Autor

19.2.2017. >

SVAKA SLIČNOST JE SLUČAJNA

To jest, ima li pilota u avionu

Na portalu N1 pre nekoliko dana postavljen je sledeći tekst:

Američki psiholozi, psihijatri i socijalni radnici poslali su pismo urednicima Njujork tajmsa u kojem tvrde da Donald Tramp nije sposoban da obavlja funkciju predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo se nadovezuje na tekst kolumniste Njujork tajmsa Čarlesa M. Brauna, koji je izrazio zabrinutost zbog Trampovog načina vladanja i stalne potrebe da "opoziciju stavi pod svoju čizmu", čime narušava osnovna načela demokratije.

Stručnjaci su u pismu izrazili zabrinutost za psihičko zdravlje predsednika, prenose mediji u SAD.

Naglasili su da Trampa "psihičko stanje sprečava da obavlja predsedničku dužnost" i da ima tendenciju "iskrivljavanja stvarnosti" kako bi se ona prilagodila njegovom "ličnom mitu veličine".

Stručnjaci ističu da Tramp često napada one koji se ne slažu s njim ili ga izazivaju, te kako će se te navike samo pogoršavati što duže bude bio na poziciji moći.

Američko udruženje psihijatara u svom etičkom kodeksu osuđuje psihijatre koji daju zvanične procene pacijenata koje nisu lično pregledali ili s njima razgovarali i ističe da psihijatri i psiholozi ne bi smeli da daju stručno mišljenje o ovom pitanju.

To je poznato i kao Goldvoterovo pravilo, ali su psiholozi i psihijatri naglasili da bi njihovo ćutanje u ovom slučaju koštalo previše. Oni smatraju da je previše toga u igri i da ne smeju više da ćute.

"Ćutanje je rezultiralo time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa svoje mišljenje nismo dali u ključno vreme. Bojimo se da je previše toga u igri da bismo i dalje ćutali", obrazložili su svoje istupanje u javnost.

U pismu se navodi da "govor i ponašanje gospodina Trampa pokazuju nesposobnost tolerisanja mišljenja koje je različito od njegovog, što dovodi do besnih reakcija. Njegove reči i njegovo ponašanje ukazuju na jaku nesposobnost saosećanja."

Eksperti smatraju da te karakteristike vode do napada na druge.

"Pojedinci s takvim osobinama iskrivljuju stvarnost kako bi ona odgovarala njihovom psihološkom stanju, napadaju činjenice kao i one osobe koje im iznose te činjenice, novinare, naučnike."

Pismo su zaključili rečima: "Kod moćnog vođe ovakvi napadi će verovatno biti sve češći jer će mu se činiti da se potvrđuje njegov mit o vlastitoj veličini. Verujemo da gospodina Trampa velika emocionalna nestabilnost koju je pokazao u svojim govorima i delima čini nesposobnim da obavlja dužnost predsednika na siguran način."

Pismo je potpisalo 35 psihijatara, psihologa i socijalnih radnika, a među njima je i penzionisani profesori kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta Univerzitata u Harvardu Lens Dodis i Džosef Šahter."

Svaka sličnost je slučajna.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST