Medijima „lakim na obaraču" – a većinom su takvi – osladila se reč „rat" bez obzira što ih vrhovni šef svih pojava i stvari u ovom društvu poziva na mir i uzdržanost. Reč "rat" dominira u svim jučerašnjim i današnjim naslovima.

Pitanje je zašto je to tako kad je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao u obraćanju javnosti, posle sastanka s predstavnicima Srba s Kosova, da je srpska delegacija u poslednjoj rundi dijaloga sa Prištinom u Briselu dobila garancije da će biti sačuvan mir.

Još nešto je garantovano: "...Dobili smo garancije da (kosovski predsednik Hašim) Tači i (kosovski premijer Isa) Mustafa neće pričati gluposti i da će ćutati, ali su oni nastavili", naglasio je premijer.

Nije nam saopštio šta su naši predstavnici garantovali po pitanju pričanja gluposti, ali evo jedne ilustracije iz premijerovog obraćanja naciji posle sastanka u Raškoj:

"Bilo je priprema da se jedan od nekadašnjih terorista kao mašinovođa žrtvuje i sa lokomotivom iz suprotnog smera zakuca u voz koji je pošao iz Beograda."

Inače iz vrlo konfuznog obraćanja Vučića saznali smo da je, zarad mira, srpska delegacija prihvatila sva četiri predloga (od kojih jedan Američki!), mada nismo posle tih reči pametniji oko toga šta sadrže ta četiri predloga.

Opozicija Vučiću, takođe „laka na obaraču", ovo naoko dramatično obraćanje premijera pripisala je njegovoj predizbornoj taktici, što je, verovatno, delimično tačno, ali nije ni jedino objašnjenje oko povoda najnovije dramatizacije.

Ima tu i nešto krupnije povezano s rokovima sprovođenja celine Briselskog sporazuma ali ni oko toga nismo pametniji posle sastanka u Raškoj.

Vučić je još apelovao na Federiku Mogerini da pozove kosovsku stranu u pregovorima i da utiče da ne pričaju gluposti. Pozivni broj je 383.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST