foto: milovan milenković

Možete odvojeno poslati fiskalne račune u jednoj koverti, a slipove u drugoj, od iste transakcije i tako duplirati verovatnoću vašeg izvlačenja

Sigurno ste čuli za nagradnu igru Vlade Srbije koja sa zvanično zove "Uzmi račun i pobedi". Građani užurbano prikupljaju fiskalne račune, slipove od plaćanja karticom i obilaze pošte u potrazi za famoznim kovertama u kojima će slati svoje račune.

Pre nekoliko meseci je Premijer najavio ovu lutriju promovišući borbu protiv sive ekonomije. Tokom poslednjih meseci ideja je nabujala, pokrenuta je akcija i danas je cela Srbija ko zapeta puška. Pokušaji da se na popularan i zabavan način borimo protiv sive ekonomije postojali su i ranije. Čini mi se da su uvek imali dozu komedije – jer su tako, setićete se, građane u Đelićevo i Dinkićevo doba podsticali da traže fiskalne račune i prijavljuju one koji ih ne izdaju. Kada je PDV uvođen, od građana se očekivalo da čuvaju fiskalni račun, čini mi se 30 metara od prodavnice što je totalno bizaran podatak. Koji to fiskalni zakon možete ograničiti metrima i na kojoj daljini se gubi njegov signal?

Sada su stvari malo jasnije. Izgleda da je sve objašnjeno, ali pitam se da li je zaista tako? Od Premijerove najave do danas propozicije su se nekoliko puta menjale u hodu, pa se pitam da li je to uopšte moguće i po zakonu.

Prema prvoj najavi – računi su morali biti na sumu od 100 ili više dinara (i to se zadržalo do danas), ali je novac morao biti potrošen u različitim prodavnicama.

Cifra je ostala ista, ali se u međuvremenu pravilo promenilo i sada od 1. februara šaljete račune od 1. januara – ali oni mogu biti iz iste prodavnice.

Posle toga – pojavilo se uputstvo o besplatnim kovertama. U poštama su se pojavile koverte, besplatne, ali je cena marke određena na 23 dinara. Dakle, plaća se poštarina. Da bi se izbegle sumnje u regularnost izvlačenja – koverte će biti jednoobrazne, bez spoljnih oznaka. Onda su građani navalili na pošte, pa je koverata nestalo, pa su neki (koji nisu mogli da izdrže napetost) već poslali račune. Sada je Vlada u frci, pa će građanima vraćati ranije poslate koverte, da bi ih oni ponovo poslali. Nova promena pravila – više nema koverata na Poštama!

Zatim još jedna, biće koverata, ali od 1. februara – i konačno još jedna novost – slanje će biti besplatno! Na kovertama će već biti adresa i markica, lepo, ali oni što su bili živčani, još čekaju da im se koverte vrate.

Sledeći cirkus nastao je sa nagradnim fondom.

Kada je igra obznanjena, pominjala se glavna nagrada – famozni stan u Beogradu.

Ovog trenutka, u Vladi i Naledu (organizatorima akcije) još se ne zna da li će ukupan broj stanova biti 5 ili 6, jer se javljaju sponzori, ali je verovatnije da će biti 6. Tu su i Fijat automobili, putovanja, bela tehnika i tako dalje – do mobilnih telefona. Igra je, dakle, pokrenuta, a da se nije utvrdio konačan fond nagrada – što je takođe neobično.

Danas sam saznao za novi detalj. Organizatori su želeli da promovišu plaćanje platnim karticama – umesto gotovinom – i ponudili su dodatnu šansu korisnicima kartica. Naime, možete odvojeno poslati fiskalne račune u jednoj koverti, a slipove u drugoj, od iste transakcije i tako duplirati verovatnoću vašeg izvlačenja. Ovo je sve u redu, ali opet se stvara zbrka i pravi podela među građanima jer nisu u ravnopravnom položaju.

Verujem da većina ljudi nema ni pojma da postoji još jedan nivo nagrađivanja, koji je potpuno zapostavljen. Naime, biće određena opština i grad sa najvećim brojem poslatih fiskalnih računa i slipova. Nagrada je besplatna wi-fi zona. Tu će biti određen odnos broja računa prema broju stanovnika i prosečnoj zaradi u lokalnoj samoupravi. Ovo je zaista super nagrada, ali pošto je kolektivna, verujem da građanima uopšte nije zanimljiva. Paradoksalno – smisao plaćanja poreza je upravo zajedničko, dakle opšte dobro, a ne pojedinačna dobit građana.

Tu se pokazala još jedna manjkavost ovog koncepta – gde je poreska disciplina dovedena u ravan sa lutrijom.

Na kraju, najavljena su četiri izvlačenja tokom marta i aprila, a danas je Toma Nikolić najavio mogućnost da izbori budu, gle čuda 9. aprila.

Ovo je možda ključni aspekt cele priče oko nagradne igre, koja u svojoj suštini ima pozitivan motiv – borbu protiv sive ekonomije.

Izvlačenje nagrada se neobično blisko poklapa sa predsedničkim izborima gde vladajuća koalicija želi pobedu u prvom krugu. Ukoliko bude više izvlačenja, više nagrada, eto divne predizborne kampanje, gde čak ne morate da kačite nikakva stranačka obeležja. Ipak, za razliku od onih famoznih Dinkićevih 1000 evra pred izbore, kada je promovisao Tadića, sada imamo veliko narodno veselje koje po potrebi može da se budži do mile volje. Tek ćemo saznati ko će da izvlači – mogu i ministri, pa red pesme, pa uručenje nagrada. Milina jedna.

Pa onda, neka igre počnu!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST