazmom

"Naše kampanje predstavljaju vrednost i jačinu našeg brenda, a jaki smo jer se ne plašimo da idemo uvek korak napred i da probamo nove stvari. Na kraju krajeva – to znači odrastanje", kaže za "Vreme" Aleksandra Savić, senior brend menadžerka u kompaniji Bambi

Plazma keks je hrana za svaku priliku i za svako godište, mini plazma je užina i zanimacija, čoko plazma je slatko zadovoljstvo. Slana plazma je novi ukus kompanije Bambi, plasiran uoči jubileja – 50 godina postojanja Plazme. Pored tolikih brendova iz iste kategorije, Plazma je ostala jedan od najvoljenijih i najprepoznatljivijih brendova.

Aleksandra Savić

"Veoma smo ponosni što smo već punih 50 godina omiljeni član svake porodice", kaže za "Vreme" Aleksandra Savić, senior brend menadžerka u kompaniji Bambi. "Plazma vlada našim srcima i upravo ta neraskidiva i posebna povezanost sa potrošačima, uz njen neprikosnoveni kvalitet, čini tajnu uspeha. Na Plazmi su odrastale i odrastaju brojne generacije, jer je ona uvek sa nama kada zatreba i nikada ne zaboravlja naše dragocene trenutke. Uspeli smo da već pet decenija činimo značajni deo porodične i nacionalne tradicije upravo zahvaljujući beskompromisnom kvalitetu, vrhunskim sastojcima, jedinstvenom ukusu i mirisu i prepoznatljivom obliku koji je čine nezamenljivom poslasticom. Kako je vreme prolazilo, tako je i Plazma rasla i razvijala se, ali nikada nismo zaboravili glavni sastojak, a to je ljubav koju dobijamo od naših potrošača i poverenje koje nikada nismo smeli da izneverimo."

Mnogi će reći da Plazmi ne treba reklama, da je već deo kulturološkog koda, čak i tzv. lovemark. Plazmine kampanje uvek su bile zapažene – "Ne pušta te da odrasteš", zatim spotovi Crvenkapa i Kauboj. Jubilej brenda prati odlična kampanja i pesma koju mnogi već pevuše. "Naše kampanje predstavljaju vrednost i jačinu našeg brenda, a jaki smo jer se ne plašimo da idemo uvek korak napred i da probamo nove stvari. Na kraju krajeva – to znači odrastanje. Veoma smo ponosni na činjenicu da smo povodom kampanje ‘Plazma 50 godina’ imali priliku da sarađujemo sa legendarnom umetnicom Biserom Veletanlić, koja je za ovu priliku i otpevala pesmu koja upotpunjuje našu kampanju. Pesma je već zaživela, i drago nam je da će nastaviti svoj život na brojnim proslavama, rođendanima...", kaže Aleksandra Savić.

PLAZMA SLANA: U godini jubileja Plazma je izašla sa inovacijom, tako da je predstavljena nova Plazma Slana, koja osim imena, sličnog pakovanja, ali druge boje, nema mnogo sličnosti sa "tradicionalnom" Plazmom. Mnogi marketinški stručnjaci su ovakvu odluku ocenili kao odličnu, a o slanoj Plazmi se toliko pričalo i raspravljalo i pre nego što ju je većina probala. Prema rečima Aleksandre Savić iz kompanije Bambi, reč je o avanturi stvaranja jednog sasvim novog Plazma iskustva koje će zadržati prepoznatljiv kvalitet svima omiljene Plazme i istovremeno postaviti standard u potpuno novoj kategoriji slanog keksa.

"Ovu kampanju smo svakako dobro osmislili i zbog jubilarne godine, ali i zbog nove kategorije u kojoj se predstavljamo. Plazma Slana je način da obogatimo i proširimo Plazma iskustvo i našim potrošačima ponudimo još veći izbor. Otvorili smo vrata brojnim novim kombinacijama i načinima kako se može uživati u Plazmi! Plazma Slana je zamena za obrok, užina, zakuska, posluženje, pomoćnik i verni saputnik! Jer kao što se i zna sve ove godine: Plazma je sve što ti treba", objašnjava Aleksandra Savić. Prema njenim rečima, potrošači su spremno prihvatili novi slani proizvod. "Naši potrošači su ti koji nama dižu lestvice i teraju nas da budemo sve bolji i bolji i upravo zahvaljujući njima mi i dalje gradimo naš brend i razvijamo nove proizvode. To je razlog što smo uvek sigurni u odluke jer ih donose naši potrošači, a mi ih samo slušamo."

KAMPANJA IZNENAĐENJA: Jana Savić Rastovac, kreativna direktorka agencije McCann Beograd, prenosi iskustva kreativnog tima agencije koja se suočila sa izazovom promovisanja najpoznatijeg brenda u zemlji, ali sa drugačijim, slanim ukusom. "Ne događa se često da dobijemo priliku da radimo na ovako inspirativnom, ali i veoma zahtevnom zadatku. Ne događa se često ni da nas brif ovako pozitivno iznenadi", priča kreativna direktorka. "Kao i uvek, u osmišljavanju ideja imamo punu slobodu, ali se vodimo dobro postavljenom strategijom, koja ‘kreativi’ postavlja put, smislene odrednice i važne koordinate. U ovako postavljenim okvirima, možda i suprotno uvreženom mišljenju, rađaju se najbolje ideje."

Jana Savić Rastovac

Kampanja o slanoj Plazmi bazira se na jednoj bajkovitoj priči i na devojačkim suzama, na emocijama koje se često povezuju sa hranom. "Pokušali smo da damo odgovor na pitanje: Otkud sada slana Plazma? Ko se toga setio? Možda stručnjaci, možda gastronomi, a možda i jedna mlada žena dok je gledala ljubavni film. Da li je uopšte važno?" Pored spota o slanoj Plazmi, u javnosti je već postala popularna pesma Bisere Veletanlić koja prati spot povodom jubileja 50 godina Plazme. "Velika nam je čast da smo imali priliku da u radu na kampanji za 50. rođendan Plazme sarađujemo sa legendarnom Biserom Veletanlić. Niko ne može da planira hit, a ovaj put to i nije bio cilj. Naš cilj je bio da prenesemo pravi osećaj i iskrenu poruku", kaže Jana Savić Rastovac.

ISTORIJA PAKOVANJA: Ako pogledamo istoriju Plazme za ovih pet decenija, možemo da uočimo da su promene na pakovanjima više bile kozmetičke nego suštinske. Prva promena se desila pre desetak godina, pakovanje se promenilo. Pojavila se mini plazma, pa mini mini plazma.

"Sve ove godine Plazma je uvek pratila ne samo želje, već i navike svojih lojalnih potrošača. Pozitivne emocije koje su nam potrošači sve ove godine pružali, bile su polazna osnova za sve buduće promene i inovacije na Plazma brendu. Sve te promene su bile nenametljive i suptilne, ali su Plazmu vodile napred. I očigledno, nismo pogrešili jer smo i dalje jedan od najomiljenijih i najvoljeniji brend kod nas, a i u regionu. Svaka naša inovacija koju lansiramo je prvo dosta dugo pripremana i rezultat je dugih istraživanja i osluškivanja želja naših potrošača. Kako su se menjali stil života i navike potrošača, tako smo i mi išli u korak sa vremenom i nudili nove formate. Savršen primer za to je lansiranje Plazme Mini Mini prošle godine veoma inovativnim načinom komunikacije, koja je Plazma brendu otvorila vrata ka mlađoj ciljnoj grupi i ulazak u potpuno novu kategoriju", kaže Aleksandra Savić iz kompanije Bambi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Plazma nagrade

Brend Plazma jedan je od najnagrađivanijih domaćih brendova i dobitnik prestižnih nagrada: Eureka zlatna nagrada, Mond selection u više kategorija, Gold Trade Mark, Najbolji domaći brend više puta, i Najbolji robni brend u protekloj deceniji. Kad se to ima u vidu, nema bojazni za budućnost brenda. "Ponosni smo na svaku nagradu koju smo za sve ove godine dobili. Zahvalni smo što i drugi prepoznaju naš trud i rad i želju da naša Plazma, kao najpoznatiji brend kompanije Bambi, bude sve bolja i odanija na prvom mestu našim potrošačima. Posebno smo ponosni što je brend Plazma važan nosilac imidža kompanije Bambi i jedan od omiljenih regionalnih brendova, i svakom nagradom potvrđujemo svoj neprikosnoveni kvalitet i lidersku poziciju. Nastojaćemo i dalje da opravdamo poverenje koje nam je ukazano negujući tradiciju omiljenog domaćeg brenda", poručuje Aleksandra Savić, menadžerka u kompaniji Bambi.