Autor

17.1.2017. >

Boj za zdrav razum

Srbiju čekaju izbori u atmosferi rijalitija nacionalnog postrojavanja i povišene bojeve gotovosti. A u toj situaciji nema većih eksperata od radikala, pardon, naprednjaka

Čini se da je jasno što će biti glavna tema predstojećih predsjedničkih i, moguće, parlamentarnih izbora. Kao što su oni 2014. bili posvećeni „borbi protiv kriminala i korupcije", a 2016. potpuno u znaku kamenova temeljaca i svečanih vrpci, tako će i ove nove obilježiti busanja u prsa nacionalna i takmičenje u ljuljanju regionalnog čamca.

Ovdje nije riječ samo o ikonopisanoj kompoziciji za Kosovsku Mitrovicu, albanskoj specijalnoj jedinici ROSU, sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Generalštabu i izjavi Tomislava Nikolića o slanju vojske na Kosovo kako bi se zaštitili tamošnji Srbi. U istom kontekstu je i paradiranje sa MiG-ovima i tenkovima iz Rusije, povišena retorika u odnosu na Hrvatsku, najnovija sezona lova na izdajnike i strane plaćenike... Ukratko: izbori će se odvijati u atmosferi rijalitija nacionalnog postrojavanja i povišene bojeve gotovosti. A u toj situaciji, nema većih eksperata od radikala, pardon, naprednjaka – „impresivni" minuli rad je iza njih.

Predsjednički kandidati opozicije, Saša Janković i Vuk Jeremić, naći će se zato u prilično nezavidnoj poziciji. Što god da kažu i kako god da se postave prema aktualnom zaoštravanju odnosa u regionu, vlast i njeni mediji sataniziraće ih kao eksponente stranih sila i ljude koji miniraju nacionalno jedinstvo, a najgore od svega bilo bi da se i oni, iz kalkulantskog oportunizma, uključe u takmičenje za najvećeg i najnepredvidljivijeg Srbina. Sa druge strane, kako bude rasla temperatura sukoba u najavi, teško će im biti da izlože svoje programe kao alternativu aktualnom sunovratu zemlje. To je odavno poznato i dobro uigrano: zašto i sa kakvim nečasnim motivom pitaš za Savamalu, penzije, atmosferu straha u društvu, siromaštvo, subvencije raznim poslovnim prijateljima, obespravljenost zaposlenih, autaritarnost vlasti i druge realne problema kada na granicama cvile tenkovske gusjenice i pripremaju pogromi za srpski narod?

Dakle, što da se radi?

Ovogodišnji izbori predstavljaće borbu za zdrav razum. A tu, sigurno, nije na posljednjem mjestu podsjećanje na sve posljedice već pomenutog minulog rada Aleksandra Vučića, Nikolića, Vulina i ostalih aktera iz devedesetih. Njihovo ponovno poigravanje sa sopstvenom prošlošću, dobra je prilika da se još jednom sagleda koliki su im dosezi i na šta su spremni radi gole i neogranične vlasti. A građane Srbije, kada je u pitanju njihova sopstvena budućnost, ni u kom slučaju ne treba potcjenjivati.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST