Autor

28.2.2017. >

Oduzimanje i otimanje

Može biti da premijer ne zna elementarni procentni račun, što bi bilo strašno – kako li onda računa kada pregovara sa stranim investitorima, pozajmljuje pare za državu uz kamatu, ili planira budućnost zemlje

Prosta matematika će mnogo koštati ove koji su na vlasti, verovatno ne na ovim izborima, ali sigurno na nekim od onih koji će doći. I to ne matematika koja se tiče sabiranja i oduzimanja poslanika, izlaznosti birača, procenta onih koji za njih glasaju; to im, za sada, baš dobro ide.

No, pre nekoliko dana premijer vlade Srbije je u Nišu, pričajući kako nam je sve bolje i kako ove godine mnoge čeka veliko povećanje plata, izjavio da su neki to povećanje već dobili. Kao primer je naveo prosvetne radnike koji, po Vučiću, sada imaju za 0,5 odsto veća primanja nego pre smanjenja od 10 odsto 2014. godine, pošto su dobili povećanje od 10,5 odsto.

U petom-šestom razredu osnovne škole, kada se uči procentni račun, jedan od jednostavnijih zadataka na času matematike mogao bi da glasi: ako se nekome od 100 dinara oduzme 10 odsto, pa mu se vrati 10,5 odsto, koliko će onda dinara imati? Rezultat je 100-10+9,45=99,45. Ko bi napisao 105, dobio bi kečinu kao vrata.

Ovako na papiru, ovih 5,55 dinara razlike u tačnom i pogrešnom rezultatu ne izgleda mnogo. U realnom životu je malo drugačije. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je saopštila da je pre smanjenja prosečna neto plata prosvetnih radnika bila 43.223 dinara, dok je u januaru bila 40.124 dinara. "Koliko su manje u realnom iznosu, neprekidno smo iznosili na pregovorima sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija, ponavljali prilikom štrajkova upozorenja koje smo organizovali," naveo je USPRS. Kada pominju „realan iznos", prosvetari misle na skok cena svega živog od 2014, inflaciju, rast kursa, a i nije im potrebna matematika da bi videli da u džepu imaju manje para nego ranije.

Može biti da premijer ne zna elementarni procentni račun, što bi bilo strašno – kako li onda računa kada pregovara sa stranim investitorima, pozajmljuje pare za državu uz kamatu, ili planira budućnost zemlje? Možda ga zna, ali rutinski je izgovorio laž, što mu je manir od kada je zaseo na vlast. Ili, možda, misli da tih 3099 dinara nominalne razlike u platama prosvetara danas i pre smanjenja 2014. i nisu neke pare (za njega i njegovu okolinu verovatno i nisu).

Šta god da je razlog onoga što je izgovorio u Nišu, morao bi da zna da i neznanje, i laganje, i bahatost imaju svoju cenu, koja kad-tad dođe na naplatu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST