Autor

6.2.2017. >

Smederevski sindrom

Šta vam prijeti od izborne kampanje i kako se zaštititi

Kampanja za predsjednika Srbije službeno još nije počela, ali se već može naslutiti njen tok i pojavne manifestacije. Trenutno, osnovni elementi opasnog predizbornog sindroma najbolje su uočeni i izolirani na mitingu Vuka Jeremića u Smederevu. Prepoznaju se po sljedećim karakteristikama:

1. Panični strah, zebnja ili makar snažna nelagodnost kada se nađete na tribini Saše Jankovića ili pomenutog Jeremića. Taj osjećaj izazivaju vama poznate ali i nepoznate osobe iz vladajuće stranke ispred ulaza dok vas gledaju ispod oka i upisuju na izvjesni spisak; ponekad se sašaptavaju između sebe. Ova pojava izaziva jake trenutne efekte navedene u prvoj rečenici, mada do pravog izražaja dolazi na radnom mjestu, prilikom zapošljavanja i u drugim oblicima odnosa između građana i aktualne vlasti.

2. Ozbiljan poremećaj percepcije. Uvjereni ste tako da je na nekom od skupova opozicionih predsjedničkih kandidata bilo mnogo svijeta, bili ste prisutni i sreli dosta poznatih osoba, ali kasnije, u medijima, vidite da je dvorana bila gotovo prazna. Kako slika govori više od hiljadu riječi, tko će vam povjerovati da je napravljena prije početak mitinga?

3. Osjećaj krivice i niže vrednosti. Došli ste da slušate Jankovića ili Jeremića kako iznose alternativu aktualnoj politici, a onda iz tabloida saznate da je sve što ti ljudi rade upereno protiv naroda i države. Ukoliko vam to promiče ili sumnjate u ovu vrstu navoda, na samom skupu uvijek će se naći netko da to objasniti i pojasniti – po svaku cijenu. Na primjer, koordinatoru naprednjačke omladine za Vojvodinu, šefu odbora SNS-a iz Pančeva i jednoj od osobi zaduženoj za izgradnju i razvoj ovog grada nije bilo teško da sjedne u kola i upravo iz ovog razloga potegne do Smedereva, na tribinu Vuka Jeremića. Kad nakon toga vijest postane upravo ovaj Pančevac umjesto istupanja kandidata za predsjednika Srbije, vi se morate zapitati što vam bi da potegnete na opozicioni skup – sve to ionako punom parom odavno tvrde režimski mediji.

Kako kampanja bude odmicala, očekuje se daljnja progresija i mutiranja vezana za Smederevski sindrom. Postoje i strahovi da se može pretvoriti u jednu od najvećih epidemija u novijoj istoriji. Osim razmišljanja sopstvenom glavom i građanske hrabrosti, drugog lijeka nema.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST