Vreme
14.2.2017.

Jalta jok


Autor
piše:
Dejan
Anastasijević

Donald Tramp će poništiti američko priznanje nezavisnosti Kosova i vratiti ga Srbiji. Donald Tramp će blokirati ulazak Crne Gore u NATO. Donald Tramp će raspustiti NATO, a zatim rasturiti Evropsku uniju. Donald Tramp će podržati raspad Bosne i Hercegovine i pripajanje Republike Srpske Srbiji. Donald Tramp i Vladimir Putin će napraviti novu podelu Evrope po ugledu na Jaltu, tako da Srbija bude u ruskoj intersnoj sferi, načičkana ruskim bazama i raketama, pa više niko nikad neće smete da je napadne...

Sve ovo, i još ponešto, kovitlalo se u glavama domaćih (i ne samo domaćih) geostratega, crtača mapa i dobrovoljnih davalaca tuđe krvi nakon Trampove pobede na američkim predsedničkim izborima. Danima i nedeljama su beogradski tabloidi, pozivajući se na izvore iz vrhova američke i ruske vlade, citirajući jurodive kongresmene i vidovite ruske eksperte, podjarivali vlažne snove o novom svetskom poretku u kome će Srbija povratiti sve teritorije koje je izgubila od Kosovskog boja do danas i preuzeti ne sebe ulogu najisturenije ruske ispostave i čuvara predziđa pravoslavne civilizacije. Čak je i predsednik Tomislav Nikolić izrazio očekivanja da će Tramp iz korena promeniti američku politiku u Evropi i na Balkanu.

Kad ono – cvrc. Direktor kancelarije za jugoistočnu Evropu Metju Palmer, iskusni diplomata sa priličnim iskustvom na Balkanu, posetio je prošlog vikenda Beograd i Prištinu i skršio sve nade u novu podelu karata. U intervjuu za „Politiku" je poručio da SAD i dalje odlučno podržavaju evropske integracije Srbije (pa samim tim i opstanak EU), kao i briselski dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom. U Prištini je, pak, podsetio domaćine da moraju da poštuju obaveze iz Briselskog sporazuma i razvejao nade Hašima Tačija, da će Kosovu u bliskoj budućnosti biti dozvoljeno da formira sopstvenu vojsku. Ukratko, rečima samog Palmera, „odnos SAD prema Kosovu, Srbiji i Balkanu ostaje nepromenjen".

Ispostavilo se, po ko zna koji put, da su velike zemlje kao tankeri, i da ne mogu lako i brzo da menjaju kurs, čak i kad se na kormilu nađe neko nepredvidljiv kao Tramp. Posle manje od mesec dana na vlasti, novi predsednik je bio prinuđen da se odrekne većine radikalnih stavova iz kampanje, bar kad je reč o spoljnoj politici. Teza da je NATO „zastareo" i da njegovu budućnost treba preispitati je zaboravljena i zamenjena zahtevom (koga je i Trampov prethodnik Barak Obama često isticao) da članice pretanu da se „šlepuju" uz SAD i da povećaju izdatke za vojsku. Priča o ukidanju sankcija Rusiji i priznanju aneksije Krima je potpuno zamrla, a ostavka savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina zbog previše bliskog odnosa sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu snizila je očekivanja da će odnos Rusije i SAD biti iz osnova promenjen: od nove Jalte očigledno nema ništa.

A što se tiče geostratega, domaćih i inih, njih je najbolje opisao ruski savremeni ruski pisac Viktor Peljevin. „Glavni problem sa kojim se suočavaju geostratezi", rekao je on, „je što leva hemisfera ne komunicira sa desnom. Kod većine ljudi ta veza postoji – osim kod onih nad kojima je izvršena lobotomija".