Vreme
VREME 1365, 2. mart 2017. / VREME

Indija ušla u istoriju:
Svetski rekord po broju lansiranih satelita

Indijska agencija za svemirska istraživanja (ISRO) postigla je 15. februara ove godine istorijski uspeh sa uspešnim lansiranjem rekordna 104 satelita u jednoj misiji

U svom 39. letu polarno satelitsko lansirno vozilo (PSLV-C37) uspešno je lansirano 15. februara 2017. iz Svemirskog centra (SHAR) Satiš Davan u Šriharikotu, u državi Andra Pradeš, noseći 714 kg težak indijski satelit za zemaljsko posmatranje "Cartosat-2" i 103 prateća satelita. Od 103 prateća satelita koje je raketa PSLV-C37 ponela, dva su satelita indijske svemirske agencije ISRO: INS-1 (težine 8,4 kg) i INS-2 (težine 9,7 kg), koji predstavljaju indijsku savremenu tehnologiju. Preostali 101 satelit pripada međunarodnim klijentima, iz SAD (96), Holandije (1), Švajcarske (1), Izraela (1), Kazahstana (1) i UAE (1). Ukupna težina 104 satelita koje je ponelo polarno satelitsko lansirno vozilo PSLV-C37 iznosila je 1378 kg. Ovo je ujedno 38. uzastopna uspešna misija za lansirnu platformu PSLV.

Ova misija sadržala je mnoštvo tehničkih izazova poput prenošenja velikog broja satelita u jednoj misiji, i sve to u vremenskom roku koji su klijenti zahtevali. Osim toga, osiguravanje adekvatnog rastojanja prilikom razdvajanja 104 satelita i puštanja u orbitu, kao i njihovo dalje kretanje u orbiti bio je vrlo složen izazov.

Indijska agencija za svemirska istraživanja (ISRO) osnovana je 1969. sa ciljem pružanja usluga u vezi sa svemirskom tehnologijom i postizanjem nezavisnosti zemlje u ovoj oblasti. Tokom godina agencija ISRO potvrdila je svoju ulogu kroz pružanje usluga različitih svemirskih tehnologija običnom čoveku, kao i čitavoj indijskoj naciji. Agencija ISRO je vremenom izrasla u jednu od šest najvećih svemirskih agencija na svetu. Ona je zadužena za upravljanje velikom količinom komunikacionih satelita (INSAT) i satelita za daljinsko nadgledanje (IRS), koji zadovoljavaju potrebe za komunikacijom i opservacijom predela širom planete. ISRO razvija i nudi specifične satelitske proizvode i opremu koji se, između ostalog, odnose na: emitovanje sadržaja, komunikacije, vremensku prognozu, upravljanje prirodnim nepogodama, geografske informacione sisteme, kartografiju, navigaciju, telemedicinu, kao i usluge obrazovanja na daljinu. Razvoj i primena polarnog satelitskog lansirnog vozila (PSLV) i geosinhronizovanog satelitskog lansirnog vozila (GSLV) predstavljaju značajna dostignuća u izgradnji neophodne infrastrukture svemirskih tehnologija u Indiji.