Premijer Srbije Aleksandar Vučić brecnuo se pre neki dan na novinare televizije N1 koji su se usudili da ga pitaju kako gleda na fotografiju na kojoj ministar zdravlja Zlatibor Lončar stoji zagrljen sa Dušanom Spasojevićem, jednim od glavnih organizatora atentata na Zorana Đinđića. "Vidim je kao i vi, doduše, moj vid je malo slabiji od vašeg, što se vidi i po naočarama koje nosim, ali, kako bih vam rekao, kako vi vidite fotografiju onih koje podržavate svaki dan, sa notornim kriminalcima osuđenim za promet i prodaju droge našoj deci? I to su postali glavni šefovi njihovih kampanja, svakog dana ih podržavate. Dakle, to vam je, kako se zovu oni... Braće Burgije". Premijer je zatim rekao da je pitao Lončara odakle ta slika i da mu je ovaj odgovorio da je 2002. operisao Spasojevićevog oca, pa su posle malo slavili u kafiću. Kazao je i da Lončaru veruje na reč i da tu ne vidi ništa loše.

Vratićemo se posle na Lončara, poznatog u nekim krugovima i kao "doktor Smrt", ali hajde da se pre toga pozabavimo "braćom Burgije". Reč je o Milanu i Miladinu Veruoviću, koji su, i pored toga što su osuđivani zbog prodaje heroina na sitno, posle 5. oktobra nekako uspeli da se infiltriraju u Đinđičevo obezbeđenje. Mlađi brat Milan je u vreme atentata bio uz Đinđića i teško je ranjen metkom koji je ispalio Zvezdan Jovanović. Nakon oporavka premešten je u Ministarstvo inostranih poslova. Vozio je, između ostalih, Vuka Jeremića dok je bio na čelu Skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, a pre par godina je zajedno sa Nikolom Vrzičem objavio knjigu "Goli život" u kojoj se promoviše teorija o "trećem metku" i teza da su Đinđića ubili britanski tajni agenti. Poslednji put se u javnosti pojavio kao gost u emisiji "Teška reč" kod Milomira Marića (TV PINK), pa je ostalo nejasno zašto je Vućić prozvao N1.

Igrom slučaja, iste večeri kad se premijer istresao na novinare, policija u Kraljevu je istresla Marka Jablanovića, rođenog brata Aleksandra Jablanovića, bivšeg ministra u vladi Kosova i savetnika u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja koju vodi Aleksandar Vulin. Marko je uhapšen u službenom vozilu vlade Srbije, registrovanom na Kancelariju za KiM, sa 2,8 kilograma skanka. Vulin je najpre u zvaničnom saopštenju demantovao da se to dogodilo, uz ocenu da je u pitanju "brutalna laž", da bi dan kasnije priznao da je ipak istina. Marku je određen pritvor, a Aleksandar je jutros podneo ostavku, koju je Vulin teška srca prihvatio. "Jablanović je dopustio sebi da pogreši i da službeno vozilo stavi na raspolaganje nekome ko na to nema prava", rekao je Vulin i dodao da je siguran da sad već bivši državni sekretar "nema baš nikakve veze sa delima svoga brata".

Vratimo se Lončaru. Fotografija sa Spasojevićem nije prvi put da ministra optužuju da je bio u tesnoj vezi sa Zemuncima: neki svedoci su na suđenju za ubistvo Đinđića pričali da se Lončar, kao dežurni lekar u Urgentnom centru, starao da žrtve likvidacija koje žive stignu u bolnicu tamo i preminu (odatle nadimak). On je nakon atentata od Spasojevićeve udovice kupio (neki kažu dobio na poklon) stan na Novom Beogradu, a Vučić je prošle godine rekao da mu od svih optužbi na račun Vlade, optužbe protiv Lončara najteže padaju. "Time sam se bavio koliko sam mogao. Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega", rekao je Vučić za istraživaćku mrežu KRIK. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mesta. Ali ja imam poverenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu." Upitan da li je razgovarao sa Lonačarom o tome otkud da je kupio stan baš od „Zemunaca", rekao je da jeste, ali da ne može da iznosi detalje: "Ne bih govorio o našem privatnom razgovoru", rekao je Vučić.

Dirljivo je što Vućić ima toliko poverenje u svog ministra, i pored toga što je Lončar specijalizaciju završio 2003, pa nikako nije mogao da operiše Spasojevićevog oca prethodne godine, i što ona fotografija uopšte ne izgleda kao da je snimljena u kafiću, već bi se pre reklo u nekom stanu (možda onom koji je posle kupio ili dobio na poklon). Lepo je i što Vulin veruje svom sekretaru da nije pojma imao da mu je brat diler droge, nego mu je poverovao na reč kad je tražio službeni auto da preveze bolesnu suprugu u Beograd. Kome, najzad, čovek da veruje ako ne rođenom bratu?

Na kraju krajeva, i premijer ima brata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST