Pet saveta kako da radite ono za što tvrdite da izbegavate po svaku cenu

Premijer Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji nikad, osim u svakoj prilici. Nema ovdje kontradikcije. Upravo su na ovaj način Srpska napredna stranka i njen lider ušli u izbornu godinu. Kako to izgleda?

1. Tvrditi da od državnih poslova i brige za narod jedva primjećujete da postoji neka kampanja. Prema njenim akterima odnositi se posprdno, proglašavati ih za neradnike i ljude koji dane provode na društvenim mrežama, u tračevima i sličnom mućenju vode.

2. Rizikovati da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobije crvene fleke na licu od stresa svaki put kada se pojavite u javnosti i dvosmisleno odgovorite na pitanje da li će te podržati njegov reizbor ili se sami kandidirati. Od ovog nema ničeg boljeg za održavanje tenzije i garantira vam da ste stalno u centru pažnje. Također, navedeno se shvata i kao neodoljiv pritisak naroda da se prihvatite kandidature i žrtvujete za viši cilj. A poznato je da kada je o tom riječ da niste u stanju reći - ne.

3. Stalno donositi dobre vijesti i samohvalisati se. Primjer: u nedjelju, točno u podne, najaviti najveća ulaganja u zdravstvo "od Drugog svjetskog rata" na ovamo i izribati direktora EPS-a zbog računa za struja. Tako se, sa vladine govornice, obznanjuje briga za običnog čovjeka i pokazuje da nema tog ministra ili bilo koga drugog tko vas može zamjeniti.

4. O kandidatima za predsjednika Srbije govoriti "biranim" riječima. Posebno naglasiti da o njima ne želite reći da su upropastili i pokrali Srbiju, te ostalo što pišu vaši tabloidi. Konstantnim ponavljanjem tih uvreda uz cinično izražavanje najljepših želja, biračko tijelo ne može a da ne osjeti da ste vi div okružen patuljcima bez ikakve šanse za uspjeh.

5. I za kraj - uzdati se da će većina i dalje vjerovati vama, a ne svojim očima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST