Promeniti stanara Bele kuće je složen zadatak koji teče relativno glatko zahvaljujući iskustvu. Gledano spolja, odmah posle položene zakletve novi predsednik prati odlazećeg, koji poslednji put mahne sa stepenika helikoptera i to je to. Nema vraćanja po nešto zaboravljeno.

Promeniti vlasnika Tviter naloga @POTUS je drugi par rukava, kako Englezi i Amerikanci vole da kažu. A ti rukavi su, čini se, mnogo duži nego što se mislilo, te se o njih već danima spopliću.

Pomenuti nalog pripada predsedniku SAD i skraćenica je njegove titule. Postoji od maja 2015, što znači da je nalogom upravljao samo jedan predsednik, ne postoji iskustvo predavanja naloga sledećem. Prvi problem je utvrditi da li je Tviter nalog ličan, odnosno suštinski pripada Obami ili je to institucija poput Bele kuće, to jest zgrade? Tviter je to rešio tako što je sve pratioce (14 miliona) naloga zadržao na zvaničnom, ali i automatski prebacio da prate novi nalog bivšeg predsednika @POTUS44. Tek tada je nastao haos. Ispostavilo se da mnogi nisu želeli da prate predsednika Trampa, ali im nije uspevalo da ga "otprate" ili blokiraju i samostalno pređu kod Obame. Šta god radili, Tviter ih je zadržavao na oba mesta. Kompanija tvrdi da je u pitanju bag koji će ubrzo biti rešen. Trenutno oba naloga imaju identičan broj pratilaca. Što otvara drugo pitanje, a to je šta je sa onima koji prate predsednika ali nisu zainteresovani da prate bivšeg? Zašto su svi automatski prebačeni, odnosno zašto se bivši predsednik ne bori sam za pratioce kao bilo koji tviteraš? Opet, zašto bi novi došao na gotovo umesto da i on sam stiče pratioce od nule (@realdonaldtramp ima više od 20 miliona pratilaca, inače)? I da li oba Buša, Klinton i Karter takođe imaju pravo na svoj Potus sa brojem? O trošku države, naravno.

Konačno, svi se pitaju koji će od dva Trampova naloga biti relevantan, dosadašnji privatni ili ovaj državnički. Dodatno se stvar komplikuje činjenicom da je Trampu uručen zvanični smartfon koji jedino sme da koristi jer je posebno zaštićen. Ne zna se na kom sistemu radi (verovatno Vindouz) niti koje aplikacije su mu omogućene. Obama je, takođe, prvi predsednik koji je koristio mobilni, ali mu je bilo drastično ograničeno s kim može da komunicira i čemu sme da pristupa. To će pozdraviti Trampova pres-služba budući da su novinari imali njegov privatni broj i nisu se libili da ga pozovu preskačući sve brane koje su pi-arovi postavili. Da ne govorimo o tvitovanju u sitne sate, koje je tek njegov tim dovodilo do ludila.

Istovremeno sa polaganjem zakletve lansiran je to jest redizajniran i sajt whitehouse.gov. Tu je već promena išla lagano, Tramp se uselio kao u Ovalnu sobu, zadržao je zidove (linkove), ali je promenio nameštaj (sadržaj). Kliknete li na sačuvanog Obamu iz favorita, dobićete uozbiljenog Trampa koji obećava da će učiniti više nego bilo ko pre njega. Ko bi sumnjao?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST